pytania począkującej

karolowanka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam ;)
Planuję w najbliższym czasie kupic sobie buty do biegania. Kilka dni temu odwiedziłam w tym celu Go Sport, gdzie przymierzyłam większośc z dostępnych modeli, ale pojawiły się dwie kwestie, do których nie wiem, jak podejśc.

1. W większości butów mam nieusztywnioną piętę - próbowałam zmienic na mniejszy rozmiar,ale wtedy były chyba zbyt ciasne do biegania. Szukac butów dopasowanych na pięcie czy moze byc luźniejsza?
2. Biegam chyba nietypowo,bo na śródstopiu. Tzn. porafię lądowac na pięcie, ale jest to dla mnie mniej wygodne i nienaturalne. tymczasem większośc buów jest amortyzowana tylko na pięcie. Czy amortyzacja jest konieczna, skoro biegam głównie po polnych drogach?

Z góy bardzo dziękuję za odpowiedzi (i wyrozumiałosc ;p)
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

Jesli tylko biegasz po miekkiej nawierzchni,to amortyzacja moze byc mniejsza,ale lepiej by byla.

To czy pieta usztywniona to sama musisz wiedziec,ja buty w teren mam dosc sztywne i pieta czesc gorna czyli material jest sztywna musialem sie przyzwyczaic 2-3 tygodnie,,ale amortyzacja jest w piecie lekka [ale jest]

Odpowiec sobie czy masz biomechanike stopy pronator ,supinator, neutral to jest raczej wazniejsze-by czegos sie nie nabawic w przyszlosci.

Odwiedzi jeszcze inny sklep ,ja w go sporcie tez niczego nie widzialem ciekawego chociaz byly [asics stratus4] wlasnie dla women.

Kolezanko sa buty ktore sa amortyzowane na calej stopie
karolowanka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dzięki za odpowiedź ;)

profil stopy itd. już dawno określiłam (test wodny), więc wiem mniej więcej czego szukac.
Co do tej pięty - od zawsze mam problemy z wyborem właściwego rozmiaru butów ;) Na co dzień noszę 38, do biegania mierzyłam 39. I chociaż przód leżał bardzo ładnie, to przy biegu (tj. truchcie między półkami) cały czas "latała" mi pięta - nie wiem czym to jest spowodowane i nie wiem jak można to rozwiązac.

Swoją drogą - jakie macie doświadczenia z Decathlonem w okolicach Warszawy? Lepszy jest ten w Piasecznie czy na Okęciu?
karolowanka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

chciałabym jeszcze raz wystawic Waszą cierpliwośc na próbę ;)
generalnie chodzi o to, że nareszcie kupiłam sobie buty, ale mam co do nich pewne wątpliwości. Są to Asics Stratus 4, ale z kolekcji męskiej. Niestety żadne z przymierzanych przeze mnie modeli damskich, nie pasowało mi, więc sprzedawca zaproponował mi te.
Dzisiaj po raz pierwszy w nich biegałam i mam mieszane uczucia. Przede wszystkim są na mnie nieco za duże i rusza mi się w nich pięta (ale wychodzę z założenia, że lepiej wybrac większe niż za małe) i po kilometrze zaczęło mnie bolec podbicie stóp (coś koło śródstopia). I nie wiem, czy to z powodu tego, że but jest źle dopasowany, czy dlatego, że są nowe i moje stopy muszą się do nich przyzwyczaic.
I czy to w ogóle zdrowe, żeby dziewczyna biegała w butach męskich?
Awatar użytkownika
myśka
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szkoda, że nie zaczekałaś na http://www.asics.pl/running/tech_tours/
Ja czekam do 28 kwietnia. Zobaczymy, co doradzą.
karolowanka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dzięki Santiago. Czyli jednak czeka mnie wymiana butów...

@myśka - ehh, szkoda, że na to nie spojrzałam.
Mam rozumiec, że już wszystkie terminy mają zajęte?

I swoją drogą - jeżeli przy bucie nadal jest metka, o czy mogę je oddac? W sklepie powiedziano mi, że nie będzie śladów użytkowania, to można, ale nie wiem, jak jest w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
myśka
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

terminy już - przynajmniej w Krakowie zajęte. Nie wiem jak w innych miastach.
A buty - jak nie spróbujesz oddać, to ie będziesz wiedzieć, czy przyjmą czy ie.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

ja biegalem przez nie dopatrzenie - biegalem w damskich nike ,pieta lata u mnie tez tylko mi to nie przeszkadza .
Mechanika jest troszke inna kobiety jak i inna budowa podbicia ,[roznic jest wiecej]
Jesli buty ci pasuja to ok niech tak bedzie i biegaj ja biegalem przez 3 miesiace bo byla super przyczepnosc
Widzialem tu na forum artykul wlasnie o roznicach damski meski ,mi osobiscie biegalo sie ok ,,pozdrawiam :taktak: a stratusy sa ok,,pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ