pomoc w wyborze obuwia (na podstawie wyników testów)

herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

cześć :)
Wykonałem podstawowe testy pomocne w wyborze obuwia do biegania.
Proszę o pomoc w analizie wyników i propozycje butów oraz sklepów (we Wrocławiu).
Niestety do Wrocławia nie zawita acisc z systemem FOOT Id, ale może są inne miejsca gdzie w sklepach aktywnie, skutecznie pomagają w wyborze obuwia?.

Waga biegacza: 60 kg.
Wzrost biegacza: 176 cm.
Kwota: najlepiej gdyby były tanie, optymalnie do 150zł, ale jeśli będzie trzeba to dołożę stosownie więcej.
Teren: asfalt, beton, ale głównie i w przeważającej ilości: ubite ścieżki, wały.

Załączam, miniaturki - wystarczy kliknąć aby powiększyć :)
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Obuwie (z zaznaczonym wytarciem) (przepraszam za stan obuwia, ale za chwilę i tak idę biegać)
(obuwie biegowe - chińskie trampki :echech: , właściwie nie zdążyły się zużyć bo pękły, ale na czarno zaznaczyłem miejsca gdzie lekko się wytarły)
Obrazek

Obuwie które noszę od kilku lat na co dzień (buty po prawej mają chyba 300 lat, więc wytarcie w ich przypadku równa się zużycie) ,
na żółto miejsca wytarcia:
Obrazek Obrazek
Na powyższym zdjęciu na czerwono zaznaczyłem miejsce na podeszwie w którym już druga para butów pękła - na wylot!!. To trochę dziwne, ale czuję, że w tym miejscu jest największy nacisk na stopę.

Co do sposobu biegu to trudno mi określić, idąc zaczynam krok od stopy, biegnąc chyba również, dzisiaj będę biegać, więc przyjrzę się temu dokładniej.

Będę wdzięczny za pomoc... :)
Pozdrawiam,
herbatnik
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2010, 21:59 przez herbatnik, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
lukpc12
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie wiem jaki masz rozmiar buta ale tu są 42 i 44.5 Reebok Buty Męskie Premier Verona KFS są za 170zł. http://www.butysportowe.net/index.php?p ... 17&from=25
herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam rozmiar 41 :)
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak biegałeś w trampkach i ze śródstopia to kup jakieś tanie buty startowe np. Joma i będzie ok; jesteś lekki i dla Ciebie będzie to dobre rozwiązanie
herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Gasper, dzięki za wskazówkę, ale czy możesz wymienić jakiś konkretny model?.
Joma ma dość szeroką ofertę i nie wiem dokładnie który będzie dla mnie odpowiedni.

Zamierzam w tym roku przebiec swój pierwszy maraton, będę sporo biegał i chciałbym mieć pewność, że wybrałem właściwie :).

gasper pisze:jak biegałeś w trampkach i ze śródstopia
Ze śródstopia?.
Tak nawiasem - czy da się jednoznacznie zinterpretować wyniki mokrego testu?.
Chciałbym wiedzieć czy moje stopy: pronują czy supinują czy co tam jeszcze robią ;)?
Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 08:35 przez herbatnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jesteś lekkim pronatorem, wytarcie biegowych trampek to bezdyskusyjnie pokazuje.
herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein, dzięki za odpowiedź :).

Niektóre modele Joma przeznaczone są dla neutralnych jak i lekkich pronatorów, czy dla mnie również będą dobre, czy może szukać butów tylko i wyłącznie dla słabych pronatorów?

Czy możecie polecić jakieś konkretne modele , dedykowane dla mojej stopy, będę wdzięczny za pomoc! :).
Nie tylko z Jomy - nie wiem czy będę miał możliwość przymierzenia butów z tej firmy, więc wolę mieć szerszy wybór.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
michall1
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:05s

Nieprzeczytany post

Ja Ci polecam Joma Hispalis ,Carrera sa troche za twarde.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Są buty dla lekkich pronatorów, Joma Carrera taka właśnie jest. Mało ważysz i dla Ciebie rzeczywiście być może wystarczy Hispalis.
herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi :).
Jedyny sklep w moim mieście (Wrocław) który oficjalnie prowadzi tą markę nie posiada w.w. modeli i nie wie kiedy będzie dostawa.

Co robić: czy kupić przez Internet - na długość wkładki, sugerując się rozmiarem buta? czy może szukać innych modeli, dostępnych w moim rodzimym mieście? (a jeśli tak to ewentualnie jakich marek/modeli?).
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
michall1
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:05s

Nieprzeczytany post

Zamów mierząc długość wkładki bo numeracje mają zawyżoną .Ja bym Ci proponował zamówić u tego sprzedawcy http://www.allegro.pl/show_user_auction ... r_id=13448 dziś zamówisz jutro będziesz miał .Jeżeli coś nie będzie pasowało możesz u nich wymienić nie będzie z tym problemu można z nimi się dogadać.Ja sam osobiście wymieniałem bez żadnego problemu.
Obrazek
herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Michall1, dzięki za wskazówki :)

Obiegłem kilka sklepów w poszukiwaniu Juma, ale nic z tego.
Przy okazji byłem w Intersporcie i tu pojawił się problem...
Powiedziałem sprzedawcy, że mam lekką pronacją a On, po przeprowadzeniu kilku testów stwierdził, że mam neutralną stopę.
Najpierw odpowiednik mokrego testu na specjalnej tablicy która zmienia kolor pod wpływem ciepła. Później kazał mi robić jakieś specjalne przysiady ze złożonym kolanem a później stać prosto na baczność.
Powiedziałem o wytarciu chińskich trampek, ale stwierdził (nie przytoczę jego słów, dosłownie) że może to wynikać ze specyfiki obuwia - jednolitej, płaskiej podeszwy bez żadnej amortyzacji - tak to zrozumiałem.

Szanuję zdanie Forumowiczów, ale jak jednoznacznie stwierdzić jaki mam typ stopy?. Tak aby wykluczyć wszelkie wątpliwości (wizyta u ortopedy?)

Co do sposobu biegania to biegam od pięty do śródstopia. Gdy chodzę jest podobnie i czasem czuję wyraźny nacisk na śródstopie, do tego stopnia, że jak pisałem wcześniej dwie pary butów (na co dzień) (firmy Rieker- jedna zimowa, druga letnia) mają w tym miejscu dziurę na podeszwie.
I jeszcze jedno spostrzeżenie, przymierzałem kilka par butów tak żeby oswoić się z tematem i okazało się, że chyba mam dość szerokie stopy- hipoteza jakoby nike robił buty dla stopy relatywnie szerszej sprawdziła się przynajmniej w moim przypadku, np. Asics (i jeszcze jedna firma) była na szerokość ciasna a nike (również adidas) był ok.
Pozdrawiam,
Wal
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Z mojej wiedzy wynika, że stopa neutralna jest stopą lekko pronującą. Tak to tłumaczy między innymi też Adidas.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tak, to znaczy w ruchu - stopa powinna nam lekko pronować.
Ale wszyscy teoretycznie powinni mieć proste achillesy.
Natomiast u niektórych są one przekrzywione i to dodatkowo, nadmiernie zwiększa pronację.
herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Natomiast u niektórych są one przekrzywione i to dodatkowo, nadmiernie zwiększa pronację.
Czy tak właśnie jest w moim przypadku?
I jakie buty ostatecznie powinienem kupić - dla stopy neutralnej czy lekko pronującej?
Pozdrawiam,
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ