Sznurujemy
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pytanie być może idiotyczne, ale mam pewien kłopot. Zrobiłem test foot printa Asicsa + dynamiczny na bieżni ( z kamerką). Wyszło mi ze jestem pronatorem, zwłaszcza w przypadku jednej z nóg gdzie Achilles jest dość mocno pochylony. Do tej pory biegałem raczej w butach neutralnych, ale odczuwałem właśnie w tej mocniej pronującej dość mocny ból rzeczonego Achiliesa, ale nic więcej. Ponieważ zimę przebiegałem w goretexowych Pegasusach ( jeszcze nie wiedziałem o tej pronacji) i byłem zachwycony zdecydowałem kupić Nike. Dla pronatora - Zoom Structure 13. I się zaczęło. Jeżeli biegam na miękkim pół biedy, ale po około 50 min. stopy zaczynają boleć i to mocno. Na twardym jest dużo gorzej i rozwiązaniem jest nie sznurowanie na ostatnie dziurki. Szczerze mówiąc jestem nieco w kropce, bo wcześniej nie miałem tego typu problemów. Fakt ze w ostatnim czasie - około 1,5 miesiąca - mocno zwiększyłem czas biegu - z godziny do 1,5 - 2. Czy te ostatnie dziurki są konieczne do wiązania, jaka jest wasza opinia. Co do zmiany butów - być może płace cenę za bieganie w butach neutralnych przez dłuższy czas - nie mam pojęcia.
Piernick
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Przecież jeśli Ci się but trzyma to możesz nie sznurować.
- glodny1988
- Zaprawiony W Bojach
ja nigdy nie przeplatam przez ostatnia dziurke gdyz efekt identyczny jak u ciebie w sumie to nic dziwnego jesli stopa jest zbytnio scisnieta to krew swobodnie nie przeplywa i pewnie stad te problemy.A propos sznurowania http://www.fieggen.com/shoelace/index.htm
-
- Zaprawiony W Bojach
Pierrnick pisze:. Czy te ostatnie dziurki są konieczne do wiązania, .
http://www.youtube.com/watch?v=q4focwyk ... re=related
wiążę w sposób wyżej wymieniony i żadnych kłopotów, również tych - opisywanych parę razy na forum - z wycieraniem sie napiętków (3 pary butów biegowych marki Asics);
natomiast do chodzenia po mieście kupiłem butki do nordic walking również Asicsa, nie chciało mi się wiązać w sposób wyżej podany ... i przetarłem w jednym bucie b. szybko napiętek, a w drugim niewiele brakowało (zmechacił się), na nodze też raz miałem pęcherz ;
na przetarty napiętek nalepiłem łatkę, poświęcam teraz więcej czasu na wiązanie z przeplataniem, minęło wiele dni i nic się już z drugim butem nie dzieje;
pzdr
gl
gl