Jakie buty?

duran
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Na początku chciałbym zaznaczyć, że przeglądałem forum, bo nie lubię spamować. Mimo, że wątków na temat doboru butów jest naprawdę sporo, to zauważyłem, że to sprawa bardzo indywidualna (o wiele bardziej niż mi się wydawało - jeszcze kilka dni temu myślałem, że są buty tylko na twardą nawierzchnię i w teren).

Kilka lat temu biegałem, ale tylko po trawie. 3 miesiące temu znowu zacząłem, jednak tym razem tylko po twardej nawierzchni (beton, asfalt). Jednocześnie z bólem w kolanach pojawiła się potrzeba poszukania jego przyczyny, no i tak trafiłem tutaj.

Biegam 3 razy w tygodniu po 45 minut. Dwa razy interwały.
Waga: 84kg i spada (docelowo, pod koniec maja ma być 79).
Poniżej zdjęcia stopy, achillesa i buta:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pytanie tradycyjne, czyli: jaki but, żeby kolana nie cierpiały?
Co do ceny, to nie ukrywam, że cieszyłbym się z jak najtańszej opcji, odpowiedniej do ilości czasu poświęcanego na bieganie. Z pokorą jednak przyjmę wszystkie Wasze uwagi, bo jak pisałem wyżej priorytetem są kolana.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wątpliwie jesteś pronatorem. Tańsza alternatywa to JOMA Carrera, nieco droższa Kalenji Kiprun 2000, CT. Droższa Asics Gel GT 2150, 1150. ;)

Pozdrawiam,
Paweł
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
duran
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@wysek:
Wielkie dzięki, za tak szybką odpowiedź.
Pytanie: czy w tym wypadku droższe znaczy lepsze? No i co Ty byś radził?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

duran pisze:@wysek:
Wielkie dzięki, za tak szybką odpowiedź.
Pytanie: czy w tym wypadku droższe znaczy lepsze? No i co Ty byś radził?
Ja bym wybrał pośrednio. Kalenji powinny być OK. I cenowo nie są wyśrubowane.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
duran
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie rady.
Mam nadzieję, że to pytanie będzie już ostatnie. Zacząłem już szukać podanych modeli i Kalenji na razie nie znalazłem (poza internetem), za to znalazłem w promocji Asics GT2150 za 270 zł. Czy to dobra cena za te buty?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie to duran jest ewentualnie lekkim pronatorem, wytarcie butów z przodu nieco bliżej wewnętrznej krawędzi ale jednak na środku.
2150 (czy 2140) to bardzo mocno kontrolujące buty.
Jeśli nie musimy takich butów polecać to nie polecajmy bo zbyt mocna kontrola dobrze nie stawom zrobi.
Ja bym wziął coś ewentualnie z lekką kontrola pronacji dla średnio ciężkiego biegacza.
Czyli coś z poniższej listy:

Asics
Gel-1140

Brooks
Infiniti
Ravenna

Mizuno
Wave Nexus3 269zł

Saucony
ProGrid Guide 2
duran
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Obu panom serdecznie dziękuję za pomoc.
Z racji dostępności i atrakcyjnej w stosunku do innych modeli ceny wybór padł na polecany w obydwu przypadkach asics 1150.
Jutro próba generalna na trasie...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marczello
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39m07s

Nieprzeczytany post

nie chce tu nikogo pouczac, ale lepiej nie wprowadzac kolegi w błąd, czy aby na pewno stopa leci do pronacji?? bo moim zdaniem do supinacji skoro na zdjeciu jest prawy but i jego tylna czesc jest bardziej wytarta bocznie, po bucie jest to jak dla mnie ewidentnie supinacja, i takie wlansie buty powinien kupic. jeśli jestem w błędzie to przepraszam, ale skonsultowałem to z kolegą z roku i oboje jestesmy podobnej myśli.

redaktor napisał o przodzie, a czy nie wazniejszy jest tył stopy? no moze rowno wazny, ale podczas stawiania stopy (a na tym chyba nam głównie zależy) tyl jest wazniejszy, tylko faktem jest ze niewiem jak to jest z obuwiem, czy dla pronatorow powinno sie zakladac obuwie supinujace i odwrotnie? znaczy na penwo tak powinno sie robic ale jak to jest wtedy z nazewnictwem, bo jesli dajmy na to kolega ma supinecje, to powinien powiedziec " poproszę buty pronujące" czy "poprosze buty do stóp supinujących" ?? no to jak bedzie bo sam jestem ciekaw:D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ