Witam serdecznie.
Potrzebuję rady odnośnie sprzętu najlepszego w moim przypadku i nie zakładałbym nowego wątku, gdyby nie to, że moje bieganie różni się nieco od typowo 'sportowego biegania'.
Przede wszystkim ogromną wagę przywiązuję do tego, co dzieje się w mojej głowie podczas biegu. Nie biegam dla wyników, dla polepszenia kondycji itp. - mimo, że robię to od kilku miesięcy- nigdy jeszcze nie mierzyłem czasu, jaki zajmuje mi przebiegnięcie danej trasy.
To na czym mi zależy i co mnie motywuje do biegania to:
-chwila z samym sobą, czas na własne przemyślenia, odcięcie od świata (opcjonalnie i nierzadko muzyka w słuchawkach)
-świetne pomysły, idee, przemyślenia, wnioski i konkluzje, które rodzą się w mojej głowie podczas biegania
-swoisty rodzaj transu
-niesamowite samopoczucie tuż po biegu, rozpierająca energia, poczucie, że jestem 'wymęczony, ale szczęśliwy' szczytowa motywacja, czasem wręcz uczucie "zwierzęcego instynktu", czy jakkolwiek to nazwać
-uczucie zawieszenia podczas biegu- płynięcia, unoszenia się kilka centymetrów ponad trasą, 'latania' przez te ułamki sekund co każdy krok.
-poczucie, że pokonuję samego siebie, swoje ograniczenia, blokady, wzmacniam wytrzymałość psychiczną, biegnę mimo, że czuję, że mój organizm ma dość.
To, czego oczekuję od sprzętu to pomoc w utrzymaniu tempa/pulsu/zmęczenia na jednym, możliwie jak najwyższym poziomie.
Zazwyczaj biegam szybko, bo wtedy w głowie dzieją się ciekawsze rzeczy (podejrzewam, że to kwestia chemii (endorfiny itp.)) i chciałbym wiedzieć na jakie maksymalne tempo mogę sobie pozwolić, żeby móc biec i biec, bez konieczności zwalniania i uczucia, że zaraz padnę.