Buty do biegania po mieście(asfalt)
-
- Rozgrzewający Się
Witam!
Szukam niedrogich butów do biegania do 3 razy w tygodniu. Kupiłem sobie jakieś na wyprzedaży kiedyś, ale są twarde raczej na bieżnie tak mi się wydaję... Potrzebuję butów które będą mi amortyzowały asfalt i ogólnie warunki miejskie... Takie mogą być?
http://allegro.pl/show_item.php?item=82 ... %3C%2Fi%3E
Szukam niedrogich butów do biegania do 3 razy w tygodniu. Kupiłem sobie jakieś na wyprzedaży kiedyś, ale są twarde raczej na bieżnie tak mi się wydaję... Potrzebuję butów które będą mi amortyzowały asfalt i ogólnie warunki miejskie... Takie mogą być?
http://allegro.pl/show_item.php?item=82 ... %3C%2Fi%3E
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Odradzam.
Te buty nie są przeznaczone do biegania. Na stronie decathlonu (największego sprzedawcy marki kalenji w Polsce jak sadzę) w kategorii przeznaczenie stoi: do codziennego użytku.
http://www.decathlon.com.pl/PL/newfeel-72867503/
Do biegania po asfalcie naprawdę warto mieć buty, które zapewnią odpowiednią amortyzację, ten model Ci raczej tego nie zapewni.
Pozdrawiam
Te buty nie są przeznaczone do biegania. Na stronie decathlonu (największego sprzedawcy marki kalenji w Polsce jak sadzę) w kategorii przeznaczenie stoi: do codziennego użytku.
Do biegania po asfalcie naprawdę warto mieć buty, które zapewnią odpowiednią amortyzację, ten model Ci raczej tego nie zapewni.
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
A może coś doradzisz?Buniek pisze:Odradzam.
Pozdrawiam
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Przede wszystkim buty muszą być dobrane do rodzaju stopy (supinator, neutralny/lekki pronator, pronator) a dopiero później wśród modeli odpowiadającej Twojej stopie warto szukać odpowiedniego.
Dla stopy neutralnej (takiej jak moja
) mogę się wypowiedzieć jedynie o dwóch modelach, które miałem okazję przetestować.
Obecnie biegam w asics stratus gel2, większość niestety po asfalcie. Jak dla mnie amortyzacja w sam raz, żadnych problemów z kolanami a najlżejszy nie jestem - ok. 85kg. Jestem z nich bardzo zadowolony.
Z tańszych to new balance 409 ale to tylko jak jesteś ode mnie lżejszy bo tu amortyzacja była dla mnie trochę za słaba. Amortyzacja zaczęła odczuwalnie siadać po ok. 700km, to chyba odrobinę szybciej niż standart.
Dla stopy neutralnej (takiej jak moja

Obecnie biegam w asics stratus gel2, większość niestety po asfalcie. Jak dla mnie amortyzacja w sam raz, żadnych problemów z kolanami a najlżejszy nie jestem - ok. 85kg. Jestem z nich bardzo zadowolony.
Z tańszych to new balance 409 ale to tylko jak jesteś ode mnie lżejszy bo tu amortyzacja była dla mnie trochę za słaba. Amortyzacja zaczęła odczuwalnie siadać po ok. 700km, to chyba odrobinę szybciej niż standart.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
No i dobrze byłoby wiedzieć jaki jest przeznaczony budżet
Teraz jest dużo promocji, więc z pewnością będzie można polecić coś co "w sezonie" byłoby poza zasięgiem finansowym 

-
- Rozgrzewający Się
Witam,
Poproszę także o pomoc w wyborze buta. Jestem początkującym biegaczem - półroczny staż. Przede mną pierwsza zima i chciałbym aby buty mi pomogły przetrwać ten trudny okres. Ważę 72 kg, co do typu stopy to nie wiem kim jestem, jesli ktoś opowie jak należy zrobić test wodnego odcisku stopy to chętnie przekaże dodatkowe informacje o mojej stopie.
To co wiem na pewno, to że potrzebuje butów które bedą dobrze chroniły mój staw kolanowy. W przeszłości mam za soba dwie operacje kolan ( ale to był zupełnie inny sport - nie bieganie). Dziś trochę bardziej świadomy, wiem że chcę chronić nogi zanim zacznę mieć problemy. Mój budżet to max 400 zł. Biegam wyłącznie po asfalcie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Maciek
Poproszę także o pomoc w wyborze buta. Jestem początkującym biegaczem - półroczny staż. Przede mną pierwsza zima i chciałbym aby buty mi pomogły przetrwać ten trudny okres. Ważę 72 kg, co do typu stopy to nie wiem kim jestem, jesli ktoś opowie jak należy zrobić test wodnego odcisku stopy to chętnie przekaże dodatkowe informacje o mojej stopie.
To co wiem na pewno, to że potrzebuje butów które bedą dobrze chroniły mój staw kolanowy. W przeszłości mam za soba dwie operacje kolan ( ale to był zupełnie inny sport - nie bieganie). Dziś trochę bardziej świadomy, wiem że chcę chronić nogi zanim zacznę mieć problemy. Mój budżet to max 400 zł. Biegam wyłącznie po asfalcie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Maciek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich
Nie jestem zazanojomiony z tematyką obuwia do bieganie i dlatego mam prośbę .. szukam butów dla żony, zaczęłą biegać, głównie po asfalcie. Z tego co zdążyłem sprawdzić ma stopę neutralną. Zakładany budżet to max 200 PLN
Znalazłem 2 rodzaje butów nad którymi się zastanawiam: Mizuno Crusander i Mizuno Avenger
Czy ktoś wie jaka jest różnica między nimi .. a może to nietrafiony wybór
Będę wdzięczny za wskazówki
Pozdrawiam
Nie jestem zazanojomiony z tematyką obuwia do bieganie i dlatego mam prośbę .. szukam butów dla żony, zaczęłą biegać, głównie po asfalcie. Z tego co zdążyłem sprawdzić ma stopę neutralną. Zakładany budżet to max 200 PLN
Znalazłem 2 rodzaje butów nad którymi się zastanawiam: Mizuno Crusander i Mizuno Avenger
Czy ktoś wie jaka jest różnica między nimi .. a może to nietrafiony wybór
Będę wdzięczny za wskazówki
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Przepraszam że tak długo, ale nie mogłem wcześniej. Mam 170cm wzrostu, 85kg wagi, pewnie z 10 pasowało by zrzucić, chodzę od 3tyg 2 razy w tygodniu na basen regularnie, przemiennie chce biegać do 2 razy w tygodniu. Buty chce najlepiej do 100zł ale jak kolejne 50zł ma diametralnie poprawić ich jakość to też będzie. Nie wiem jak się robi odcisk wodny, a nie mogę tej informacji znaleźć...
-
- Dyskutant
Drink a gdzie będziesz biegał ? W tej cenie to tylko las . W tej cenie to chyba jakieś buty i wkładki żelowe były by dobre ale poczekaj aż jakiś spec się wypowie 
Test wodny to:
Moczysz nogę stawiasz na kartce albo na czym kolwiek (dobre są jeansy :D) i patrzysz na ten pasek (śródstopie) jak jest grubszy niż połowa szerokości stopy to pronat a jak cieńsza to supinator a jak taka troszeczkę cieńsza od połowy to neutral
Najlepiej daj fote to ocenimy ;p

Test wodny to:
Moczysz nogę stawiasz na kartce albo na czym kolwiek (dobre są jeansy :D) i patrzysz na ten pasek (śródstopie) jak jest grubszy niż połowa szerokości stopy to pronat a jak cieńsza to supinator a jak taka troszeczkę cieńsza od połowy to neutral