Rozmiarówka Asics
-
- Rozgrzewający Się
Witam, jestem raczej początkującym biegaczem biegam 4 razy w tygodniu w sumie ok. 50 km tygodniowo. Do tej pory biegałem w butach Adidas Response roz. 44 wkładka 28 cm. Generalnie buty były ok chociaż od czasu do czasu miałem lekkie otarcia czy pęcherze na którymś z palców. Niedawno kupiłem na Allegro buty Asics GT 2120 i chcąc zapobiec otarciom kupiłem roz. 44,5 wkładka 28,2 cm (wg tabeli producenta). Odrysowując stopę i dokładnie mierząc ma 27,3 cm. Mój problem polega na tym, że wydają mi się one za duże (albo tak mi się wydaje bo wcześniej biegałem w za małych butach). Teraz gdy włożę palec za piętę to palce dotykają czubka buta. Jak myślicie czy ok. 1 cm luzu to nie za dużo?
Proszę o pomoc czy mam wymienić buty na mniejszy rozmiar czy raczej spróbować w nich pobiegać?
Pozdrawiam
Proszę o pomoc czy mam wymienić buty na mniejszy rozmiar czy raczej spróbować w nich pobiegać?
Pozdrawiam
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Moim zdaniem 1cm to zbyt dużo, ja bym na Twoim miejscu wymienił na mniejsze bo po co masz się męczyć. Bieganie to ma być przyjemność, a kluczową rolę odgrywają właśnie te butynochalek75 pisze:Witam, jestem raczej początkującym biegaczem biegam 4 razy w tygodniu w sumie ok. 50 km tygodniowo. Do tej pory biegałem w butach Adidas Response roz. 44 wkładka 28 cm. Generalnie buty były ok chociaż od czasu do czasu miałem lekkie otarcia czy pęcherze na którymś z palców. Niedawno kupiłem na Allegro buty Asics GT 2120 i chcąc zapobiec otarciom kupiłem roz. 44,5 wkładka 28,2 cm (wg tabeli producenta). Odrysowując stopę i dokładnie mierząc ma 27,3 cm. Mój problem polega na tym, że wydają mi się one za duże (albo tak mi się wydaje bo wcześniej biegałem w za małych butach). Teraz gdy włożę palec za piętę to palce dotykają czubka buta. Jak myślicie czy ok. 1 cm luzu to nie za dużo?
Pozdrawiam

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Dla mnie 1cm to nie za dużo.
Ale postrzeganie tego co jest za dużo a co nie jest różne, znam takich co lubią biegać w za małych butach.
Ale postrzeganie tego co jest za dużo a co nie jest różne, znam takich co lubią biegać w za małych butach.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W sumie to wszyscy mądrzy tego biegowego świata uwazają, ze powinien być luz z przodu w bucie ...zwłaszcza przy dłuższych wybieganiach, kiedy noga może napuchnąć ...a wtedy w zbyt małym buciku moze być problem
Generalnie zasada jest taka, but kupujemy popołudniu i w zasadzie o numer większy niż nosimy na co dzień.
Powodzenia

Generalnie zasada jest taka, but kupujemy popołudniu i w zasadzie o numer większy niż nosimy na co dzień.
Powodzenia

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Generalnie jest taka zasada że but nie może być na styk. Przyjmuje się że optymalnie powinno być 0,5cm luzulufi pisze:W sumie to wszyscy mądrzy tego biegowego świata uwazają, ze powinien być luz z przodu w bucie ...zwłaszcza przy dłuższych wybieganiach, kiedy noga może napuchnąć ...a wtedy w zbyt małym buciku moze być problem![]()
Powodzenia

-
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 3:26:54
Czy wkładki mierzycie razem z tym tylnym zagięciem czy bez? Pytałem w smjsport (Joma ) i oni podają bez zagięcia. Ciekawe jak robią to inni? Przymierzyłem raz 2 wkładki z butów (mizuno i asics) oznaczonych roz. US 13 i znacznie się różniły. Tak, że kupując przez internet jest kłopot bo nie wiadomo co poeta miał na myśli podając rozmiar. Porównywałem też znalezione w necie tabele z przeliczaniem rozmiarów i straszny jest w tym bałagan. Chyba każdy może taka tab. ułożyć po swojemu 

[url=http://runmania.com/rlog/?u=tazoo][img]http://runmania.com/f/8a08b00c9ee276eecbac13751b1319b8.gif[/img][/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
jeszcze generalniejsza jest taka zasada, że kupujemy but w takim rozmiarze jaki nam najbardziej odpowiadawysek pisze:Generalnie jest taka zasada że but nie może być na styk. Przyjmuje się że optymalnie powinno być 0,5cm luzulufi pisze:W sumie to wszyscy mądrzy tego biegowego świata uwazają, ze powinien być luz z przodu w bucie ...zwłaszcza przy dłuższych wybieganiach, kiedy noga może napuchnąć ...a wtedy w zbyt małym buciku moze być problem![]()
Powodzenia

ja musze mieć na styk

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jeszcze bardziej generalnie jest tak, że przed czarnymi paznokciami nawet kijek nie ochronigasper pisze:jeszcze generalniejsza jest taka zasada, że kupujemy but w takim rozmiarze jaki nam najbardziej odpowiadawysek pisze:Generalnie jest taka zasada że but nie może być na styk. Przyjmuje się że optymalnie powinno być 0,5cm luzulufi pisze:W sumie to wszyscy mądrzy tego biegowego świata uwazają, ze powinien być luz z przodu w bucie ...zwłaszcza przy dłuższych wybieganiach, kiedy noga może napuchnąć ...a wtedy w zbyt małym buciku moze być problem![]()
Powodzenia
ja musze mieć na styka inny musi mieć pięć numerów za duży but