Teraz jest Cz, 2 lipca 2020, 18:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: So, 23 czerwca 2018, 21:42 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 577
Lokalizacja: Białystok
Chodzi o to żeby mieć wyświetlane średnie tempo z jakiegoś przedziału czasowego.
np. średnie tempo z ostatnich 5s, 10s, 30s. Takie możliwości są z mocą a czy któryś zegarek tak ma z tempem?

Widziałem że w connect iq są takie płatne dodatki do garminów.
A jak Sunnto?
jak V800? da się w V800?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: So, 23 czerwca 2018, 21:50 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Wt, 14 kwietnia 2009, 11:47
Posty: 401
Mam polara M400 i pewnie V800 też pokazuje średnie tempo okrążenia i automatyczne średnie tempo okrążenia.

_________________
mój blog
komentarze


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: So, 23 czerwca 2018, 22:16 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 577
Lokalizacja: Białystok
ja mam m430 i też tak mam, można by było ustawić dowolny auto lap i byłoby super dowolne średnie tempo. Tylko tego się nie da w praktyce używać. Jak jest łapany autolap to wyświetlane jest podsumowanie prze kilka sekund, skutecznie blokując ekran.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: Cz, 5 lipca 2018, 23:01 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 577
Lokalizacja: Białystok
Dzisiaj pobiegałem pierwszy raz z zegarkiem Suunto Ambit 3 + stryd.
I muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem jak stabilnie wyświetlane jest tempo biegu.
W garminie czy polarze, tempo pływa raz w górę raz w dół, a w suunto rewelacja. W serwisie movescount tempo też jest stabilne. Natomiast po wrzuceniu biegu do runalyze już nie wygląda to ciekawie, rozstrzał jest większy niż w przypadku garmina czy polara.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: Pt, 6 lipca 2018, 12:28 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 6 czerwca 2015, 12:46
Posty: 452
Lokalizacja: Przemyśl
Tempo jest stabilne bo użyłeś Stryd.

_________________
10 km - 38:51 -22.09.2019r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: Pt, 6 lipca 2018, 18:07 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 577
Lokalizacja: Białystok
niuniek24w napisał(a):
Tempo jest stabilne bo użyłeś Stryd.


Nie zgadzam się. Ze strydem zarówno w FR310 jak i polarze m430 tempo chwilowe nie jest na tyle stabilne żeby można było zaufać temu co wyświetla zegarek.
W suunto jest to rozwiązane lepiej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: Pt, 6 lipca 2018, 18:25 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 6 czerwca 2015, 12:46
Posty: 452
Lokalizacja: Przemyśl
Przy F5X tempo mi nie pływa. Jest stabilne przez cały lap dlatego dziwi mnie to co napisałeś.

_________________
10 km - 38:51 -22.09.2019r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: Pt, 6 lipca 2018, 18:47 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 577
Lokalizacja: Białystok
Średnie tempo okrążenia, jest czymś zupełnie innym niż tempo chwilowe.
Ja piszę o tempie chwilowym, a ty najprawdopodobniej o średnim tempie bieżącego okrążenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: Pt, 6 lipca 2018, 20:21 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 6 czerwca 2015, 12:46
Posty: 452
Lokalizacja: Przemyśl
Oczywiście, że piszę o tempie okrążenia.

_________________
10 km - 38:51 -22.09.2019r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: So, 7 lipca 2018, 05:53 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Wt, 4 listopada 2014, 12:01
Posty: 978
Lokalizacja: Shanghai
To zalezy tez w jakich okolicach biegasz, bo czesto otoczenie tlumi signal GPS. Moja standardowa trasa to okrazenie ok. 2.5km, ale wsrod 30 pietrowych blokow. W jednym miescu mam tempo 4:15 (record to 3:50 :hahaha: ), w drugim 6:30, przy srednim calosci 5:40-5:50.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: So, 7 lipca 2018, 06:57 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 577
Lokalizacja: Białystok
Wszytko zaczęło się w mojej głowie od tego że zegarki nie potrafią wyświetlać prawidłowo bieżącego tempa.
Produkują zegarki za ciężkie pieniądze, wsadzają tryliony nikomu niepotrzebnych danych (jakieś czas kontaktu z podłożem, długość kroku itp)
A nie potrafią wyświetlać prawidłowo tempa biegu, z tego powodu od zawsze biegałem na tętno, a na tempo tylko zerkałem.
Ale wraz z rozwojem, i chęcią osiągnięcia konkretnych celów podczas zawodów, tempo zaczęło być równie istotne jak tętno.
Dlatego odżałowałem kasy i kupiłem stryda, miało być pięknie a wyszło trochę lepiej niż GPS.
Przy gps tempo pływa +30/-30s a przy strydzie +15/-15, na ostatnich zawodach się przekonałem że pomimo stryda dalej nie mogę polegać na tempie które wyświetla zegarek.

A przecież rozwiązanie jest proste. Wyświetlanie średniego tempa z ostatnich XX sekund. Jakby XX było definiowane przez użytkownika to byłby ideał.
Z tego co wczoraj zauważyłem to tak na moje oko w zegarkach ambit 3, tempo wyświetlane jest z ostatnich 5 sekund. Bardzo mi się to podoba, biegnę równym tempem i za każdym razem jak spojrzę na zegarek pokazuje mi tyle samo. Szkoda tylko że suunciaki kuleją na innych polach.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: So, 7 lipca 2018, 11:18 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 6 czerwca 2015, 12:46
Posty: 452
Lokalizacja: Przemyśl
A w aplikacji Stryda na Fenixach można sobie ustawić co ile ma czytać dane. I chyba jest 1s, 3s, 5s i więcej. Ja mam ustawione 3s i jak biegam ustawiam na ekranie tempo okrążenia to nic nie pływa. Na kolejnym biegu ustawie sobie ekran tempo (choć osobiście nie widzę sensu ustawiać tempa chwilowego) i zdam relację.

_________________
10 km - 38:51 -22.09.2019r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: So, 7 lipca 2018, 13:55 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 577
Lokalizacja: Białystok
niuniek24w napisał(a):
A w aplikacji Stryda na Fenixach można sobie ustawić co ile ma czytać dane. I chyba jest 1s, 3s, 5s i więcej. Ja mam ustawione 3s i jak biegam ustawiam na ekranie tempo okrążenia to nic nie pływa.

Nie widziałem tego jak to działa, ale zapewne teraz piszesz o mocy a nie o tempie. Jak można tak z tempem to ekstra.
Taką średnią z mocy też mam w fr 310xt czy ambicie 3.
Natomiast zerknij na aplikację datarun plus czy jakoś tak, w niej widziałem że jest do wyboru średnie tempo z różnych przedziałów czasowych.
niuniek24w napisał(a):
Na kolejnym biegu ustawie sobie ekran tempo (choć osobiście nie widzę sensu ustawiać tempa chwilowego) i zdam relację.

super, jak nie zapomnisz zrób proszę jeszcze taki test.
biegniesz spokojniejszym tempem powiedzmy 5 min/km i robisz nagły stop. Po jakim czasie, mniej więcej ekran z tempem zacznie spadać i po jakim się wyzeruje.
niuniek24w napisał(a):
(choć osobiście nie widzę sensu ustawiać tempa chwilowego)

Na treningach tak, nie jest to takie istotne, tętno moim zdaniem jest istotniejsze.
Ale powiedzmy że chcesz złamać 90 minut w HM, wiesz że to jest na granicy twoich możliwość, chcesz biec równym tempem 4.15 cały bieg.
Biegnąc na średnie tempo z okrążenia, (np 1km) tak naprawdę ostatnie 200 m biegniesz na czuja, zmieniając tempo na 4.30 zegarek tego tak szybko nie odnotuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: So, 7 lipca 2018, 20:46 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 27 sierpnia 2012, 19:16
Posty: 256
Pole danych race screen ze sklepu garmina pozwala ustawić tempo z określonego czasu, ja np mam 20 sek, domyślnie jest 10.

_________________
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy jest zegarek co ma ustawialne średnie tempo
Nowy postNapisane: N, 8 lipca 2018, 06:03 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 577
Lokalizacja: Białystok
Super, o to mi chodziło, dzięki. Do stryda dokupić 935 i wyjdzie chyba najlepszy zestaw z możliwych.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL