Odzież do triatlonu
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie!
Od dłuższego czasu mam ochotę zacząć przygodę z triatlonem i wystartować w jakichś zawodach, ale o ile wiem, jak się generalnie ubrać do pływania, jazdy na rowerze i biegania, to nie mam pojęcia, jak to wszystko połączyć. Oglądałem coś, co się nazywa kompletnym strojem startowym, ale nie mam pojęcia, czy owa kompletność dotyczy też pływania, czy tylko jazdy na rowerze i biegu. A co z bielizną? Będę wdzięczny za pomoc!
Od dłuższego czasu mam ochotę zacząć przygodę z triatlonem i wystartować w jakichś zawodach, ale o ile wiem, jak się generalnie ubrać do pływania, jazdy na rowerze i biegania, to nie mam pojęcia, jak to wszystko połączyć. Oglądałem coś, co się nazywa kompletnym strojem startowym, ale nie mam pojęcia, czy owa kompletność dotyczy też pływania, czy tylko jazdy na rowerze i biegu. A co z bielizną? Będę wdzięczny za pomoc!
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z połączeniem nie ma problemu jak masz dobrej jakości ciuchy. Topy traithlonowe i legginsy dobrze dopasowane nie robią żadnego problemu pod pianką. Zdejmujesz w strefie zmian i śmigasz dalej.
Co do bielizny to zazwyczaj nie jest potrzebna, jeśli używasz wysokiej jakości odzieży, która służy jako druga skóra.
Co do bielizny to zazwyczaj nie jest potrzebna, jeśli używasz wysokiej jakości odzieży, która służy jako druga skóra.
-
- Rozgrzewający Się
Tak, tak, rozumiem, że pod pianką ma już się gotowy strój do dalszych konkurencji. Na kilku filmikach widziałem jednak osoby bez pianek i zacząłem się zastanawiać, czy one przebierają się przed bieganiem, czy śmigają dalej w mokrych ciuchach. Jeśli w mokrych, to domyślam się, że to wszystko musi szybko schnąć.
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dokładnie tak jak piszesz, ciuchy ( porządne ciuchy) triathlonowe schną bardzo szybko i wręcz nie trzymają wilgoci, aczkolwiek za jakością idzie cena. Jest odzież triathlonowa i jest ODZIEŻ triathlonowa 

-
- Rozgrzewający Się
Właśnie, ceny! Będę się musiał za czymś rozejrzeć. Nigdy nie biegałem w legginsach i muszę sprawdzić jak się będę w czymś takim czuł.
To w związku z tym, jeszcze jedno pytanie: z jakich materiałów jest owa ODZIEŻ? Chcę wiedzieć, czego szukać.
To w związku z tym, jeszcze jedno pytanie: z jakich materiałów jest owa ODZIEŻ? Chcę wiedzieć, czego szukać.
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Każda co lepsza firma ma własne opatentowane materiały a zwłaszcza technologie. Bo w składzie zazwyczaj czyta się o włóknach poliamid, elastan, polyester, lycra itp. Na pewno porządna odzież charakteryzuje się tym, że nie zawiera naturalnych włókien typu bawełna (chociaż lycra też nie jest stosowana w tych lepszych markach). Najlepiej rozeznać się po sieci, porównywać i nie kupować byle pierwszego tańszego, ładnie wyglądającego g... tylko w miarę możliwości budżetu o najlepszych parametrach. Aczkolwiek jeśli nigdy nie biegałeś w legginsach (pora zacząć jak myślisz o triathlonie
)to możesz mieć utrudnioną sprawę nie mając żadnego doświadczenia i porównania.

- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kwestia przyzwyczajenia
Ja ze swoimi pokaźnymi udami nie wyobrażam sobie biegania w czymkolwiek innym. Dla mnie bieganie w legginsach jest naprawdę komfortowe