Wybór butów dla ciężkiej osoby

mumin66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h04
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem tu nowy, więc witam się za wszystkimi.
Mam 25 lat, 183cm wzrostu i ważę 112kg (zszedłem z 123).

Od 4 miesięcy ćwiczę ćwiczenia aerobowe na siłowni, w tym od 2 miesięcy bieżnia. Na początku szybkie marsze, teraz sobie biegam około 7-9km/h po około 30 minut.

Chciałbym kupić jakieś porządne butki do biegania (teraz: 100% bieżnia, jak będzie cieplej: 80% bieżnia, 20% wały nad odrą). Wychodzę z założenia, że kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje, ale w dziedzinie butów może być nieco inaczej. Dlatego proszę o pomoc w wyborze butów dla mnie (nie chcę sobie skasować kolan na dzień dobry).

Załączam dwie fotki: to w czym aktualnie ćwiczę (buty do squasha bez jakichkolwiek systemów typu gel itp) + odcisk mokrych stóp na ręczniku z mikrofibry.

Obrazek
Obrazek

Będę wdzięczny za pomoc.
Ach, kwota ma być rozsądna (do ok 300zł) ale możliwe dozbieranie jeśli na prawdę będzie warto/trzeba.
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ostatnio jest moda na tym forum żeby wszystkich oduczać biegać w amortyzowanych butach... ;-) ale w twoim wypadku - moim skromnym zdaniem to nie tylko zdrowy pomysł... co obowiązek ;-)
ze śladu wodnego wychodzi na to że masz ładne płaskostopie - co przy twojej wadze też raczej niczym dziwnym nie jest...

żeby tak zupełnie nie zakatować się na początek na twoim miejscu kupił bym buty dla lekkiego lub mocnego pronatora - najlepiej po sprawdzeniu w sklepie... - np. w Galerii Krakowskiej teraz przed świętami stała bierznia w New Balance i pewnie kilometerek sobie można było w każdym bucie przetruchtać.

Ja jestem osobiście fanem NB (New balance) - (i mam już 4'r tą parę butów tej firmy) ale właściwie tylko z uwagi na dostępność ich produktów w Krakowie (ze wszystkim innym są mniejsze lub większe problemy... no i brakuje fachowej obsługi - to się zmieni bo od stycznia otwierają sklep biegacza w Krakowie ... (ciekawe jak będzie z zaopatrzeniem. )

Nie napisałeś skąd jesteś i gdzie zamierzasz te buty mierzyć ;-) to może być wskazówka co do firm które można ci polecić ;-)
Niezależnie od wszystkiego warto przejrzeć ten artykuł - masz tam chyba większość tego co na Polskim rynku można dostać i to przyzwoicie posegregowane. http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=1353
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Teraz jest idealny czas na kupno butów. Wczoraj byłem w decathlonie i intersporcie - wyprzedaże pełną gębą :hej:
mumin66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Heh, co do płaskostopia to mam je od zawsze, nawet gdy moja waga była w normie (studia i doktorat zrobiły swoje). Czasami przeszkadza mi to na nartach, ale poza tym to raczej nie.

Pomieszkuję we Wrocławiu (napisałem w profilu) i byłem wczoraj w decathlonie i właściwie oprócz asics nimbus 11 (wyglądają okropnie i już wiem, że nie dla mojej stopy) oraz kayano 15 (cholernie drogie, coś chyba około 450zł) nic fajnego nie widziałem.

Zajrzę do intersporta dziś, może coś się trafi. Jakiś model konkretny polecacie przytulić?
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mumin66 pisze:Heh, co do płaskostopia to mam je od zawsze, nawet gdy moja waga była w normie (studia i doktorat zrobiły swoje). Czasami przeszkadza mi to na nartach, ale poza tym to raczej nie.

Pomieszkuję we Wrocławiu (napisałem w profilu) i byłem wczoraj w decathlonie i właściwie oprócz asics nimbus 11 (wyglądają okropnie i już wiem, że nie dla mojej stopy) oraz kayano 15 (cholernie drogie, coś chyba około 450zł) nic fajnego nie widziałem.

Zajrzę do intersporta dziś, może coś się trafi. Jakiś model konkretny polecacie przytulić?
W Sosnowcu w Decathlonie był asics gt-2140 w wyprzedaży coś ok 209zł. W Intersporcie są po 219zł (tam kupiłem swoje). Nie wiem czy jest sens wydawać więcej kasy - bieżnia swoje amortyzuje, a na asfalcie kto wie czy nie będziesz szurał nogami (ja z szurałem) i szybko można stracić podeszwę :hahaha: Model 2140 jest dość oklepany, czyli sprawdzony ;) Wczoraj dla mojej lepszej połówki nabyłem Stratusy po 240zł (ale to dla neutralnej stopy)
mumin66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłem w intersporcie w pasażu grunwaldzkim i mają tylko końcówki rozmiarów Gt-2140. Dzwonili do innych sklepów i też nie mają numeru 45 :( może jakaś alternatywa?

Jest gdzieś we wrocławiu sklep nastawiony na asics? Bo w sklepach Sizeer mają byle co, a innymi partnerami się nie chwalą.

[EDIT]
Nabyłem asics gt-2140 w decathlonie. Może dziś wypróbuję :)
Dziękuję wszystkim za rady i pomoc.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ