GARMIN FORERUNNER 305 vs POLAR RS300X

mucha3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, co myślicie o tych pulsometrach? Który wg was będzie lepszy?

Pozdrowionka :hej:
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

To zależy ;-)
Garmin wychodzi ok. 100 PLN taniej w wersji z GPS'em (bo garmin ma to wbudowane)

polara nie znam - garmina znam i to za dobrze... uważam że to świetny sprzęt na trening...
chociaż ma też na pewno swoje wady. (np. jest wielki..) jak i swoje zalety (ma wielki czytelny wyświetlacz
w pełni konfigurowalny... etc...)
polar wygląda na oko już nawet bardziej jak zegarek...
garmin... to komputer na rękę z setką opcji i informacji o treningu, jak również opcja
"motywatora" - planujesz trening w domu, a potem tylko biegasz jak zegarek ci karze...

jest też jeden "feler" polara... o którym mogę powiedzieć nawet go nie dotykając
- mianowicie osobny gps... - niestety ale z komunikacją bezprzewodową jest tak..
że zawsze coś działa... albo nie działa... i nie wiadomo dlaczego
(tak bywało w timex bodylink... i obawiam się że tak się dzieje przy każdym
"zewnętrznym" ustrojstwie)
Z garminem te problem znika... bo wszystko jest w jednym kawałku.

Oczywiście polar też ma swoje zalety... i ktoś kto biega z tym sprzętem powinien
o nich napisać ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

moim skromnym zdaniem oba urządzenia są bardzo podobne, jesli chodzi o tzw. dane i informacje , przynajmniej niezbędne dla biegacza. To, że Polar wygląda jak zegarek nie oznacza, że ma mniej informacji i praktycznie nie jest to zegarek a pulsometr.
Istotna róznica:
- waga i wielkość - Polar to wielkość zegarka, Garmin znacznie większy
- GPS - Polar zewnętrzny, Garmin wewnętrzny (raczej nie ma w Polarze trudności z odszukaniem sygnału i połączeniem, a sam odbiornik łatwo przyczepić do spodenek w pasie i jest nie odczuwalny), mam wątpliwości co do dokładności GPS'ów, nie wiem jak to jest w Garminie (ponoć bardzo dobry), ale w Polarze patrząc po biegu na ślad rozrzut jest bardzo duży od np. ulic, ale ja biegam z czujnikiem na bucie (bardzo dobrze skalibrowanym) i może warto się nad tym zastanowić
- funkcje planowania i analizowania - bardzo rozsądne i porównywalne z Garminem

Najlepiej będzie jednak założyć na rękę i samemu sprawidzić i czym się lepiej czujesz.
mucha3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jaki masz pulsometr z czujnikiem w bucie?
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja mam RS200 i RS800CX, na początku biegałem z RS200 i to był mój pierwszy pulsometr, czujnik jest trochę duży (s1) ale całkiem niezły. W RS800CX czujnik to już zupełnie inna bajka.
bba
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W Polarze o instnieniu baterii dowiesz się za 3 lata i będziesz mógł ją samodzielnie wymienić (ewentualnie u zegarmistrza). W F305 jest akumulatorek, o ładowaniu którego trzeba pamiętać. Ilość ładowań jest zdajsie ograniczona i po jakimś czasie może się okazać, że trzeba go wymienić. Niestety nie znalazłem informacji czy da się to zrobić.
Awatar użytkownika
strashak
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Na Garmina masz 3 lata gwarancji. Jeśli do tego czasu aku padnie dostaniesz nowy egzemplarz bez problemu w ramach gwarancji. Może się zdarzyć, że aku Ci padnie po gwarancji, jest na forum biegajznami.pl temat o garminie i tam jest ze zdjęciami opisane krok po kroku jaki akumulator wsadzić w zamian i jak to zrobić. Sam tego nie robiłem, ale jak widać po opisie na forum i opiniach innych użytkowników poziom trudności tej całej operacji jest niewielki.
Obrazek
bba
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki strashak za info. Poszukam, bo zastanawiam się nad czymś do reweru. W takim wypadku brałbym F305. Ma więcej możliwości.
Awatar użytkownika
strashak
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

link to tematu o wymianie baterii: http://biegajznami.pl/forum/viewtopic.p ... start=2685
strona 180.
pozdrawiam
Obrazek
grzegorz77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a mi garmin padl po ok 2 latach uzywania, biegalem w deszczu i chyba woda dostala sie do srodka. nie idzie go wlaczyc. troche dziwne bo pisza, ze mozna w nim tez plywac :smutek:
teraz mam 310xt i staram sie unikac deszczu...
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grzegorz77 pisze:a mi garmin padl po ok 2 latach uzywania, biegalem w deszczu i chyba woda dostala sie do srodka. nie idzie go wlaczyc. troche dziwne bo pisza, ze mozna w nim tez plywac :smutek:
teraz mam 310xt i staram sie unikac deszczu...
mógł się zawiesić, próbowałeś go zresetować?
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
grzegorz77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zresetowac? nie pomyslalem o tym... objawy sa takie, ze nie idzie go wlaczyc - lewy gorny przycisk nie reaguje. natomiast jak podlaczyc go do peceta, to dziala tz. mozna sciagac trasy. Jak sie resetuje?
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grzegorz77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nic nie dziala! zegarek byl poprtostu nieszczelny i woda dostala sie do srodka. juz wczesniej, jakis rok temu zauwazylem biegnac podczas deszczu, ze szybka zaparowala, to co sie stalo bylo wiec kwestia czasu. tak czy owak dzieki za pomoc!
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak się poddałeś bez walki, znana jest bardzo życzliwa polityka Garmina jeśli chodzi o sprawy serwisowania. Dosyć często czytałem o przypadkach, gdy ludziom serwis wymieniał FR na nowy, nawet gdy posiadacz nie posiadał żadnych dokumentów gwarancyjnych ani w ogóle papierów. Piszesz, że Ci się rozszczelnił samoistnie, napisz do nich maila, co Ci szkodzi, forerunner piechotą nie chodzi....że tak powiem
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ