Brooks Trance 8 czy Brooks Beast? Pronator.

grg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich.

Miałem okazję przebadać swój bieg przy okazji akcji http://sklep.4run.pl/?anliza-biegu,83 ... i nagle z netralnego biegacza stałem się Średnim Pronatorem.

Zaproponowano mi buty z oferty Brooksa Trance 8 jednak poprzeanalizowaniu cen tego buta w Polsce zacząłem szukać aternatywy.

I tu moje pytanie:

Czy ktoś z podobną pronacją jak moja korzystał z butów Brooks Beast i czy może w jakiś sposób odnieść swoje spostrzeżenia do modelu Trance 8?

Czy buty z przedziału motion control nadają się dla biegaczy ze słabą pronacją? Czy efekt stabilizacji jest wtedy zwiększony czy też efekty mogą prowadzić do kontuzji?

Moje info:
Waga : 88 kg
Trening : 30-40 km tygodniowo

Dodatkowe pytanie:
Jak jest z wytrzymałością Brooksów? Czy 600-800 km można w nich przebiec bez "sflaczenia" amortyzacji przy wadze biegacza ~90kg?
PKO
grg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Proszę o jakąś podpowiedź ponieważ półmaraton w Toruniu za pasem, a ja z każdego treningu w moich aktualnych Pegasusach wracam ze zmiażdżonym kolanem :echech: .
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ciężkie pytania zadajesz, zwłaszcza, że marka Brooks nie jest zbytnio znana na polskim podwórku.

Postaram Ci się wyjaśnić te łatwiejsze kwestie.

Buty motion-control są dla biegaczy, którzy mają zaawansowane płaskostopie, but ten jest dla skrajnego pronatora. Te trzewiki bardzo dobrze trzymają stopę.

Jeżeli reflektujesz na buty Brooks i masz dylemat, które wybrać, wystarczy przeczytać opisy. Z których wynika, że model Trance jest przeznaczony dla pronatorów ale tych lżejszych. Natomiast model Beast powinien sprostać Twoim wymaganiom.

Na Twoim miejscu nie biegał bym w Pegasusach bo to but przeznaczony dla neutrali. Także szkoda zdrowia. Zwłaszcza, że alarmujesz, że coś Cię boli.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
grg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za te informacje.

Zatem przetestuję te Beast'y - z tego wynika, że wytrzymałość tego modelu będę musiał przetestować sam ...

Dam znać jak to wygląda.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

grg pisze:Dziękuję za te informacje.

Zatem przetestuję te Beast'y - z tego wynika, że wytrzymałość tego modelu będę musiał przetestować sam ...

Dam znać jak to wygląda.
Ogólna wytrzymałość butów do biegania oscyluje w granicach 800-1200km, więc powinny dać radę :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ