Jakie buty kupic ? Duza amortyzacja czy mala ?

albertdarul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

po tym artykule http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... &startsz=x
nie mam pojecia jakie buty zakupic obecnie biegam w Adidasach to sa jakies adistary czy cos :) nie znam sie za bardzo na tym, mam je po moim ojcu..teraz chcialbym sobie kupic nowiutkie cena nie gra roli...waze 75kg..biegam od pol roku codziennie 6-10km..glownie biegam po twardych nawierzchniach

co proponujecie duza amortyzacja mala ? :) HELPPPPP !

podajcie jakies konkretne modele..z gory wielkie dzieki :)
PKO
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dobór obuwia zależy od wielu czynników. Sposób stawiania stopy, wiek, waga, sprawność...
Niektórzy doradzają przez internet, ale czy to jest dobra forma doboru? Chyba nie.
Są sklepy, gdzie ponoć solidnie badają stopy i sposób ich stawiania w biegu. Poszukaj.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
ejchost
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zrób wodny odcisk stopy i zdjęcie nóg od tyłu, a Adam czy inni doświadczeni modertorzy napewno ci doradzą. Jak już będziesz wiedział jaka stopa to na głównej bieganie.pl masz linka do katalogu butów z podziałem na stopki :) przy twojej wadze (jeżeli jesteś wysoki) raczej nie trzeba maxymalnej amortyzacji :)
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ejrun][img]http://runmania.com/f/5348a6fe6b522b01bb6644fae69eee4e.gif[/img][/url]
albertdarul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A wiec takk..na pewno nie mam plaskostopia..wydaje mi sie ze neutralna..17lat

to co proponujecie ? moze macie jakies sprawdzone modele ?
albertdarul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

aaaa no i jestem wysoki 185cm :)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wzrost nie ma znaczenia. Istotna jest waga.

Oczywiście, że pomoc w doborze butów przez internet nie jest pełnowartościowa. Ale moim zdaniem taka pomoc jest lepsza niż brak pomocy ; )

Odnośnie amortyzacji - z czasem przestaje ona być niezbędna. Jednak to zarezerwowane jest dla zaprawionych biegaczy którzy są silni mięśniowo - lata treningu. Początkującym zaleca się raczej buty z amortyzacją.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
RunPlanet
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy takiej wadze amotyzacja tak, ale nie jakies super miękkie buty. Ważne też jest jaki masz rodzaj stopy. Następna sprawa to czy biegasz dla siebie, czy może bedziesz miał jedną parę i na trening i na start. Poza tym mógł byś wrzucić odbicie stopy, zdjęcie swoich stóp od tyłu, no i zdjęcie butów w których biegałeś też od tyłu.
A i jeszcze jakie to były buty adistar cuschion czy może adistar control?
albertdarul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A wiec tak..na razie biegam tylko dla siebie..chcialbym miec na razie jedna pare butow..
a co do butow w jakich biegam to adidasy adistar control tylko ze ja mam je po moim tacie wiec nie ma sensu robic zdjec tych butow..:/

moje stopy od tylu:
Obrazek
a tutaj odbitka:
Obrazek

prosze o poradeee :)
albertdarul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

moze lepiej dam linki do zdjec :

stopy od tylu:http://img535.imageshack.us/i/stopy.jpg/

odbitka stopy:http://img242.imageshack.us/i/odbicie.jpg/
RunPlanet
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Więc tak. Tylko ze zdjęć mogę stwierdzić iż nie masz pronacji. Moim zdaniem powinneś używać butów zupełnie treningowych (powiedzmy że waga się nie liczy, a trwałość, amortyzacja oraz komfort), oczywiście w grę wchodzą modele neutralne, ale nie za bardzo miękkie.

moje zdanie:
Odradzam Nike Vomero - super model, ale nastawiony zupełnie na miękkość. Mega mało stabilny model i dosyć zamulony. Oczywiście jak dla mnie. jest wiele modeli lepiej przystosowanych do tego co biegasz, a powiedzmy wypośrodkowanych.
Polecam w zależności ile chcesz wydać, z tym że oczywiście najlepiej buty przymierzyć itp. wirtualne warunki są trudne więc tak na odległość:
NB 758 - model drugi rok na rynku. Fajna treingówka na twarde nawierzchnie. Ochroni twoje stawy i będzie w zupełności komfortowa jak na bieganie tylko "dla siebie" : cena na rynku ok 350
Brooks Summon: Ciekawy model w dobej cenie, bardzo fajnie dopasowuje się do stopy i choć jest to typowa treningówka jest dość szybki. Po prostu Brooksy są profilowane w tzw. kołyskę, przez co wydają się dynamiczne :D No zależy co kto lubi. cena ok 320 zł
Asics 1150 - model klasyka, 15 lat na rynku. Gel w pięcie i w śródstopiu. Choć posiada stabilizacje Duomax biegaczowi o neutralnej stopie w ogóle nie wadzi. Jest stabilniejszy, tak po prostu. cena ok 360 zł

Są to 3 pierwsze modele które przyszły mi na myśl. Jeżeli chcesz coś więcej - pisz. Znajdzie się coś czy to w niższej cenie, czy może bardziej dopieszczone.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

RunPlanet pisze:Więc tak. Tylko ze zdjęć mogę stwierdzić iż nie masz pronacji.
No nie, sorry ale to jest jednak przesada.
Można powiedzieć ..."Nie wiem".
Ale powiedzieć, że nie ma pronacji bo ma wydrążoną stopę?
Przecież pięta leci do środka że hej.
Na to wszystko nakłada sie prawdopodobnie szpotawość kolan.
Na pewno nie powiedziałbym że nie ma pronacji.
Zbadałbym się u kogoś a może nawet o jakieś wkładki postarał.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oops RunPlanet to dałeś trochę ciała :)

Ze zdjęcia achillesów wynika że o neutralności nie może być mowy! Bez stabilizacji z taką pronacją można łatwo nabawić się kontuzji...
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
albertdarul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Panowie to jakie buty proponujecie skoro nie zgadzacie sie z Runplanet ?
RunPlanet
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z samego zdjęcia to trochę wróżenie z fusów. Moim zdaniem - tylko ze zdjęcia - stabilniejsze buty neutralne, a jak by się przebiec po bieżni, mogło się okazać że na boso wszystko jest idealnie, a w butach neutralnych, że w ogóle się nie poddają.
Miałem dużo takich przypadków. Oczywiście jest inna możliwość.
Najlepsza rada pobiec na bieżni i zobaczyć jak to wygląda w ruchu. Zobaczyć dynamicznie.

Zaraz wstawię swoje zdjęcie stopy od tyłu. Odcisk wodny mam jak kolega.
Też ciekawy przypadek
Obrazek

Ze zdjęcia wynika, ze mam pronacje. i to nawet może troszkę większą w prawej stopie.

Prawda jest taka że mam problem z lewą stopą przy bieganiu dziwnie skręca i bez stablilizacji się nie obejdzie. a w prawej mogę mieć spokojnie buty neutralne i wszystko wygląda książkowo. Oczywiście biegnąc.

Tak już ostatecznie. Jeżeli nie masz możliwości zbadać, nie w intrernecie jaką masz stopę, bezpieczniej jednak będzie wziąć modele stabilizowane. Może to się okazać zbędne, ale nie warto ryzykować. Z asicsa np. od kayano, poprzez 2150 , 1150.
Z NB fajny jest model NB 760. Z brooksa adrenaline 10 polecam z powodu fajnie rozwiązanej stabilizacji tzn. jest stopniowo wprowadzana.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ