Pronator, neutral - sam juz nie wiem - co dalej?

Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,
Mam maly dylemat... biegam od niedawna.. lekarz ortopeda okreslil mnie jako neutrala, ludzie w sklepie biegowym na podstawie testu stopy i ogledzin ustawien achillesa na lekkiego pronatora... Sprawdzalem to wszystko w zwiazku z bolami stawow...
W czym polega problem? otoz w zwiazku z tym mam juz rozne pary butow i neutralne i dla pronatora....
Jak biegam w butach dla pronatora (Asics GT 2140) to czuje bol w stawie skokowym - od gory stopy glownie raczej od srodkowej strony ( i raczej nie wiaze za mocno butow) jak biegam w neutralnych (New Balance 924) czuje bol w kolanach (od wewnetrznej strony raczej w dolnej czesci kolana)
Waze obecnie jakies 86 kg ... (schudlem w ciagu ostatnich miesiecy z 96kg)
I sam juz nie wiem w czym mam biegac bo w zadnych nie czuje komfortu w postaci likwidacji bolow a nie bardzo mam juz do kogo sie udac... Czyzby pozostalo mi wykonanie wkladek na zamowienie? Ale co wtedy - jakie buty?
Macie moze jakas porade bo czuje sie troche zagubiony a chcialbym biegac bo czuje postepy w wydolnosci tylko bole stawow mnie powstrzymuje przed dozowaniem wysilku...
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Różne buty, to różne techniki biegu i różne bóle. Podejrzewam, że z wkładkami ból tylko się przemieści w inne rejony lub wyciszy aż do kolejnego etapu narastania obciążeń treningowych. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jak rozwinie się problem zwłaszcza, że nie masz ustabilizowanego BMI oraz jesteś początkującym biegaczem.
Jest jeden plus. Zaczynasz tę przygodę więc nie ma presji na wynik. Spróbuj po każdym treningu na max 5 minut zdjąć buty i potruchtać po trawie. Sprawdź wtedy gdzie lokalizuje się ból. W ramach tych 5 minut zejdź z trawy na gładki asfalt (pod warunkiem, że nie będzie on pływał w pełnym słońcu). Rozluźnij się i badaj, bo jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi zwykle o buty, które wpływają na naturalną motorykę stopy.
Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

oki - potestuje ale co dalej?
wiadomo ze na boso bede biegl inaczej i bardziej ostroznie...
zreszta poki co nie gdybam - sprawdze i dam znac...
Boje sie ze to jest tak ze jak juz rozboli to wtedy nawet jak juz bym stawial inaczej stope to bol bedzie odczuwalny bo sie juz rozkrecił....

A ... a tartan na stadionie moze byc zamiast asfaltu do testow? Czy zbyt chropowaty na poczatek?
Obrazek
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Zapewne cała tajemnica tkwi właśnie w bieganiu nieostrożnie. Zakładając but ma się wrażenie, że można walić stopą o glebę byle jak, aby walić (i nic się nam nie stanie bo but jest super zaprojektowany). Popróbuj różnej techniki stawiania stopy podczas biegu. Pobiegaj trochę na palcach, trochę na śródstopiu, pochylając się do przodu i atakując podłoże całą stopą nie piętą. I spróbuj biegać w butach ostrożniej koncentrując się na technice. Możesz popróbować amortyzować uderzenia uginając lekko kolana podczas lądowania.

PS1. Uwaga na łydki podczas zabawy w bieganie na śródstopiu!
PS2. Nie ponoszę odpowiedzialność za moje "dobre" rady bo mogą one zrobić kuku :bum:
PS3. Mi ortopeda już rok temu powiedział, że nie mogę biegać. Ale jakoś nie ufam panu co waży ponad 100kg, ma w du.. sportowców. W ogóle po co ja mu zawracam głowę jak mogę chodzić o własnych siłach. "Biega Pan? Boli Pana? To trzeba przestać biegać!" :taktak:
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wiesz - wlasnie caly czas eksperymentuje - ostatnie dni staram sie wlasnie pochylony bardziej do przodu - biegac ze srodstopia lub ew. spadac na cala stope...
Tak - czuje lydki od razu ....
ale to pochylenie powoduje ze od razu przyspieszam i musze pilnowac tempa...
Bede probowac tylko te techniki sa mniej ekonomiczne i potrzeba wiece wysilku.. na krotkim dystansie spoko na dluzszym wiadomo ze tak krok szurany nisko promowany przez niektorych jest znacznie mniej meczacy...

Zastanawiam sie czasem - jak to jest - tyle ludzi zaklada buty i biega sobie po prostu.. jedynym ich ograniczeniem jest brak kondycji lub zakwasy... a ja moglbym pobiec mocniej pod wzgledem sily czy moze nawet wytrzymalowsci a powstrzymuja mnie ciagle bole stawow... cholera.. to jakas droga przez meke i wciaz nie moge wykorzystac w pelni nawet tych skromnych mozliwosci ktore mam......

Najgorsze sa wizje przerwania biegania aby sie to zregenerowalo..........
Obrazek
Awatar użytkownika
marcinkubiak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:37

Nieprzeczytany post

AREX pisze:Zastanawiam sie czasem - jak to jest - tyle ludzi zaklada buty i biega sobie po prostu.. jedynym ich ograniczeniem jest brak kondycji lub zakwasy... a ja moglbym pobiec mocniej pod wzgledem sily czy moze nawet wytrzymalowsci a powstrzymuja mnie ciagle bole stawow... cholera.. to jakas droga przez meke i wciaz nie moge wykorzystac w pelni nawet tych skromnych mozliwosci ktore mam......
Złapałem kontuzje pod koniec zeszłego roku - bóle itd... odwiedziłem 2 ortopedów itd... zastrzyki ... nic nie pomogło. Dopiero jak po kilku miesiącach zacząłem regularne, porządne i bez ściemy rozciągania po każdym biegu robić wszystko przeszło. Rozciąganie i gimnastyka po każdym treningu.

PS. Przed treningiem jakoś ciągle nie mogę się zmusić do gimnastyki.
Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

marcinkubiak: a w jakim mniej wiecej czasie Ci to przeszlo? Mocne bóle? Uniemozliwialy juz bieganie?
co rozumiesz przez porzadne rozciaganie? Zestaw cwiczen na przyklad wg Marszalka czy cos jeszcze?
Obrazek
tomek.ka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja też nie wiedziałem czy jestem neutralny, supinator czy pronator. Z tego co czytałem to raczej sytuowalem sie między neutralnym a supinatorem. Jednak zawitałem w Wawie do sklepu Ergo na Jana Pawla. Tam wchodzisz na maszynę, faceci uruchamiają kamerkę, zaczynasz biec, kamerka kręci a potem seansik pokazowy na laptopie. Gdybym nie widział na własne oczy to nigdy bym nie uwierzyl - wyszło że jestem pronatorem. Następnie dobrali mi buty, wsadzili znowu na maszynę i moje achilesy nagle ze skosnych stały się pionowe. Dla mnie REWELACJA i gorąco polecam!
Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Problem tylko ze do W-wy mam kawal drogi i rzadko tam bywam ;) ale wydaje sie to chyba najlepszym rozwiazaniem...
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ