Śmierdzi, śmierdzi...

Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kupiłem ostatnio bluzę kalenji, dokładnie tą:
Obrazek
W związku z tym mam małe pytanko, czy istnieją bluzy które po bieganiu i przepłukaniu nie śmierdzą jak stado skunksów. Bluze tą muszę prać w pralce, nie wystarczy przeprać ręcznie w płynie czy proszku bo wali jak ta lala na drugi dzień, nawet po praniu w pralce koło kołnieżyka tam gdzie najgrubiej dochodzi niekiedy znany mi skunksowy swąd. Używam do biegania skarpetek moose przeszywanych złotą nitką i one nie muszą być wcale prane i nie walą, wystarczy je przepłukać wodą no a jak są ubrudzone to deczko mydłem i ok. Wkurzam się na tą bluzę normalnie bo to gniot jakiś, ale biega sięw niej ok to muszę przyznać...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
PKO
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam podobną i zapachów nie puszcza - szczególnie po praniu. Najwięcej problemów z zapachami miałem z koszulką termoaktywną, moim pierwszym ciuchem typowo biegowym - prałem ją ręcznie w proszku i później płukałem w płynie jak zwykłe ubrania, a podobno płynów zmiękczających nie powinno się używać :niewiem: Już po kilku takich zabiegach koszulka ledwo zamoczona od razu śmierdziała. Teraz mam podobną (ten sam materiał), której już nie uraczyłem w płynie do płukania i takich problemów nie ma. Moja bluza kalenji przeżyła całą zimę i zachowuje się jak należy jeśli chodzi o zapachy.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odzież techniczna ma membrany, które pozwalają koszulce "oddychać" czyli odprowadzać wilgoć na zewnątrz. Membrana to siatka drobnych oczek, wobec których płyny do płukania działają w taki sposób, że zalepiają oczka, wilgoć nie ma którędy odparowywać, membrana traci swoje właściwości.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Prawdę powiedziawszy, to dobrej jakości ciuchy nie śmierdzą...
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Eddie pisze:Prawdę powiedziawszy, to dobrej jakości ciuchy nie śmierdzą...
^_^
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ja mam cały strój kalenji i nie mam tego problemu, ale prać musze przynajmniej w 40 st C i dobry prpszek musi byc i płyn do płukania, recznie nie wystarczy
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piter, ale zdajesz sobie sprawę, że jak napisałem wyżej, płynem do płukania załatwiasz sobie membrany na amen???
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

mam ten strój ok 1,5 roku i nie zauważyłem czegoś takiego, piorę raz na jakiś czas nie po każdym bieganiu
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja mam tylko jedna bluzke tej firmy i po kazdym biegu ja piore recznie w letniej wodzie z doslownie odrobina plynu i jeszcze nigdy mi niczym nie smierdziala. moze zmien plyn?
Awatar użytkownika
Vasics
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ta bluza to zapewne isolate 1000? Mam taką i niedawno kupiłem drugą. Rzeczywiście posiada może lekki zapach ale ja nie odczuwam go jako nieprzyjemny. Zresztą gdyby tak było to bym już pewnie nie kupił drugiej identycznej. Acha ta bluza to nie żadna membrana tylko zwykła bluza :hejhej:
Inna sprawa jest z koszulkami kalenji czy chociażby nike, dla porównania. One potrafią wydzielać nieprzyjemny zapach juz po godzinie pocenia się w czasie biegu. I nie jest to tylko moje odczucie.
Może jakieś wskazówki, jak uchronić się przed takimi "bonusami" ze strony odzieży sportowej. Ktoś proponował płyn Bil do odzieży sportowej, niestety znalazłem tylko normalne albo do jeansu czy czarnego :ojnie: Jakieś inne w miarę dostępne propozycje?
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak isolate 1000, kurde moim marzeniem było by nie prać tak przynajmniej przez 3-4 treningi bo to robi się koszmarem normalnie, kupie może crafta albo coś w tym guście i porównam...
Awatar użytkownika
Mariusz6430
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

albo w takie ciepłe dni zamiast bluzy wiatrówka;)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mariusz6430 pisze:albo w takie ciepłe dni zamiast bluzy wiatrówka;)
Wiatrówka = parówka :hej:

Cóż taki urok, aczkolwiek za taką cenę moim zdaniem nic lepszego nie da się kupić :)

Bluza z pewnością spełnia swoje wymagania.

A walory higieniczne, no cóż trzeba często prać. Może bardziej opyla się zainwestować w bardziej zaawansowany sprzęt i z czasem wyjść na prostą. Bo woda, gaz, płyn, proszek również kosztuje.

Ja tam sobie chwalę moje bluzy : )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Bru
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

moze sprobuj z odzieza z jonami srebra jakiejs lepszej firmy? Do kalenji nie mam sil, koszulki od mojego faceta za Chiny ludowe doprac nie moge, zeby nie smierdziala; a zapaszki naturalne plus detergenty uhhh tragedia.
ref
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:47:32

Nieprzeczytany post

A może najpierw należy pomyśleć o jakimś dezodorancie bądź antyperspirancie, np. z jonami srebra (nivea)?

Jak działa dezodorant na termoobieg np. w kalenji?
RM
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ