Buty dla pronatora - zaszkodzą neutralowi lub suspinatorowi?

marmot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
To mój pierwszy post, a więc pieknie Wszystkich witam!
Mój dylemat, który chciałbym rozstrzygnąć i prosze o pomoc wygląda następująco:
Kupiłem buty ASICS GT 2150 (czyli buty dla pronatorów), ale niestety po dłuższym badaniu moich stóp i stopnia wytarcia moich starych butów przypuszczam, że jestem neutralem lub suspinatorem (świadczy o tym wg mnie - choć nie wiem, jeśli ktoś się na tym zna to proszę niech mnie poprawi- że mam bardziej wytarte swoje stare buty po zewnętrznej stronie - zarówno na pięcie jak i z przodu. Dodam, że w starych butach nie biegałem tylko chodziłem).
I teraz pytanie - czy z opisanych przeze mnie okoliczności (miejsca wytarcia starych butów) wynika że jestem suspinatorem? I jeśli tak to czy mogę bez szkodu dla siebie i moich nóg biegać w tych ASICSach dla pronatorów, czy też powinienem je oddać i zamienic na inne?
Dodam, że buty kupiłem w wyjątkowo atrakcyjnej cenie w DECATHLONIE - 250 zł przecenione z 450 i dlatego w ogóle pytam bo w innym wypadku po prostu od razu bym wymienił na inne.
Pozdro
Marcin
PKO
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wytarcie wychodzonych butów to za mało

też wycieram buty cywilne po zewnętrznej, a asics 21xx najlepiej mi służą do wybiegań. a trochę już tego i owego wypróbowałam, włącznie z butami typowo dla suspinatorów - w których ociężale szuram, zamiast lekko stąpać :bleble:

natomiast już na szybkie akcenty - wolę neutralne mini. nie chodzi o to, że w asicsach takie szybko biega się źle. biega się dobrze i komfortowo. ale w wymienionych lepiej i szybciej :hejhej:

trza swoje przetestować. i uważać jak organizm reaguje.
marmot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Super! dzięki za radę. Pewnie zostawię te buty i w nich po prostu pobiegam - zobaczę jak będzie:)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To, że wycierasz buty po takiej, a takie stronie chodząc nie ma żadnego znaczenia. Krok biegowy, a krok jakim chodzisz to dwa inne światy.

Odpowiadając na Twoje pytanie: jeżeli twierdzisz, że jesteś neturalny buty dla pronatora Ci nie zaszkodzą - po prostu nie będziesz korzystał z dodatkowej stabilizacji. ;) Swoją drogą 2160 to dobry but.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
marmot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady!
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Santiago/spider, czy Ty musisz tyle pisać na tym forum i w każdym temacie swoim bełkotem każdemu doradzać?
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

To ja przytoczę moją historię.
Teoretycznie jestem pronatorem, tak wyszło w biegu na bieżni, na skanerze asicsa.
Biegałem w Brooks Ravenna - średnie wsparcie. Pół roku temu kupiłem New Balance MR760ST z większym wsparciem gdyż zawsze coś mnie tam pobolewało w prawym kolanie. W Brooksach nigdy nie było to jakoś super przeszkadzające, zrobiłem w nich przygotowania do 3 półmaratonów i maraton w Poznaniu. W trakcie zeszłego roku przestawiłem się na bieganie bardziej ze śródstopia.
Jak zacząłem biegać w NB to zaczęły się schody - bóle coraz większe, zapalenie gęsiej stópki.
Odwiedziłem kilku lekarzy, rehabilitantów. Podczas ostatniej wizyty u rehabilitanki od wad postawy ona zauważyła że piszczel w prawej nodze jest bardziej na zewnątrz. Noga mi rotuje i wg niej ta pronacja to skute nieprawidłowości w biodrach (to gdzieś też miałem powiedziane).
Poleciła odstawić buty ze wsparciem, dodatkowo mam jakieś rozciągania.
No to kupiłem zwykłe trampki za 15zł, pobiegłem w nich na razie raz ale odczucia dużo lepsze od butów co mam.
Planuję kupić jakieś minimalistyczne.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
Groda
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czołem

Właśnie przed chwilą usunąłem swojego posta w tym samym temacie :) Na szczęście zauważyłem ten:)
Byłem dzisiaj w Dekatlonie i widziałem Kalenji Kiprun CT po obniżce za 129 złotych. A były po 229 złotych. Nawet spodobały mi się i przymierzałem. Elegancko.
Przyjechałem do domu i znalazłem w necie opis tych butów. Buty dla mocnego pronatora.
I, co ?
Kupić nie kupić ? Nie wiem niestety jaką mam stopę ale w cywilnych butach też ścieram piętę na zewnętrznej stronie.
Myślę, że warto zbadać stopę. Robią to w Biegosferze albo w Dekatlonie ale na ulicy Kartuskiej. Na Przymorzu nie da rady sprawdzić bo tam byłem :)
Mam na myśli oczywiście Gdańsk :)
Jedni piszą tak, drudzy inaczej. I wychodzi jak ze wszystkim :) Trzeba samemu dojść.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2011, 08:35 przez Groda, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój sposób na życie: http://grodagroda.blogspot.com/
wasyl
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pytałem się kolegi-ortopedy,czy jest możliwe,aby mieć jedną nogę(czy tam stopę) pronującą a drugą suplinującą lub np. neutralną(stopy niektórzy np mają różnej wielkości).Powiedział:Tak!Można mieć.
No to Marek Jaroszewski mnie "przebadał" i mam prawą neutralną a lewą lekko pronującą.No to jak mam kupić buty?Dać ogłoszenie,że szukam osoby z prawą nogą pronującą a lewą neutralną i kupić parę pronujących?
To takie wieczorne natchnienie.
Awatar użytkownika
Vasics
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wasyl ja bym celował w buty dla lekkich (średnich) pronatorów ale z ciekawości spróbowałbym też pobiegać w butach dla neutrali, na pewno się trafia na wyprzedażach jakieś fajne :oczko:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wasyl pisze:Pytałem się kolegi-ortopedy,czy jest możliwe,aby mieć jedną nogę(czy tam stopę) pronującą a drugą suplinującą lub np. neutralną(stopy niektórzy np mają różnej wielkości).Powiedział:Tak!Można mieć.
No to Marek Jaroszewski mnie "przebadał" i mam prawą neutralną a lewą lekko pronującą.No to jak mam kupić buty?Dać ogłoszenie,że szukam osoby z prawą nogą pronującą a lewą neutralną i kupić parę pronujących?
To takie wieczorne natchnienie.
Zdecydowanie buty dla pronatorów. W zależności jak mocną masz pronację w stopie.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
voodnik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:20

Nieprzeczytany post

moje doświadczenie:
kupiłem buty dla pronatorów, badanie Foot ID wskazało że faktycznie pronuję ale z analizy biegu wynikało że stawiam stopy neturalnie i takie buty mi zalecono. Nie zmieniłem butów ale sezon zakończyłem z nadwyreżonym mięśniem zewnętrznym stopy.
Ponieważ z kasą krucho, będę musiał powtórzyć dowświadczenie w tym sezonie :echech:
Obrazek
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odradzam buty dla pronatorów, jeśli masz stopę neutralną.

Po około 150km przebiegniętych w tak właśnie błędnie dobranych butach (NB 857) nabawiłem się fatalnej kontuzji kolana.

BTW - od kilku lat stoją w szafce, jeśli jakiś ciężki pronator potrzebuje bardzo tanio dobrych, używanych butów - to czekają.
Awatar użytkownika
Groda
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie jestem jeszcze takim znawcą jak Wy ale coś napiszę. Wcześniej pisałem, że mam zamiar udać się na bieżnię w celu sprawdzenia jaką mam stopę. Okazało się, że neutralna z bardzo małą pronacją. Buty, które kupiłem okazyjnie w Dekatlonie oddałem. Dlaczego ? Chłopaki gdzie robiłem "badanie" powiedzieli, że można chociaż nie zawsze zrobić sobie krzywdę. Czyli jak ktoś ma neutralną to pronujący but po prostu ustawia stopę w nienaturalny dla Ciebie sposób. Czyli po prostu koryguje to, co nie powinien. To nawet ja laik zrozumiałem :) Mój samodzielny wniosek: tak więc wychodzi, że trzeba dobrać dokładnie buta albo najbezpieczniejszy but to neutralny. Nawet mając jakąś wadę neutralny nic nie pogorszy. Czytałem, że prawdziwi biegacze mając kłopoty z nogami zakładali zwykłe trampki i to był miód na ich stopy :)
Mój sposób na życie: http://grodagroda.blogspot.com/
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

Groda pisze: Czytałem, że prawdziwi biegacze mając kłopoty z nogami zakładali zwykłe trampki i to był miód na ich stopy :)
Czy ja jestem prawdziwym biegaczem bo próbuję biegać w trampkach?! Ale fakt jest taki, że w trampkach nie czuję kłucia w kolanie.
Po co ja biegam?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ