Buty do chodzenia po górach
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
Powoli zbliża się czas tradycyjnego wypadu w Tatry. We wrześniu rozpadły mi się poprzednie, klasyczne buty do chodzenia w górach Scarpy.
I tak się zastanawiam czy kupować kolejne buciory trekkinogowe za kostkę, czy może coś biegowego typu inov8 ICEBUG co by się jeszcze w sezonie zimowym przydały do biegania w śniegu. Czy to dobry pomysł? Czy jednak nic nie zastąpi butków w góry?
I tak się zastanawiam czy kupować kolejne buciory trekkinogowe za kostkę, czy może coś biegowego typu inov8 ICEBUG co by się jeszcze w sezonie zimowym przydały do biegania w śniegu. Czy to dobry pomysł? Czy jednak nic nie zastąpi butków w góry?
- rocha
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Zależy jakią formę mają te wypady w góry. Jesli jest dużo chaszczowania, piargowania, wodowania i masz turystyczne towarzystwo to proponuję pozostać w okolicach wspomnianej marki w formie nad kostkę, tempo nie jest takie ważne, a po prostu dłużej wytrzymają.
Ale może być i tak, że atakujesz na lekko i wtedy... byłoby fajnie mieć coś bardziej sportowego na podejścia i wtedy faktycznie coś w deseń xa pro3d, watzman... no nie pamiętam innych, ale nie o to chodzi, nie licz, że będą jak nowe po sypkich piarżyskach, wyściółka się potnie, gtx popęka a sznurówki przetrą.
Ale może być i tak, że atakujesz na lekko i wtedy... byłoby fajnie mieć coś bardziej sportowego na podejścia i wtedy faktycznie coś w deseń xa pro3d, watzman... no nie pamiętam innych, ale nie o to chodzi, nie licz, że będą jak nowe po sypkich piarżyskach, wyściółka się potnie, gtx popęka a sznurówki przetrą.
-
- Zaprawiony W Bojach
Zwykłe chodzenia po szlakach, od tatr zachodnich po orlą perć. Czysta rekreacja. Sądzę, że musi być gruba podeszwa, aby skały w stopę się nie wbijały, no i but musi dawać komfort na 8-12 h dziennie spaceru.rocha pisze:Zależy jakią formę mają te wypady w góry. Jesli jest dużo chaszczowania, piargowania, wodowania i masz turystyczne towarzystwo to proponuję pozostać w okolicach wspomnianej marki w formie nad kostkę, tempo nie jest takie ważne, a po prostu dłużej wytrzymają.
Sprawdziłem te salomony i myślę o wersji z gore. Jak rozumiem zimą zrobię w nich treningi biegowe na śniegu?
- rocha
- Zaprawiony W Bojach
Salomon XA PRO 3D to Excalibur rajdowego biegania. Na każde warunki, byle dla doświadczonego biegacza. Wersja z Goretexem z założenia powinna mieć zastosowanie do nieco "spokojniejszego" napierania, a to już mi się kłóci z mocno odchudzoną konstrukcją cholewki i dość miękką podeszwą.
Na spacery z plecakiem lepiej Scarpy z wyższą cholewką
Na spacery z plecakiem lepiej Scarpy z wyższą cholewką

- brennan
- Rozgrzewający Się
A dużo zamierzasz chodzić po górach, czy to ma być tylko jeden wypad? I czy do tej pory miałaś jakieś kontuzje?
Pytam, bo ja osobiście muszę mieć buty za kostkę - miałam zerwane obydwie torebki stawowe i profilaktycznie mam Roclite 390 GTX, za kostkę, na piesze wypady i do biegania w zimowe dni. Wcześniej miałam buty Chirruca, jakoś stary model, ale były z mocnego goreteksu, więc tylko na zimę i w góry a te inov są bardziej uniwersalne. Nadają się na wypady i do biegania. Icebug nie są mi znane. Dobra jest ta marka? Jakie mają ceny?
Pytam, bo ja osobiście muszę mieć buty za kostkę - miałam zerwane obydwie torebki stawowe i profilaktycznie mam Roclite 390 GTX, za kostkę, na piesze wypady i do biegania w zimowe dni. Wcześniej miałam buty Chirruca, jakoś stary model, ale były z mocnego goreteksu, więc tylko na zimę i w góry a te inov są bardziej uniwersalne. Nadają się na wypady i do biegania. Icebug nie są mi znane. Dobra jest ta marka? Jakie mają ceny?
-
- Zaprawiony W Bojach
Toż to Twoja marka -inov8:)brennan pisze: te inov są bardziej uniwersalne. Nadają się na wypady i do biegania. Icebug nie są mi znane. Dobra jest ta marka? Jakie mają ceny?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: 04:17:03
bucik raczej z twardą podeszwą, a jak pisałeś że raczej do spokojnego chodzenia typu orla to kup raczej cos turystycznego niz biegowego ja bym polecal salewe http://polarsport.pl/product/347923/But ... %20TRAINER małe lekkie lepije oddycha niz membraną
tylko pytanie czy chcesz but niski (przed kostke) średni(troszke ponad ) czy duzy z membrana czy bez ??
jak chchesz cos supper lekkiego to firma AKU ma świetnego bucika wysoki w miare bez membrany i waży tylko 400g znajomy ma i sobie chwali nawet przeżyl w tym bucie na kursie turystyki zimowej w taterkach
ja osobiscie na tatry na lato wole cos z kategorii aproach małych lekkich bucików podejściowych na snieg coś z podejściem pod raki
tylko pytanie czy chcesz but niski (przed kostke) średni(troszke ponad ) czy duzy z membrana czy bez ??
jak chchesz cos supper lekkiego to firma AKU ma świetnego bucika wysoki w miare bez membrany i waży tylko 400g znajomy ma i sobie chwali nawet przeżyl w tym bucie na kursie turystyki zimowej w taterkach
ja osobiscie na tatry na lato wole cos z kategorii aproach małych lekkich bucików podejściowych na snieg coś z podejściem pod raki

- brennan
- Rozgrzewający Się
A no moja. Używam, jestem zadowolona i polecam:)brujeria pisze:Toż to Twoja marka -inov8:)brennan pisze: te inov są bardziej uniwersalne. Nadają się na wypady i do biegania. Icebug nie są mi znane. Dobra jest ta marka? Jakie mają ceny?