Zegarek dla początkującego.

samotomas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.
Mam na imię Tomek i od tygodnia reallizuję 6 tygodniowy plan pumy (rozpocząłem od drugiego tygodnia). Do tej pory używałem zegarka klasycznego, który noszę na co dzień jednak nie zawsze kiedy biegnę mogę dokładnie odczytać w jakim położeniu są wskazówki. Myślę więc o kupnie cyfrowego zegarka, który ułatwi mi realizacje planu jak i późniejsze biegi; nie musi mieć Bóg wie ile funkcji a raczej nie może ponieważ chciałbym przeznaczyć na ten cel maksymalnie 100zł. Trochę poszperałem i znalazłem kilka modeli:

http://allegro.pl/item1012631333_sporto ... wnych.html

http://www.decathlon.com.pl/PL/timex-14 ... 118813110/

http://www.decathlon.com.pl/PL/w210-74990624/

http://www.decathlon.com.pl/PL/synkron-400-w-74991133/

jak widzicie wszystkie są w takiej samej cenie. Proszę o pomoc i wasze opinie, który z wyżej wymienionych byłby ewentualnie najlepszy. Oczywiście nie ograniczam się do podanych modeli jestem otwarty na propozycje.
Z góry dziękuje za pomoc
Tomek :usmiech:
PKO
samotomas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niestety, ale jestem uczniem szkoły średniej, mam dziewczyne i nie mam poprostu tak dużych środków na sprzęt :ble: i tak cud, że miałem kase na buty:)
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wybacz kolego Jakub Gajewski, ale takie rzeczy są potrzebne raczej przynajmniej pół profesjonalnie trenujących. nie rozumiem po co ludzie kupują takie coś np. do zwykłego truchtania nieraz. I gdziekolwiek nie spojrzę to każdy mówi o pulsometrach za 5 - 6 stów. Nie przesadzacie trochę? Aż takie coś w ogóle nie jest potrzebne. Tym bardziej, że kolega nic o pulsometrze nie pisał.

samotomas, a tak właściwie to czego oczekujesz od tego zegarka? Bo widzę, że po prostu wybrałeś parę według ceny, a nie piszesz czego potrzebujesz. Chcesz tylko mierzyć czas? To kup sobie z targu za 15 zł...
Ostatnio zmieniony 01 maja 2010, 16:41 przez Tomaszzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
samotomas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

słyszałem o funkcji interwałowej czy jakoś tak...chodziło o to, że można było utawić stoper tak że np po 2 minutach był alarm i po następnych np 3 następny i tak w kółko...Myślałem o zegarku, który nie wysiądzie po 3 miesiącach...(bazar)

te zegarki które podałem chyba nie posiadają takiej funkcji :zero: nie orientuje się wogóle w zegarkach cyfrowych i może funkcja o której słyszałem jest dostępna tylko w profesjonalnym sprzęcie...?
Ostatnio zmieniony 01 maja 2010, 16:35 przez samotomas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To tutaj nie ma wiele do doradzania, po prostu znajdź taki z takimi funkcjami. Chyba, że ktoś z forum ma coś podobnego i chce sprzedać.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegam od niedawna i tez rozwazalem zakup zegarka z interwalami.
Stanelo na tym, ze wykopalem jakis stary elektronik z szuflady ze stoperem i Tobie tez to polecam.
Co do interwalow to wydaje mi sie, ze uklad jest do zapamietania - np. 4b/1m zawsze zamyka sie w 5 minutach, wiec prosta sprawa.
Alarm? - z doswiadczenia z pulsometrem zauwazylem ze ja tego pipczenia po prostu nie slysze :) tak sie zapamietuje w bieganiu - tylko co jakis czas zerkam. No i z zegarka nie korzystam juz, wystarcza stoper w pulsometrze. Mam Sigme PC-15, ktora kosztuje mniej niz najtanszy zegarek z interwalami o ile pamietam.
Tylko ze ja to raczej jestem biegacz relaksacyjno-przyjemnosciowy a nie pro i stad moja mala ignorancja sprzetowa.

edit: dopiero zauwazylem, ze pytasz o 100zl. Do 100 timex moim zdaniem jest OK, ale jak bys sie postaral to za tyle znajdziesz pulsometr sigmy ze stoperem na allegro - funkcje pomiaru czasu te same, a fajnie jest sobie jeszcze patrzec na tetno. Ten zegarek z szuflady o ktorym pisalem to timex podobny do tego ktory pokazales. Sprawdzaja sie duze cyferki :) latwo rozczytac.
samotomas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sahij dzięki wielkie za pomoc :usmiech:
Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Polecam Timexa z serii Ironman - zegarki solidne i proste w obsludze.
IMHO na poczatek wystarczy cie zegarek z 1 timerem. Sam z takim robilem pume i bylo ok. Na razie najwazniejsze abys skupil sie na bieganiu a gadzety zostaw sobie na pozniej ;)

powodzenia :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ