Waga elektroniczna
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Święty Mikołaj - (taa.. akurat) obdarował mnie na Święta urządzeniem ważącym elektronicznym. Nie tylko skubane waży człowieka, ale ponadto określa procentowy rozkład tłuszczu, wody i mięśni. Po wprowadzeniu swoich danych ( wiek 37, wzrost 190) pokazało mi to cudo, że tłusty jeestem w około 19-20 %, nawodniony 56-57% a umięśniony w około 35%.
Pytam się zatem Was na ile takie pomiary są wiarygodne? Może ktoś z szanownego grona sprawdzał swoje parametry na profesjonalnym urządzeniu a potem na takim super-slim-digital-made in China jak moje i ma porównanie?
Pozdro
Pytam się zatem Was na ile takie pomiary są wiarygodne? Może ktoś z szanownego grona sprawdzał swoje parametry na profesjonalnym urządzeniu a potem na takim super-slim-digital-made in China jak moje i ma porównanie?
Pozdro
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna. (Cz. Miłosz)
- marek81
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:32
W skrócie - jeśli profesjonalny pomiar wykonywany w ten sposób jest wart niewiele to na takiej wagi tym bardziej :uuusmiech:
W wersji rozszerzonej:
Hmm waga zapewne podaje wynik na podstawie przepływu prądu,tak - to maleństwo kopie cie prądem
.
Wpływ na wynik ma mnóstwo czynników. Miałem takie badanie w lim-ie, i okazało się, że wynik był z kosmosu, mimo rygorów jakim kazali się poddawać: min 12h bez kawy, herbaty, alkoholu bodaj nie mniej niż 6h bez żarcia i nie mniej niż 2h bez aktywności fizycznej. Badania robili w pozycji leżącej po min 10min leżenia, na jakimś sporym sprzęcie, w które było trzeba wprowadzić kupę danych/wiek,waga obwód pasa, bioder, klatki, aktywność fizyczna, itd. to maleństwo wypluwało jakieś dane które obrabiał komputer. Co by nie było, wynik był z kosmosu - wg. niego wagą idealna dla mojej osoby miało być 88kg gdzie przy 85kg mam oponkę nie wspominając o wyliczonym poziomie tkanki tłuszczowej na poziomie 16% u faceta 95kg
Oczywiście może być tak, że badanie jest ok - tylko pielęgniarka była mało ogarnięta. :uuusmiech:
W wersji rozszerzonej:
Hmm waga zapewne podaje wynik na podstawie przepływu prądu,tak - to maleństwo kopie cie prądem

Wpływ na wynik ma mnóstwo czynników. Miałem takie badanie w lim-ie, i okazało się, że wynik był z kosmosu, mimo rygorów jakim kazali się poddawać: min 12h bez kawy, herbaty, alkoholu bodaj nie mniej niż 6h bez żarcia i nie mniej niż 2h bez aktywności fizycznej. Badania robili w pozycji leżącej po min 10min leżenia, na jakimś sporym sprzęcie, w które było trzeba wprowadzić kupę danych/wiek,waga obwód pasa, bioder, klatki, aktywność fizyczna, itd. to maleństwo wypluwało jakieś dane które obrabiał komputer. Co by nie było, wynik był z kosmosu - wg. niego wagą idealna dla mojej osoby miało być 88kg gdzie przy 85kg mam oponkę nie wspominając o wyliczonym poziomie tkanki tłuszczowej na poziomie 16% u faceta 95kg

Oczywiście może być tak, że badanie jest ok - tylko pielęgniarka była mało ogarnięta. :uuusmiech:
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
Ja też mam taką wagę i to co ona pokazuje przyprawia mnie o zawrót głowy. Wychodzi, że przy 180 cm wzrostu i 71 kg wagi mam znaczącą nadwagę ... Overfat normalnie. Jakaś kpina.
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
no patatajec musisz sobie kupić super ekstra tabletki z herbalive do spalania "głębokiego tłuszczu"
ps. byłeś może na ekspo przed maratonem Poznańskim
(bo to co napisałem jest śmieszne tylko wtedy jak wiesz o czym mówię;p) // a historia jest +- taka, że na ekspo co drugi biegasz był łapany przez panią z maszynką do mierzenia tłuszczu... i niezależnie czy biegacz był bardziej przy kości .... czy sama skóra i kości - to każdy powinien był łykać tabletki na spalanie "głębokiego tłuszczu" 

ps. byłeś może na ekspo przed maratonem Poznańskim

- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
Wszystko zależy od tego jaką ma się wagę i kiedy się człowiek waży- ja mam Tanitę BC 545 podobno najdoskonalsza z tzw "łazienkowych" a procenty tłuszczu potrafią być rozbieżne o 2-3% w ciągu dnia. Korelacja jest taka-im większe nawodnienie, tym mniej tłuszczu nam pokaże. Mądrzy ludzie piszą, że nie powinno się ważyć rano zaraz po przebudzeniu, bo jest dość mało wody w organizmie i wtedy tkanka tłuszczowa pokazywana jest większa.Prawidłowo powinniśmy się ważyć późnym popołudniem co najmniej 3 godziny po posiłku, wtedy wyniki powinny być najbardziej wiarygodne.
U mnie Tanita pokazuje przy wzroście 177 i wadze 71 kg tłuszcz 11-12%
Pokazuje jeszcze wagę kości, wiek metaboliczny, dzienne zapotrzebowanie organizmu na kalorie w stanie spoczynku, otłuszczenie trzewi,
wagę mięśni w rozbiciu na korpus, lewa prawą, rękę nogę, tłuszcz tak samo, osobno dla każdej kończyny, stosunek tłuszczu do mięśni i coś tam jeszcze pewnie pominąłem.
Producent chwali się, że waga ma dokładność kliniczną, pomiar jest czterosegmentowy (na nogi ) + jedocześnie elektrody do rąk.
Tutaj jest link
http://tanita.sportkonsulting.pl/go/ac/ ... bc-545.htm
U mnie Tanita pokazuje przy wzroście 177 i wadze 71 kg tłuszcz 11-12%
Pokazuje jeszcze wagę kości, wiek metaboliczny, dzienne zapotrzebowanie organizmu na kalorie w stanie spoczynku, otłuszczenie trzewi,
wagę mięśni w rozbiciu na korpus, lewa prawą, rękę nogę, tłuszcz tak samo, osobno dla każdej kończyny, stosunek tłuszczu do mięśni i coś tam jeszcze pewnie pominąłem.
Producent chwali się, że waga ma dokładność kliniczną, pomiar jest czterosegmentowy (na nogi ) + jedocześnie elektrody do rąk.
Tutaj jest link
http://tanita.sportkonsulting.pl/go/ac/ ... bc-545.htm
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mnie przed poznańskim IX maratonem na stoisku herbalife pokazało 25% tłuszczu, co wprawiło mnie w osłupienie przy 191cm i 89 kg w tedy. Według mądrych tabelek jakie mi pokazano wyszło, że w grupie ryzyka miażdżycowego byłem. Później pomyślałem sobie, że tego lata cierpiałem na permamentne odwodnienie co mogło "lekko" fałszować wynik. Rok później przy okazji X PM to samo stoisko i ten sam pomiar dla 191 cm i 85 kg. Wyszło 15 %. Trudno się odnosić do tych pomiarów jakoś.
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Hahaha! Nie byłem, ale potrafię sobie to wyobrazić! :D Biedna kobitka, pewnie nasłuchała się sporo i naoglądała (np puknięć w czoło) :Dssokolow pisze:no patatajec musisz sobie kupić super ekstra tabletki z herbalive do spalania "głębokiego tłuszczu"![]()
ps. byłeś może na ekspo przed maratonem Poznańskim(bo to co napisałem jest śmieszne tylko wtedy jak wiesz o czym mówię;p) // a historia jest +- taka, że na ekspo co drugi biegasz był łapany przez panią z maszynką do mierzenia tłuszczu... i niezależnie czy biegacz był bardziej przy kości .... czy sama skóra i kości - to każdy powinien był łykać tabletki na spalanie "głębokiego tłuszczu"
Waga cichego wygląda na pro. Jestem ciekaw, co by pokazała u mnie. Zaraz polecę na swojego Łucznika i napiszę ile mam tłuszczu! :D
EDYCJA: przy 72,9 kg i 180 cm wzrostu wykazało mi 23,2% fatu, co daje mi 16,25 kg tłuszczu... Czy to jest możliwe? Powinienem ważyć coś koło 60 kg ?! :D
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
patatajec, to że tak Ci pokazała to oczywiście, że jest możliwe, przecież widziałeś to na własne? oczy 
Czy pokazała dobrze, to już inna inszość imho, nie patrz na te wskazania bo doła dostaniesz

Czy pokazała dobrze, to już inna inszość imho, nie patrz na te wskazania bo doła dostaniesz

komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Heheh! Ale mnie złapał no :Dcichy70 pisze:patatajec, to że tak Ci pokazała to oczywiście, że jest możliwe, przecież widziałeś to na własne? oczy
Teraz już wcale na te wskazania nie patrzę, ale na początku, kiedy kupiłem tę wagę, a był to okres zrzucania kilogramów, to się nieźle przestraszyłem.