Witam,
Używam podczas treningów Garmina 305 i zdawało by się, że ma wszystko czego potrzebuję.
Ostatnio uświadomiłem sobie, że zarówno 305-ka jak i inne pulsometro-gps'esy nie mają jednej ciekawej funkcji: Wskazania tempa potrzebnego do osiągnięcia celu w zamierzonym czasie!
Sprawa wydaje się prosta. Wpisuję sobie np. 42195m i czas np. 4h. Zegarek mógłby wskazywać, czy biegnę za wolno lub za szybko, podając na bieżąco średnie tempo, które muszę osiągnąć (+ ew. prognozowaną korektę w stosunku do zamierzonego czasu).
Garmin 305 - czego mi brakuje
- pejot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:44
- Życiówka w maratonie: 3:32:39
- Kontakt:
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Przecież chyba "virtual partner" właśnie na tej zasadzie działa.
-
- Zaprawiony W Bojach
Virtual partner biegnie stały tempem na osiągnięcie podanego celu i pokazuje Tobie ile metrów przed lub za teoretycznym partnerem się w danej chwili znajdujesz.
Gdy jest włączony, pojawia się podczas realizacji Quick Workouts i Courses.
Quick Workouts można ustawić na 3 sposoby: pokonanie zadanego dystansu w zadanym tempie, pokonanie zadanego dystansu w zadanym czasie, pokonanie zadanego czasu w zadanym tempie.
W opcji Courses można wybrać jedną z tras zapisanych w pamięci Garmina (w historii treningów) jako wyścig, który będzie symulował wirtualny partner. Można się wtedy z nim ścigać czyli de facto próbować bić rekord trasy.
Nie wiem niestety czy w tej opcji partner biegnie stałym tempem czy korzystając ze szczegółowych danych konkretnego treningu... Muszę to sprawdzić, zaciekawiło mnie
Gdy jest włączony, pojawia się podczas realizacji Quick Workouts i Courses.
Quick Workouts można ustawić na 3 sposoby: pokonanie zadanego dystansu w zadanym tempie, pokonanie zadanego dystansu w zadanym czasie, pokonanie zadanego czasu w zadanym tempie.
W opcji Courses można wybrać jedną z tras zapisanych w pamięci Garmina (w historii treningów) jako wyścig, który będzie symulował wirtualny partner. Można się wtedy z nim ścigać czyli de facto próbować bić rekord trasy.
Nie wiem niestety czy w tej opcji partner biegnie stałym tempem czy korzystając ze szczegółowych danych konkretnego treningu... Muszę to sprawdzić, zaciekawiło mnie

- pejot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:44
- Życiówka w maratonie: 3:32:39
- Kontakt:
No proszę
Zapomniałem zupełnie o tym.
Będę musiał sprawdzić w boju, dziękuję.

Będę musiał sprawdzić w boju, dziękuję.