rozwalone buty
-
- Rozgrzewający Się
Witajcie, problem jest prosty. Rozpieprzają mi się Asicsy GT 2130 w ciągu niecałego roku. Przebieg pikuśny: ~1500km, a pierwsze usterki były już o wiele wcześniej. Tam, gdzie materiał wentylacyjny, ta "siateczka", styka się z innym materiałem, tam się pruje i są dziury a więc: dziury mam na dużych paluchach w obu butach, "siateczka" pruje się z 2 stron po bokach od podeszwy w górę, także w 2 butach, "siateczka" pruje się także "centralnie", od miejsca mocowania języka. Biegałem w nich i po błocie, i asfalcie, polnych drogach-"kurzawkach", wszędzie. Przemoczyłem je parę razy, ale zawsze suszyłem w temp.pokojowej. Dodam, że są to moje pierwsze buty biegowe i sądziłem,że za konkretną cenę polatam w butach choć ze dwa sezony.
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Cytuję stąd:
"Buty mają to do siebie, że się zużywają i chociaż nowoczesny but sportowy może długo wyglądać dobrze, to zmęczenie materiału powoduje utratę własności buta biegowego. Porządnej jakości wyrób wytrzymuje 700-900 km biegania, czyli około 5 miesięcy treningu biegacza robiącego średnio 40 km na tydzień. Po tym czasie nadaje się do wymiany. Wkładki starzeją się szybciej niż buty, dlatego lepiej zmieniać je częściej. Można je dostać w sklepach firmowych producenta butów, lub kupić wkładki firm specjalistycznych."
Tutaj natomiast jest o asicsach i wg artykuły i tak nieźle wytrzymały Ci te buty. Myślę, że 2 sezony można pobiegać, ale z mniejszym stażem kilometrowym
Na którymś biegu wdałem się w rozmowę z kilkoma długoletnimi biegaczami i ci stwierdzili, że zmieniają byty co 1000-1200km i nawet jeśli dobrze wyglądają to idą na odstawkę.
"Buty mają to do siebie, że się zużywają i chociaż nowoczesny but sportowy może długo wyglądać dobrze, to zmęczenie materiału powoduje utratę własności buta biegowego. Porządnej jakości wyrób wytrzymuje 700-900 km biegania, czyli około 5 miesięcy treningu biegacza robiącego średnio 40 km na tydzień. Po tym czasie nadaje się do wymiany. Wkładki starzeją się szybciej niż buty, dlatego lepiej zmieniać je częściej. Można je dostać w sklepach firmowych producenta butów, lub kupić wkładki firm specjalistycznych."
Tutaj natomiast jest o asicsach i wg artykuły i tak nieźle wytrzymały Ci te buty. Myślę, że 2 sezony można pobiegać, ale z mniejszym stażem kilometrowym

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:38
- Życiówka w maratonie: 3:25:27
Miałem podobny problem z siateczkami w Asics-ach. Mam już 3 parę butów tego producenta i średnio przecierała mi się ona po 4-5 miesiącach biegania. Za każdym razem oddawałem do reklamacji, jak na razie przyjmowali bez zastrzeżeń, więc może i Ty spróbuj. Wyczytałem też w jednym z komentarzy na necie, że ten problem dość często się zdarza w butach tej marki.
Pozdro
Pozdro
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Spróbuj zareklamować, choć żeby reklamacja była zasadna powinieneś ich przestać używać już po pierwszym razie kiedy zaobserwowałeś że się rozwalają, Twój opis uszkodzeń wskazuj, że nie rozpadły się Twojej winy tylko z uwagi na słabe wykonanie.
-
- Rozgrzewający Się
Było dokładnie tak, jak napisał Bleez: siateczka w okolicy dużych paluchów zaczęła się przecierać/pruć już po 4 miesiącach (teraz już są 2 dziury), a może nawet szybciej. Po kilku następnych doszły te przetarcia po bokach, i na koniec te "centralne" poprucie. Teraz to faktycznie po ptokach z reklamacją, ale co w takim razie kupić,żeby po 4-5 miesiącach nie wyzierał duży paluch z dziury? Bleez: z tego wynika,że każde Twoje Asicsy cierpiały na taką dolegliwość i że za cenę jednej pary można wymieniać buty do oporu, aby tylko odpowiednio szybko się pruły i przecierały
.

- ContactLost
- Wyga
- Życiówka na 10k: 58:01
Odgrzebuję staroć.
W moich Kayano też zrobiły się dziury na paluchach na tej siateczce. Reklamować mi się ich za bardzo nie chce bo niedługo będę się zabierał za nowy model. Pytanie moje brzmi, czy ktoś z was próbował jakoś te dziury naprawić? Ewentualnie jakiś sposób na nie powiększanie się tych dziur? Myślę nad duct tape
W moich Kayano też zrobiły się dziury na paluchach na tej siateczce. Reklamować mi się ich za bardzo nie chce bo niedługo będę się zabierał za nowy model. Pytanie moje brzmi, czy ktoś z was próbował jakoś te dziury naprawić? Ewentualnie jakiś sposób na nie powiększanie się tych dziur? Myślę nad duct tape

about.me
Biegam po Szczecinie (Gumieńce) 5 - 15km, 5:45 - 6:30 min/km, jeśli masz ochotę na wspólne biegi to pisz maila
@: majkel.w@gmail.com
Biegam po Szczecinie (Gumieńce) 5 - 15km, 5:45 - 6:30 min/km, jeśli masz ochotę na wspólne biegi to pisz maila

@: majkel.w@gmail.com