Problem z z paskiem sportband

Arkadio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam! Piszę do Was z prośbą o pomoc w takiej sprawie, a mianowicie zakupiłem pasek sportband wraz z butami. Po skończonym biegu gdy chce zrzucić bieg na stronę nike to dane nie przechodzą do komputera tylko jest napisane: pobrano informacje o wszystkich 1% biegach. Nie można również zalogować się przez program nike utility na stronę nike. Jeszcze spróbuje pokombinować ale wydaje mi się że to jest wina paska.
Inny problem na jaki się napotkałem to wskazywany przez pasek przebiegnięty dystans. (oczywiście pasek skalibrowałem) Gdy biegnę wolnym lub średnim jak na mnie tempem pasek wskazuje bardzo dokładnie ale w momencie kiedy biegnę szybko to pasek znacznie traci dokładność Czy ktoś napotkał się z takimi problemami ? Z góry dziękuję za pomoc!
PKO
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam!
Na początku podstawowa informacja: od niedawna witryna nikeplus.com dołączona została do www.nikerunning.com i to tam widoczne są wszystkie treningi, cele, wyzwania itp.
No i parę podstawowych pytań (sorry, muszę je zadać, by wykluczyć najprostsze ewentualności).
1. Czy ma Pan założone konto na witrynie nikerunning.com? (jeśli nie, proszę to zrobić, inaczej trening przesyłany jest na konto ogólne i niewidoczny jako Pana osiągnięcie)
2. Czy ma Pan w ustawieniach programu Nike+ Utility ustawione swoje dane: waga, jednostki miary i konto na nikerunning.com, na które dane powinny być przekazywane? W programie Nike+ Utility przechodzi się do tych ustawień klikając w literkę I w prawym dolnym rogu. Konto zostaje przypisane do Pana opaski Nike+ Sportband po pierwszym zalogowanym z niej treningu na witrynie nikerunning.com (po raz pierwszy trening jest wysłany na konto ogólne, więc pierwszy raz należy go przypisać do swojego konta).
3. Czy po wyświetleniu informacji o pobranych 1% treningach wyświetla się komunikat "Odwiedź stronę nikeplus.com?". Po kliknięciu w niego powinien przenieść się Pan automatycznie na Pana konto na stronie nikerunning.com
4. Czy zruca Pan dane do komputera używając modemu czy stałego łącza (oczywiście zrzucając dane musi być Pan podłączony do Internetu, tylko e ten sposób dane treningowe są magazynowane w historii Pana konta nikerunning.com). Jeśli używa Pan modemu o słabej jakości przesyłu kb, problemy z przerzuceniem na stronę nikerunning.com niestety mogą co jakiś czas występować...

Co do dokładności urządzenia: technologia Nike+ jest w stanie podawać dokładne dane treningowe do ok. 2-3%. B. istotna tu jest prawdziwa waga użytkownika przypisana do danego urządzenia odbiorczego (w Pana przypadku opaska Nike+ Sportband).
Fabryczne ustawienia urządzenia Nike+ Sportband przystosowane są do przeciętnego użytkownika o przeciętnym stylu biegania (rodzaju obciążenia, siły nacisku, długości przebywania stopy na podłożu itp) i dają dokładność na poziomie 6-7% (przy bardzo szybkim biegu urządzenie faktycznie może "gubić" przebiegnięty dystans, podobnie jak urządzeia klasy GS nie są w stanie na krótkich szybkich odcinkach podawać na bieżąco właściwych danych).
Dokładność pomiaru w przypadku Nike+ zapewnia kalibracja wykonana przez użytkownika. W opasce Nike+ Sportband robi się to po przebiegnięciu w swoim spokojnym tempie, dobrze zmierzonego dystansu (polecam odcinek pokonany na stadionie - np. 1 km). Po powrocie do domu od razu ten ostatni trening można przypisać do podanego przez opaskę dystansu używając opcji Kalibracja w programie Nike+ Utility.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem, w razie czego instrukcja obsługi opaski Nike+ Sportband znajduje się pod linkami: http://nikerunning.nike.com/nikeos/p/ni ... -sportband i http://sciezkibiegowe.pl/page/1292/Instrukcja-obslugi
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wczytałem się w Pana uwagi jeszcze raz i widzę, że już Pan skalibrował urządzenie...
jlucz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

fajnie że ktoś związany z nike(pan Kuba Wiśniewski) podjął próbę odpowiedzi, ale raczej nieudaną. zakładam że skoro dokonałeś kalibracji to masz już login, hasło i nike utility łaczy się ze strona (w okienku "user" widać twój email, a nie napis "pending"). Jesłi jest inaczej to też mogę pomóc - ale potrzebuje więcej danych.

Najpierw łatwiejsza część, czyli druga:

tak, będzie świrował sportband jeśli zaczniesz mknąć lekkim krokiem. nie rozbujasz odpowiednio elementu akcelerometru w bucie(krok jest zbyt długi, lekki - zbyt mało "człapiesz"). oczywiście to też kwestia osobnicza i kroku. mój chipset np. wariuje jak biegam podbiegi - jakoś muszę "zbyt lekko" stąpać. całkowicie gubi sygnał w takich przypadkach.

pierwsza część - to "nowy problem". strona nike ma aktualnie spore problemy z wydajnością i dlatego nie można się zalogować(znaczy czasami można, ale tak żadko, ze można powiedzieć, że nie można). co ciekawe twoje treningi wpadają na twoje konto, ale nie możesz sie zalogować (niike informuje ze to kwestia wydajności, ale dziwnie zbiegło sie to z nowym layoutem strony). Na szczęście jest obejście.

1. zgrywasz dane z opaski
2. nie logujesz się gdy system odpyta cie o e-mail i hasło !!!
3. klikasz "Create ana account" - ze niby jesteś nowy w Nikerunning
4. wyskakuje stronka z grupą pytań dotyczących Ciebie(email, nazwisko, miasto) - w tle jest peleton biegaczy w czerwonych t-shirtach
5. na dole stronki jest malutki szary przycisk "Sign in" - I allready have account
6. klikasz i logujesz sie swoim mailem i hasłem
7. lądujesz tam gdzie trzeba ;-)

Głupawe jak cholera ale działa! koledzy z forums.nike.com też się dziwili ale pomogło ;-)
Arkadio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziekuję bardzo za tak szczegółowe wyjaśnienie. Odniosę się do Pana zapytań.
ad 1 Mam założone konto
ad 2 nie mogę zalogować sie w programie nike utility. Po kliknieciu zaloguj wyskakuje "Pending..." Czy może być to spowodowane tym iż skalibrowałem tylko pasek do biegu?
ad 3. Po kliknięciu Odwiedź stronę nikeplus.com nie dzieje się nic
ad 4. Z łącznością jest ok.

Co do dokładności pomiaru - po przebiegnięciu 1500 m "ile fabryka dała" ( nie był to sprint- no moze przez pierwsze 200 m:)) pasek pokazał 1360m. Tak jak pisałem w poprzednim poscie przy wolnym i średnim tempie biegu wskazuje bardzo dokładnie.
jlucz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

windows vista?
Arkadio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

xp
jlucz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

bardzo często problemem nie logowania się "pending" jest blokowanie dostępu aplikacji do sieci(lub określonych portów). odpytałem o system operacyjny bo wiedziec co i jak. a wiec:

1. na czas "zalogowania się" wyłącz firewall
2. jeżeli używasz Centrum Zabezpieczeń Windows (nie znam angielskiej nazwy jeśli używasz takiego systemu ale pewnie Windows Defence System czy coś) to dodaj wyjątek w Zaporze Systemu Windows dodając program Nike+Utility do wyjątków przepuszczanych przez zaporę
3. ważne! ta cała zapora systemu windows jest tak złośliwa że trzeba dodać ten wyjątek NAWET jeśli cała zapora jest wyłączona

no i pisz czy się udało ;-)
Tyszek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:47

Nieprzeczytany post

Mi stronke Nike blokował tez Adblock plus w Firefox'ie,zresztą o wiele wydajniej stronka chodzi na Operze .
Arkadio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłem dziś pobiegać. Po podłączeniu paska do kompa program nike utility zczytał bieg ale nigdzie go nie widze. Próbowałem wszystkie możliwości o których pisaliście i przy logowaniu w programie nike utility dalej wyskakuje " pending...". Albo ja mam cos z kompem albo coś jest z paskiem. i jeszcze jedno - czy to może być związane z tym że skalibrowałem pasek tylko do biegu?
Arkadio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam! Moje problemu zostały rozwiązane po zainstalowaniu przeglądarki OPERA. Dziękuję za pomoc w tym temacie!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ