Witam Wszystkich.
Miałem okazję przebadać swój bieg przy okazji akcji http://sklep.4run.pl/?anliza-biegu,83 ... i nagle z netralnego biegacza stałem się Średnim Pronatorem.
Zaproponowano mi buty z oferty Brooksa Trance 8 jednak poprzeanalizowaniu cen tego buta w Polsce zacząłem szukać aternatywy.
I tu moje pytanie:
Czy ktoś z podobną pronacją jak moja korzystał z butów Brooks Beast i czy może w jakiś sposób odnieść swoje spostrzeżenia do modelu Trance 8?
Czy buty z przedziału motion control nadają się dla biegaczy ze słabą pronacją? Czy efekt stabilizacji jest wtedy zwiększony czy też efekty mogą prowadzić do kontuzji?
Moje info:
Waga : 88 kg
Trening : 30-40 km tygodniowo
Dodatkowe pytanie:
Jak jest z wytrzymałością Brooksów? Czy 600-800 km można w nich przebiec bez "sflaczenia" amortyzacji przy wadze biegacza ~90kg?
Brooks Trance 8 czy Brooks Beast? Pronator.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Ciężkie pytania zadajesz, zwłaszcza, że marka Brooks nie jest zbytnio znana na polskim podwórku.
Postaram Ci się wyjaśnić te łatwiejsze kwestie.
Buty motion-control są dla biegaczy, którzy mają zaawansowane płaskostopie, but ten jest dla skrajnego pronatora. Te trzewiki bardzo dobrze trzymają stopę.
Jeżeli reflektujesz na buty Brooks i masz dylemat, które wybrać, wystarczy przeczytać opisy. Z których wynika, że model Trance jest przeznaczony dla pronatorów ale tych lżejszych. Natomiast model Beast powinien sprostać Twoim wymaganiom.
Na Twoim miejscu nie biegał bym w Pegasusach bo to but przeznaczony dla neutrali. Także szkoda zdrowia. Zwłaszcza, że alarmujesz, że coś Cię boli.
Postaram Ci się wyjaśnić te łatwiejsze kwestie.
Buty motion-control są dla biegaczy, którzy mają zaawansowane płaskostopie, but ten jest dla skrajnego pronatora. Te trzewiki bardzo dobrze trzymają stopę.
Jeżeli reflektujesz na buty Brooks i masz dylemat, które wybrać, wystarczy przeczytać opisy. Z których wynika, że model Trance jest przeznaczony dla pronatorów ale tych lżejszych. Natomiast model Beast powinien sprostać Twoim wymaganiom.
Na Twoim miejscu nie biegał bym w Pegasusach bo to but przeznaczony dla neutrali. Także szkoda zdrowia. Zwłaszcza, że alarmujesz, że coś Cię boli.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt: