Odradzam Asics GT2140 i 4energy

Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak na wstępie - jeśli Admin uzna, że przekroczyłem jakieś zapisy regulaminu to nie będę się kłócił - proszę usunąć ten post. Tym bardziej, że pisze go głównie po to, żeby przestrzec innych - więc jeśli nie można to trudno.

Moje Asicsy GT 2140 - dobrane odpowiednio do stopy (mam pronującą, co zbadałem na bieżni mechanicznej wyposażonej w kamerę podpiętą do kompa) po 550 km przetarły się pod małym i dużym palcem. Wyściółka lewego buta wytrzymała 47 treningów.
Czy to normalne? - nie sądzę. Wcześniej używane buty (nawet takie do dziś) mają przebiegu od 1,2k km do 1,6 k km. I mniej więcej tyle 1200 km uznałbym za wynik przyzwoity, może nawet 1000 km, ale uszkodzenie buta po połowie tego dystansu - i to buta, o którym producent pisze, że jest on zaawansowany technologicznie - raczej nie powinno być standardem. A jednak - kiedy wczytacie się w podany niżej link, zobaczycie, ze według Sprzedawcy to standardowe uszkodzenie, którego nie obejmuje gwarancja, co więcej buty mogą być uszkodzone przez "intensywne użytkowanie" i 550 km to dla nich "nie mało" - proponuję, żeby sklep 4Energy informował o tym przy zakupie, w opisie produktu - wtedy nie miałbym do nich najmniejszych pretensji.

http://img689.imageshack.us/img689/9417 ... abuty1.jpg

Byłem fanem marki - teraz muszę poszukać jakiejś solidniejszej alternatywy, czyli butów, które nadają się do intensywnego użytkowanie (swoją drogą akurat tej zimy nie biegałem więcej niż 4 czasem 5 razy w tygodniu).

W sumie tyle. Napiszę jeszcze, że naskrobałem maila do Asicsa Polska i nie otrzymałem odpowiedzi - więc powyższy post (który umieszczę na kilku forach) jest spełnieniem mojej zapowiedzi, że poinformuję innych. W sumie tyle.
PKO
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jakub Osina pisze: przetarły się pod małym i dużym palcem
To ja pierwszy,
Zapodaj foty :)
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Coś słabo mi wychodzą telefonem - ale może starczą:
http://img12.imageshack.us/i/1503101042.jpg/
http://img692.imageshack.us/i/1503101044.jpg/

Ogólnie oprócz tego ;-) stan całego buta jest super. Niestety jak tylko puści siateczka wierzchnia - a stanie się to pewnie za moment - buty będą do wyrzucenia. W prawym bucie trochę mniejsze te dziury, ale też.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

chyba ktoś po drugiej stronie nie ma z bieganiem wiele wspólnego jeśli dla niego 550 km dla butów do dużo
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aaa to siateczka się przetarła czyli nie pod a nad palcem, tego "pod" jakoś nie mogłem sobie wyobrazić.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Mogłeś zaczepić o jakiś patyk i po zabawie. Można to zlepić. Z powodu nitki wyrzucać buty?
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaszczomb pisze:
Jakub Osina pisze: przetarły się pod małym i dużym palcem
To ja pierwszy,
Zapodaj foty :)
Dołączę też później fotki moich 2140 - mam przetarcie na dużym palcem i wytartą wyściółkę przy pięcie (czy raczej przeciętą przez wkładkę) i to przed przebiegiem 400km :( Wezmę dzisiaj aparat. W reebokach to samo się zrobiło w jednym bucie po jednej stronie, ale po 650km http://swiderek.eu/wp-content/uploads/2009/12/650km.jpg
Svolken pisze:Mogłeś zaczepić o jakiś patyk i po zabawie. Można to zlepić. Z powodu nitki wyrzucać buty?
Właśnie, czym zalepić co by się trzymało? To jest wewnętrzna strona buta - to nie kijek to uszkodził tylko tarcie od skarpety. Zewnętrzna siatka jest cała. Szkoda mi tych butów. W dodatku zakupiłem w wyprzedaże jeszcze jedną sztukę 2140 - leżą i czekają na swoją kolej, ale liczę, że jakimś sposobem obecne wytrzymają przynajmniej 1000-1200km. Podeszwa wygląda o niebo lepiej niż w reebokach po podobnym przebiegu - właściwie to w ogóle nie jest wytarta. W dziennikach treningowych runmania.com widziałem u kilku osób, że ten model wytrzymał nawet i powyżej 1500km
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

Seria 21xx jet moim zdaniem jakaś trefna.
Mogę Wam wstawić foty jak wyglądają moje 2130 po ok 1900km i chyba 2-3oraniach w pralce.
Tylko, że one po tym przebiegu mają prawo tak wyglądać, siateczka się zaczęła przecierać na pewno po 1000km.
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Mogłeś zaczepić o jakiś patyk i po zabawie. Można to zlepić. Z powodu nitki wyrzucać buty?
tak jak ktoś napisał - pd spodu. Palce trzyma teraz tylko siatka - co nie jest zbyt fajne. Z powodu nitki nie wyrzuciłbym, ani nie pisał do sklepu - uwierz, że akurat jestem ostatnią osobą, która zwraca uwagę na to jak buty wyglądają (nie piorę butów biegowych w pralce ogóle np.)
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dlatego kupuje buty w decathlonie :hej:
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odsyłam do 4energy buty - kilka godzin po opublikowaniu postów na forach dostałem maila od Asicsa - zobaczymy co będzie dalej. A z przedmówcą chyba jestem zmuszony się zgodzić.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

he he JO widzę, że niezłą antyreklamę zrobiłeś 4 energy he he może pomogło :-)

ja za to muszę pochwalić sklepbiegacza.pl kiedyś na biegu kupiłem u nich skarpety, niestety popruły się po kilku biegach, napisałem do nich @ i bez żadnych problemów zapytali tylko o adres i posłali nowe nawet nie chcąc zwrotu tych poprutych, dodam, że skarpety nie były tanie. W otrzymanych biegam do dziś i wiem, że warto u nich kupować i nie omieszkam zrobić zakupów na najbliższym biegu jeśli będą :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

But jak but - wiadomo nic nie jest wieczne oraz że są lepsze i gorsze produkty.

Coś z serią GT 21xx jest aczkolwiek widzę poprawę z modelu na model.

Nagana należy się 4eng za nieprofesjonalne podejście do sprawy. Po to jest gwarancja żeby ją egzekwować jak zajdzie potrzeba. ( w tym przypadku takowa zaszła )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zrobiłem kilka zdjęć swoich GTków - przebieg 350km
http://caddo.superhost.pl/img/prv/buty/ ... 0_1/350km/
w prawym bucie dziura nad dużym palcem dopiero się tworzy, ale już ją widać. Przy małym palcu wszystko ok. Wewnątrz w obu butach przetarty jest materiał na styku z wkładką, przy czym w jednym bucie dopiero po jednej stronie. Co myślicie mam z nimi robić? Reklamacja?
Wczoraj pobiegłem w nowszej parze butów (ich pierwszy bieg) i dostałem odcisków już po 12km :hahaha:
Awatar użytkownika
Bagheera
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej JO
Dobrze, że założyłeś ten wątek - właśnie rozważam zakup Assicsów i nie ukrywam, że odpowiedź producenta w tym wypadku bardzo mnie interesuje...
Także koniecznie daj znać jak dostaniesz odpowiedź!!!

Z usług 4energy na pewno już nie skorzystam, ale na buty nadal mam chęć :oczko:

W każdym razie trzymam kciuki i życzę powodzenia

Bagheera
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ