Buty 96kg, stopa normalna - pomoc w wyborze
-
- Rozgrzewający Się
Witam.
Mam pewne wątpliwości co do wyboru butów do biegania. Po pierwsze jestem dość ciężki - 96kg ale nie zależy mi na zrzuceniu wagi. Ćwiczę tajski boks i chciałem trochę poprawić kondycje - kiedyś już biegałem. I właśnie problem pojawia się bo totalnie nie wiem jak dobrać buty. Z tego co mi się wydaje mam stopę normalną - wnioskuje po zdjęciach oceniających stopy i po obtarciach na butach (wygląda na to, że ciężar mam rozmieszczony w miarę równomiernie). I tutaj co polecacie. Planuje robić gdzieś 15 km w tygodniu ew. jakieś interwały i raczej po twardych nawierzchniach typu asfalt lub ubite ścieżki. Najbardziej zależy mi, żeby buty nie była za drogie tzn. tak do 200-250zł. Pozdrawiam
Mam pewne wątpliwości co do wyboru butów do biegania. Po pierwsze jestem dość ciężki - 96kg ale nie zależy mi na zrzuceniu wagi. Ćwiczę tajski boks i chciałem trochę poprawić kondycje - kiedyś już biegałem. I właśnie problem pojawia się bo totalnie nie wiem jak dobrać buty. Z tego co mi się wydaje mam stopę normalną - wnioskuje po zdjęciach oceniających stopy i po obtarciach na butach (wygląda na to, że ciężar mam rozmieszczony w miarę równomiernie). I tutaj co polecacie. Planuje robić gdzieś 15 km w tygodniu ew. jakieś interwały i raczej po twardych nawierzchniach typu asfalt lub ubite ścieżki. Najbardziej zależy mi, żeby buty nie była za drogie tzn. tak do 200-250zł. Pozdrawiam
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Ciężka sprawa. Jako że jesteś ciężki, a Twój budżet nie jest duży. A jak wiadomo im jesteś cięższy tym lepsze buty są potrzebne, a im lepsze tym droższe.
Polecam szukania na wyprzedażach następujących modeli:
- Nike Air Pegasus
- Kalenji Comfort
- Asics Gel Cumulus (Nimbusa do 250zł nie znajdziesz, a on by był idealny, niestety to najwyższa półka)
- NB 1063
Polecam szukania na wyprzedażach następujących modeli:
- Nike Air Pegasus
- Kalenji Comfort
- Asics Gel Cumulus (Nimbusa do 250zł nie znajdziesz, a on by był idealny, niestety to najwyższa półka)
- NB 1063
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Tutaj masz katalog butów z podziałem na kategorie wagowe. Na ceny patrz tylko orientacyjnie, ale nie jako wyrocznię, bo w tej chwili jest wiele wyprzedaży, np. Asics GT-2140 w katalogu widnieje za 439zł, a intersport ma go w wyprzedaży za 219zł.GalGavu pisze:ponawiam po paru prawie dwóch tygodniach pytanie odnoście butów na stopę neutralną i wagę 96 kg....
-
- Dyskutant
co do Nike Air Pegasus w podstawowym modelu. To bardzo dobry na taka wagę uważam bo sam posiadam. Ale te siateczki są za cienkie na tą porę roku. Może proszę się rozejrzeć za tym modelem unowocześnieniach zimowych.
Ja Ci polecam z czystym sumieniem Reebok Verona Intersport-ok 200 zł -pełnej rozmiarówki brak
http://www.youtube.com/watch?v=tKuq3mdc09o
http://www.youtube.com/watch?v=tKuq3mdc09o
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, 18:16 przez lumbago, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Verony wg katalogu butów są dla biegaczy poniżej 85kg. Jak zacząłem w nich biegać to ważyłem ok 100kg i dają radę, ale wydaje mi się, że są dużo za miękkie. Poza tym na początku moim szuraniem prawą piętą wytarłem sporą część podeszwylumbago pisze:Ja Ci polecam z czystym sumieniem Reebok Verona Intersport-ok 200 zł -pełnej rozmiarówki brak

-
- Rozgrzewający Się
A o tych Kalenji Comfort co myślicie?? Pytam bo na razie puki budżet nie za duży wolę coś tańszego...W sumie to tak na 3-4 miesiące i nie będę raczej nawet 30km robił w tygodniu...Ale biegać będę raczej po twardych nawierzchniach.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Najlepiej zamortyzowane buty Kalenji, pianka amortyzująca się z nich wylewaGalGavu pisze:A o tych Kalenji Comfort co myślicie?? Pytam bo na razie puki budżet nie za duży wolę coś tańszego...W sumie to tak na 3-4 miesiące i nie będę raczej nawet 30km robił w tygodniu...Ale biegać będę raczej po twardych nawierzchniach.

-
- Rozgrzewający Się
Ale na dwa, trzy miechy powiedzmy?? Będą dobre??Teraz musze dokonać paru innych zakupów ważniejszych (nowe ochraniacze na piszczele, obciążenie do ćwiczeń). A buty chce takie, żeby mnie nie bolały łydki, bo z tym mam największy problem - strasznie dużo podskoków na treningu mam i czasem potem następny dzień kuleje bo łydka ciągle spięta...Czasem jak przesadzę z bieganiem mam podobnie. Docelowo chce kupić kijek i pegaususy. Ale jak na razie będzie ok jak kupię Kalenji Comfort??
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Oczywiście, że będzie OKGalGavu pisze:Ale na dwa, trzy miechy powiedzmy?? Będą dobre??Teraz musze dokonać paru innych zakupów ważniejszych (nowe ochraniacze na piszczele, obciążenie do ćwiczeń). A buty chce takie, żeby mnie nie bolały łydki, bo z tym mam największy problem - strasznie dużo podskoków na treningu mam i czasem potem następny dzień kuleje bo łydka ciągle spięta...Czasem jak przesadzę z bieganiem mam podobnie. Docelowo chce kupić kijek i pegaususy. Ale jak na razie będzie ok jak kupię Kalenji Comfort??

To nie jest byle jaki produkt, kup i przekonaj się sam

Pozdrawiam
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt: