Problem z kupnem butów

Grey Seer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jako że to mój pierwszy post na tym forum to na początek chciałbym wszystkich przywitać.

Chciałem zacząć biegać i natrafiłem na problem ze znalezieniem butów. Planowałem kupić buty w internecie ponieważ mieszkam w Szwecji i ceny są tu wyższe, w sklepie chciałem tylko jakieś przymierzyć i kupić odpowiednik i na początek zapytałem sie kolegi co poleca i doradził buty marki Reebok z systemem DMX. Poszukałem na początek w internecie ale tu pojawia sie problem a mianowicie szukam męskich butów o rozmiarze rozmiaru 40 (25,5) i tu pojawiają sie schody bo nie mogę takich znaleźć.

Z tego co wygrzebałem to znalazłem 3 pozycje zbliżone do rozmiaru 40.

http://1but.pl/tabid/289/productid/8423/default.aspx

rozmiar 40,5

http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... 03651.html

rozmiar 40,5

http://www.ellos.se/DetailPages/DetailP ... 3d%26B%3d1

To Szwecki sklep internetowy i tu akurat jest rozmiar 40 ale jakoś gdzie indziej nie potrafię tego modelu butów znaleźć.

I tu pojawia sie moje pytanie o radę w tej sprawie. może ktoś wie gdzie interesujące mnie buty dostać bo ja szukam i nie mogę znaleźć albo czy rozmiar 40 to jakiś unikat bo nie wiem co dalej zrobić. Chciałem jeszcze zapytać czy 0,5 rozmiaru robi dużą różnicę. Z góry dziękuję za pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy ja wiem czy reebok to dobry wybór? Wprawdzie sam używam drugiej pary reeboków (w tej chwili model Premier Verona), ale to zakup przypadkowy. Poszukaj może czegoś w ofercie asicsa - nie raz jak czytam ile ludzie potrafią w nich przebiec to aż dziw, że się nie rozleciały w połowie deklarowanego dystansu. Na głównej stronie bieganie.pl masz link do artykułu o jesienno-zimowej kolekcji butów.
kir_one
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam obecnie biegam w Reebok-ach niemal identycznych jak te z pierwszego linka i powiem tobie że jak dla mnie to tragedia szczególnie na twarde nawierzchnię po przebiegnięciu 10km ledwo dochodzę do domu tak mnie śród stopie boli ja zaopatruję się w Asics Gel Nimbus 10 Podobno jedne z lepszych dzisiaj już byłem w sklepie i przymierzałem bardzo dobra amortyzacja
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zrób sobie wodny odcisk stopy żeby zobaczyć czy jesteś pronatorem, neutralem czy supinatorem.

Ile ważysz? Ile biegasz?

Obecnie na rynku jest od groma biegowych brandów. Asics, Saucony, Adidas, Nike, Kalenji, Mizuno. Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja Ci pomogę, potrzebuje tylko więcej informacji na Twój temat.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Grey Seer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Odcisk mi wyszedł neutralny (z tym że połączenie nie było jakieś specjalnie grube, mniej niż połowa). Warze nie za wiele bo 58kg i biegałem ostatni raz kilka lat temu więc chciał bym zacząć, teraz chodzę szybkim tempem kilka kilometrów dziennie jeśli informacje o "ruchliwości"i też są potrzebne. Jeśli chodzi o miejsca do biegania u mnie to jest leśna szeroka ścieżka dla biegaczy, poza tym dobrze wykonane chodniki betonowe lub z płytek, wszędzie brak dziur, wypiętrzeń, zapadnień czy innych atrakcji w zasadzie jest równo. Pogoda u mnie łagodna jest (od 3 lat nie wkładałem butów zimowych) wieje tylko trochę bo mieszkam na wybrzeżu ale to w lesie czy w zabudowaniach nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Asics Gel Stratus, Nike Air Pegasus, Kalenji Kiprun 1000, Saucony Fusion 2, Adidas Resposne CSH.

Te modele będą dla Ciebie odpowiednie.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Grey Seer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc ale mam jeszcze jedno pytanie.A gdzie takie buty dostać w rozmiarze 40 bo znowu to samo. Nie wiem czy jestem jedynym samcem z takim numerem buta ale przeważnie zaczynają sie od 42 jak szukam. Jutro rozejrzę sie po sklepach sportowych u mnie i może tu coś z tego mają.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

mam to samo... poprostu kupujesz z kolekcji damskiej...nie zrażaj się tym, bo wiele butów ma uniwersalny wygląd i technologie te same, tylko bardzo nie liczne obecne nowości dedykowane sa dla kobiet jeśli chodzi o technologie, zawsze towarzyszy temu jakiś opis... chyba tylko Adidas ma mniejsze rozmiary, Nike napewno nie ma poniżej swojej 42 ...Asics- nigdy nie widziałem mniejszej rozmiarówki
michał bartoszak
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ej chłopaki,
Saucony zaczyna kilka modeli od rozmiaru US 7 ( europejska 40 )np.
Fusion 2, Triumph 6, Ride 2, Cohesion, Sinister,Jazz 12,Jazz 12 TR...

Pozdrawiam,
Michał
jardan12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,
mam ten sam problem z romiarówką butów i poszukuję zawsze 25,5cm (zazwyczaj 40,5).
We wrześniu nie mogąc znaleźć właściwych (a dodatkowo w rozsądnej cenie) zakupiłem Asicsy Gel Stratus z linii damskiej (na Allegro w cenie 239PLN) i przebiegłem w nich blisko 200km. Buty fajne dobrze opinające stopę, ale trzeba przed zakupem je gdzieś zmierzyć bo mogą być zbyt wąskie (mierzyłem w InterSport) - ja mam wąską stopę więc jest ok.
Poszukiwania obuwia na deszcze i chlapę zakończyłem zakupem Nike Pegasus 26 GTX, które ze zdziwieniem znalazłem w rozmiarówce 25,5cm w sieci sklepów Mars Sport.
Niestety męskie kopyto 25,5cm nie jest uznawane za typowe (choć producenci wskazują takie rozmiary swoich produktów), a co najgorsze większość dystrybutorów w Polsce zaczyna swoją rozmiarówkę od 41 lub 42, czyli minimum 26cm.
Proponuję na starcie dobrać typ buta do biomechaniki stopy, a następnie wybrać jakieś ciekawe opcje spośród bogatej oferty i później cierpliwie szukać wybranych modeli. Polecam tutaj również sklepy internetowe i serwisy aukcyjne typu Allegro, gdzie często trafiają się takie "nietypówki"; któregoś razu pojawiły się takowe sprowadzone z USA, ale niestety dla inne biomechniki stopy.
Powodzenia !!! Pozdrawiam,
Jarek
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Seria Premier zbiera bardzo dobre opinie. Mój sąsiad je bardzo chwali a biega w nich bardzo dużo również teraz w mroźne dni. Osobiście przymierzam się do Premierów z Goretexem - najtańszy model z tą technologią w porównaniu z innymi brandami i sprawia dobre wrażenie :)
jardan12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeszcze słowo dopełnienia ... decydując się ewentualnie na linię damską koniecznie zwróć uwagę na przedział wagowy, aby przy (jak zdiagnozował kolega Wysek) Twojej neutralnej stopie nie kupić obuwia ze zbyt słabą amortyzacją - modele damskie mogą mieć mniej pianki EVA z uwagi na projektowanie ich na niższe przedziały wagowe w stosunku do odpowiedników męskich. Oczywiście jest to mniej lub bardziej istotne w zależności od nawierzchni, po której biegasz zazwyczaj.
Pozdrawiam,
Jarek
michał bartoszak
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,

Aktualnie posiadam w sprzedazy ,,małe" numery butów firmy Saucony :
neutral-supinator:
-Triumph 5 US 7 i 8
-Jazz 12 US 7 i 8
-Jazz 12 TR US 8
-Trigon 5 Ride US 7
-Cohesion NX US 8
-Cohesion US 8

Startowe i pólstartowe:
-Type A US 5 i 8
-Tangent 3 US 7 i 8
-Fastwitch 3 US 8
-Fastwitch 2 Speed US 7

pronator i stabil
-Phoenix US 7
-Phoenix 4 US 8
-Resolve US 8
-Phoenix 3 US 8

Pozdrawiam,
Michał
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Warto się rozejrzeć po outletach, jeśli masz jakiś w okolicy - jak dowiedziałam się od sprzedawców z Adi i Nike, trafiają do nich najmniej popularne rozmiary, które się nie sprzedają w normalnych sklepach. W sumie logiczne. W Adidasie w Fashion House widziałam niedawno sporą ilość małych rozmiarów dla neutrali.
Pierrnick
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może jest już po fakcie ale z mojej strony jedna uwaga - koniecznie, ale to koniecznie mierzyć, mierzyć. Nie sugerować się wyłącznie rozmiarem bo w zależności od modelu nawet w zakresie jednej marki może " nie leżeć" . Miałem ostatnio taki przypadek że jeden aics uwierał w śródstopiu a drugi nie mimo tego samego rozmiaru i przeznaczenia. Podobnie rozmiar w asicsie to niekoniecznie to samo w nike. Osobiście nie kupiłbym butów w internecie ale to mój prywatny pogląd.
Poza tym ja starej daty.
Piernick
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ