Buty dla sportowca, ale biegacza początkującego :))

suawek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć.
Mam 19 lat, około 180cm wzrostu i około 85kg wagi (po zimie - w lecie myślę, że będzie 80, chyba że w końcu zacznę robić masę na siłowni :-))
Biegałem zawsze po twardym... i miałem problemy z kolanami.
Od teraz będę biegał około kilometra po betonie do parku, tam z pół godzinki i spowrotem beton i dom. Mogę podjeżdżać samochodem, ale... myślę, że nie zawsze będę miał ochotę tłuc się ten kilometr w korku przez 15 minut :-)
Dlatego dla bezpieczeństwa zastrzegam sobie, że beton też będzie. A park to park - wiadomo jaka nawierzchnia. Czasem także przyjemny bieg wałem rzeki (taki piasek z kamyczkami).

Zamieszczam zdjęcia odbicia mokrej stopy na kafelkach i butów (z wuefu i do tego tanich... także może niezbyt miarodajne, ale buty przeważnie ścierają mi się na zewnętrznych krawędziach + pięta).

Biegać mam zamiar 3x w tygodniu, myślę że około 45 minut (drogi nie mierzyłem, ale około 7-8km - trucht, szybko nie biegam, czasem jakieś przyspieszenie).

Na buty wielkich funduszy nie mam... Jeszcze muszę kupić do kosza i na halę, na każde z nich nie chciałbym przeznaczyć więcej jak 200zł (chyba, że naprawdę będzie super hiper warto, to 25zł mogę dorzucić).
Rozglądałem się za Asicsami, bo są przyjemnie miękkie, ale nie upieram się- na butach do biegania się w ogóle nie znam.
Dzisiaj mierzyłem w Decathlonie Nike Dart 7, wydawały się niezłe, miękkie i stabilne, pasowały do mojej stopy w rozmiarze 45.

Polecicie jakieś buty?
Rozmiar będzie 45 (dla Ników taki wyszedł)- jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie :-)
Stopę mam raczej szczupłą niż gruba.

Doradzicie? :-)
Pozdrawiam i dzięki z góry

http://img175.imageshack.us/img175/6233/zdjcie011r.jpg
http://img130.imageshack.us/img130/8172/zdjcie014zq.jpg
http://img52.imageshack.us/img52/6668/zdjcie013f.jpg

Sory za jakość, ale badziewnym telefonem robione :-)
PKO
suawek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widze ze przydadza sie tez achillesy = zaraz bede cykal
suawek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

suawek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
Vasics
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Po odcisku i butach wyglądasz na supinatora. Tylko te pięty jakieś takieś, zwłaszcza lewa. Hmmm ja bym jednak na Twoim miejscu brał jakieś buty dla "normala" - czyli równiez dla supinatora. I raczej nie byłyby to Darty, które są jakby przepłacone a nic w nich chyba takiego nie jest poza brandem. Może jakieś kalenji ekideny choćby nawet 100-tki? Jomy?
Albo może coś z terenowych... ciekawe czy ktoś miał do czynienie a takim wynalazkiem http://www.decathlon.com.pl/PL/kapteren-50-104677078/ ? w sosnowieckim decathlonie niestety brak tego modelu :chlip: Czy w ogóle w Polsce juz jest?
Aha ja jakiś czas temu kupiłem w outlet fashion factory nike alvord 7 za 160 zł. Są OK. Chociaz jak dla mnie nieco za wysoka pięta - za to nadrabiaja jej amortyzacją :bleble:
pitbull33
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, ja też miałem problem z dużą masą:) trenuje w siłowni, a teraz zaczynam biegać. oglądałem jomy- porażka. zakupiłem kipruny comfort w promocji za 149zł. nie wiem dlaczego akurat ta para była w końcówkach serii bo stały takie same na półce za 269. może ten kolor biało-żółty czy złoty. No i powiem krótko buciki rewelacja. szeroka podeszwa, przewiewne no i ogólnie miłe w noszeniu. więc polecam. dodam że model ten przeznaczony jest dla biegaczy ciężkich. podobny model kipruny 100 są trochę tańsze ale też niezłe.
Awatar użytkownika
sobek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:11
Życiówka w maratonie: 2:55:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

suawek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kupiłem w końcu Asics Gel-Stratus 3 :-) Czyli normal/supinator - chyba mi pasują, jak patrzę po swoim bieganiu to ZDECYDOWANIE walę na zewnętrznych krawędziach.
Jestem z nich bardzo zadowolony. Zrobiłem co prawda dopiero około 100km, ale póki co są świetne. Co prawda pierwszego dnia paskudnie zerwałem kilkudniowy odcisk i całe w środku pływały we krwi... Ale widać, że używane przynajmniej :bum:
Zapłaciłem za nie 240zł - i tak przepłaciłem, bo tydzień później widziałem je w promocji w Decathlonie po 150 :wrr:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ