Witam! Przewertowałem już trochę forum w poszukiwaniu informacji o moich preferencjach do biegania i wyszło mi na teście wodnym (podobnie zużyte podeszwy), że mam średnie sklepienie - średnia pronacja i powinienem szukać butów neutralnych. Ważę 72kg przy wzroście 175cm czyli waga w normie. Uprawiam kolarstwo i siatkówkę, normalna budowa ciała, brak przeciwwskazań od lekarza co do biegania. Biegam głównie po twardych nawierzchniach od wiosny do jesieni. Biegam 4 razy w tygodniu po 30min. Dlaczego asicsy? Nigdy nie zawiodłem się na tej marce, robią doskonałe buty do siatkówki, nie do zdarcia, podobne opinie słyszałem o ich butach biegowych. Mam możliwość sprowadzenia butów z USA po niższych cenach jak w Polsce dlatego chcę zainwestować w porządne buty. Moje propozycje to:
Asics Gel Kayano 15, ewentualnie 16 bo cena ta sama
ASICS GEL-1150
Asics Gel-2150
Sklep http://www.footlocker.com - może znacie jakiś lepszy sklep w USA z butami biegowymi?
Wszystkie buty miały bardzo dobre recenzje, Kayano 15 but roku wg. Runner's World, podobne nagrody pozostałe modele ale tacy specjaliści jak wy na pewno o tym wiedzą. Z góry dziękuję za okazaną pomoc i wszelkie sugestie
MATYS
Jakie asicsy polecacie dla początkującego?
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Dyskutant
Nagrody nagrodami a bez przymiarki i to i tak wg mnie kupowanie kota w worku. Też napaliłem się na asicsy a w praktyce okazało sie, że biegało mi się w nich najgorzej, a najlepiej w nike i brooksach. Nie przypuszczałem nawet, że takie różnice są w butach przy bezpośrednim porównaniu na bieżni w sklepie.
Jestem lekkim pronatorem ale nie każdy but prostował mój lekko koślawy bieg.
Zaoszczędzisz 100-200 zł a potem będziesz się męczył jak nie trafisz.
Jestem lekkim pronatorem ale nie każdy but prostował mój lekko koślawy bieg.
Zaoszczędzisz 100-200 zł a potem będziesz się męczył jak nie trafisz.