Kto pomoże ? Jak skalibrowac sensor nike plus ?

human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, może ktoś z Was ma sensor nike + iPod nano 4G i próbował go skalibrowac ? Robię to według instrukcji i za każdym razem po przebyciu wpisanego dystansu otrzymuję informację, że przebyty dystans nie odpowiada wybranemu, hmmm. Próbowałem kalibrowac kilka razy na bieżni 400m na otwartym stadionie i na bieżni stacjonarnej - różne odcinki - od 500m do kilku kilometrów. W czasie biegu (kalibracji) iPod pokazuje zupełnie inną odległośc niż przebyta - w czasie kalibracji marszu jest to samo... :(
Dajcie znac co robię nie tak, bo jak na razie wydana kasa służy mi jedynie do słuchania muzyki, a nie kontrolowania swoich "wyczynów" biegowych :)

ze sportowym pozdrowieniem - human
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wysłałem info z pytaniem do speca, ale pewnie zajęty, mam nadzieję, że jak się wybiega to coś napisze.
truchcik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Używam zestawu nike+ Sprawdż czy w iPodzie masz ustawiony właściwy dystans tzn. jeśli kalibrujesz na 400m to musisz tez ustawić 400m w opcjach ręcznie.Może ustawiłeś pomiar w milach? Podczas kalibracji powinieneś biec równym tempem.Kalibracja na bieżni mechanicznej nie jest polecana (podobno daje niewłaściwy odczyt),więc lepiej "pomęcz się" na zwykłej....no,ale ciekawe jaka będzie opinia SPECA. Bieganie z tym zestawem jest ciekawą przygodą...taki iPod lubi żyć własnym życiem (jestem posiadaczką takiego samego).Też miałam trochę problemów z kalibracją,więc nie zniechęcaj się...będzie dobrze :usmiech:
Z iPodem jest jeszcze tak,że potrafi gdzieś zgubić cały trening,przy zgrywaniu do komputera...co jest szczególnie wkurzające po długich wybieganiach :hahaha:

Mam nadzieję,że jednak skalibrujesz swój zestaw i będziesz mieć dużo satysfakcji z biegania...szczególnie fajne są momenty,gdy bijesz kolejny swój rekord (szybkość lub dystans) i na koniec ,po treningu słyszysz gratulacje od znanych sportowców...robi się tak ciepło na sercu i pojawia się jeszcze większy banan :uuusmiech:

Powodzenia i cierpliwości,
z biegowym pozdrowieniem,
truchcik
Bieganie mnie uszczęśliwia:))
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

truchcik pisze:Używam zestawu nike+ Sprawdż czy w iPodzie masz ustawiony właściwy dystans tzn. jeśli kalibrujesz na 400m to musisz tez ustawić 400m w opcjach ręcznie.Może ustawiłeś pomiar w milach? Podczas kalibracji powinieneś biec równym tempem.Kalibracja na bieżni mechanicznej nie jest polecana (podobno daje niewłaściwy odczyt),więc lepiej "pomęcz się" na zwykłej....no,ale ciekawe jaka będzie opinia SPECA. Bieganie z tym zestawem jest ciekawą przygodą...taki iPod lubi żyć własnym życiem (jestem posiadaczką takiego samego).Też miałam trochę problemów z kalibracją,więc nie zniechęcaj się...będzie dobrze :usmiech:
Z iPodem jest jeszcze tak,że potrafi gdzieś zgubić cały trening,przy zgrywaniu do komputera...co jest szczególnie wkurzające po długich wybieganiach :hahaha:

Mam nadzieję,że jednak skalibrujesz swój zestaw i będziesz mieć dużo satysfakcji z biegania...szczególnie fajne są momenty,gdy bijesz kolejny swój rekord (szybkość lub dystans) i na koniec ,po treningu słyszysz gratulacje od znanych sportowców...robi się tak ciepło na sercu i pojawia się jeszcze większy banan :uuusmiech:

Powodzenia i cierpliwości,
z biegowym pozdrowieniem,
truchcik
Hej,
dystans ustawiłem ręcznie i na pewno w kilometrach, biegłem - wydaje mi się równym tempem :)
Gdzieś czytałem, ze ten sensor odczytuje czas jaki but styka się z podłożem więc może ja stawiam krzywo stopę i pomiar jest zły :hejhej: ...

Mam zamiar pobiec w półmaratonie i przygotowanie z iPodem mogło by mi się przydac więc POMOCY !!!

pozdrawiam
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Wysłałem info z pytaniem do speca, ale pewnie zajęty, mam nadzieję, że jak się wybiega to coś napisze.

Dzięki, czekam cierpliwie :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak z ciekawości - jakie macie błędy pomiaru dystansu przy nieskalibrowanym czujniku - u mnie bez kalibracji pokazywał ~2700m na odcinku 3000m, (10% błędu). Zarówno przed jak i po kalibracji czujnika mam wrażenie że dużo zależy od podłoża i szybkości z jaką biegniemy. Generalnie pomiary nikeplus są powtarzalne - ale tylko przy powtarzających się warunkach (długość kroku, szybkość). Zmiana np. podłoża z asfaltu na śnieg, poskutkowała że zamiast 12.9 km nikeplus pokazał 13.6 - na tej samej pętli. Krótką chwilę cieszyłem się z poprawy prędkości na WB2 :bum:

Żeby już nie było zupełnie off topic :)

W Ipodzie 5 generacji kalibracja wygląda następująco:

- startujemy trening, biegniemy ...
- po zakończeniu treningu (ekran z podsumowanie treningu) naciskamy i trzymamy środkowy przycisk na "touch wheel", pojawia się możliwość zmiany przebiegniętego dystansu, nowe ustawienia będą brane pod uwagę przy następnych treningach

pozdrawiam,
łukasz
Maciejka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja się spotkałem z jakimś opisem, że przed kalibracją musisz trochę pobiegać, bo "pustego" nie skalibrujesz.
Wiem, że to niedorzeczne, ale spróbuj zrobić jeden czy dwa treningi bez kalibracji,a potem kalibruj.

Im większy wybierzesz dystans do kalibracji tym będzie ona dokładniejsza. Spotkałem się z opiniami, że powinno to być ok 2 km. Najlepiej oczywiście kalibrować na bieżni (nie mechanicznej) bo masz 100% pewności, że to 400m.
Sprzedam F305
kubawisniewski
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej, to ja jestem tym specem...
Nie zabrzmi po specowsku, ale przyznam się, że nie spotkałem się a takim dokładnie problemem, to znaczy nikt dotychczas czegoś takiego nie zgłaszał.
Może to oczywiste i pytanie będzie denerwujące - ale napisałeś, że :"W czasie biegu (kalibracji) iPod pokazuje zupełnie inną odległośc niż przebyta - w czasie kalibracji marszu jest to samo." - ale czy to znaczy, że "błędny" dystans pokazywany był w trakcie samej kalibracji? Jeśli tak, to ok, mimo, że zakładany dystans różni się od zarejestrowanego w trakcie kalibracji - to po zatwierdzeniu i przypisaniu nowego dystansu, na następnych treningach iPhone powinien rejestrować już biegi używając skalibrowanych danych.
Może źle zrozumiałem, jeszcze zapytam dalej, czy nie było takich przypadków, pozdrawiam i dzięki za cierpliwość
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki za odp. muszę jeszcze popróbowac, ale teraz taka pogoda...hmm stadion z wymierzoną odległością zasypany, a na razie nie mam innej traski dokładnie zmierzonej :usmiech:

p.s. ale jeśli ktoś się spotkał z takim problemem to cały czas czekam na info :niewiem: :oczko:

ze sportowym pozdrowieniem
Human
kubawisniewski
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

human pisze:dzięki za odp. muszę jeszcze popróbowac, ale teraz taka pogoda...hmm stadion z wymierzoną odległością zasypany, a na razie nie mam innej traski dokładnie zmierzonej :usmiech:

p.s. ale jeśli ktoś się spotkał z takim problemem to cały czas czekam na info :niewiem: :oczko:

ze sportowym pozdrowieniem
Human
Human, nie zapominam:)
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też miałem taki komunikat przy pierwszej kalibracji, za drugim razem poszło OK.
pabloss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Podłączę się do tematu, żeby nie tworzyć nowego...

Otóż - jak to jest? Mam skalibrowany sensor nike+, ale z dokładnością pomiaru bywa różnie. Ostatnio przebiegłem 5 km (sprawdzone na mapce) w tempie 5m/km i pomiar był idealny (równo 5km), innym zaś razem 6,8 km, a nike+ pokazał 7,5. Ten drugi bieg był wolniejszy, krok zapewne krótszy. Czy z tego wynika różnica? Czy da się jakoś tak skalibrować sensor, aby błąd pomiaru nie był zbyt duży i w miarę stały?

Pozdrawiam
keep on running, keep keep on running.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ludziska kupcie sobie gamina 305 fr i nie męczcie sie

Tompoz
Tompoz
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:ludziska kupcie sobie gamina 305 fr i nie męczcie sie

Tompoz
tak też zrobiłem :) , ipod przydaje się do słuchania muzy, a ten cały sensor to można sobie w buty włożyc :) :)

pozdrawiam
leneek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam troche inny problem, dotyczacy opaski Sportband.
Postanowilem dzis to cudo w koncu skalibrowac. Zrobilem tak.
Dobieg do biezni -1bieg,
kolka po biezki -2bieg,
powrot-3bieg.

Po podlaczeniu i wybraniu opcji kalibracja, do wyboru mialem tylko 1bieg(najdluzszy). Postanowilem wyciagnac/wlozyc jeszcze raz. Biegi zostaly wrzucone na stronke nike, ale w tej chwili nie mam juz zadnego biegu do wyboru.

1 pytanie.- Czy w sytuacji, gdy biegi zostaly juz wrzucone na stronke, mozna je wykorzystac do kalibracji?
2 pytanie.- Czy zawsze tak jest, ze soft wybiera najdluzszy bieg do kalibracji sposrod dostepnych, czy mozna jakos je wybierac?

Pozdrowka!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ