Mierzenie dystansu ?

Awatar użytkownika
Fladra
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W jaki sposób można zmierzyć przebiegnięty dystans nie dysponując oczywiscie odpowiednim sprzetem typu GPS czy krokomierz.
Czy jest może jakas strona internetowa z mapami, pozwalajaca mierzyć wyznaczoną trase, oczywiście przy założeniu, że nie biegam tylko po drogach ale równiez w terenie, po parku itp....
I jeszcze zapytam Krakowian, czy mozecie mi potwierdzić jaki dystans ma pentla wokół Bloni mierzona po asfalcie? Do tej pory myslałam, ze 3,5 km, a wczoraj usłyszałam,ze 4,2 km :niewiem: ? jak to jest w rzeczywistości, czy ktos biegał tamtedy (po asfalcie ) z miernikiem i może mi potwierdzić dystans)?
Biegam bo Lubię Kraków

10 km - 47 min
21 km - 1h46
42,1 km- 3h43
PKO
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest strona dla rowerzystów - można ponoć ładnie wytyczać trasę poza zwykłymi drogami. Ale nie pamiętam adresu url :ech:
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

pętla po asfalcie na błoniach ma dokładnie 3537 metrów tj. 3 asfaltowe alejki no i kawałek chodnika wzdłuż piastowskiej. - i z tego dystansu są zawsze liczone wszystkie pętlne na zawody (maraton - częściowo i półmaraton w całości ;-))

a dystanse możesz zmierzyć np. tu: http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
albo stworzyć trasę np. w mapmyrun... - tam masz nawet więcej opcji, wydruk przekroju trasy etc....
Szymon
Obrazek
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kółko na Błoniach na 100% ma coś koło 3,5km, nie wiem dokładnie ile ma co do metra, ale często słyszałem że 3,530km. Co do tego gdzie można sobie pomierzyć trasy to ja od samego początku używam stronki http://www.mapmyrun.com/ i mi to wystarcza :)
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z pomocą programu Google Earth (darmowy) można wymierzyć każdą trasę.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W niektórych rejonach Polski google maps ani google earth nie posłuży. Problem w tym, że google nie załączyło zdjęć wysokiej rozdzielczości, a mierzenie na takim rozmytym zdjęciu jest niemożliwe. Moja wioska to właśnie taki przypadek. Zawsze korzystałem więc z przywołanego wcześniej GEOPORTALU.
Awatar użytkownika
cafe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:58

Nieprzeczytany post

Fladra pisze:W jaki sposób można zmierzyć przebiegnięty dystans nie dysponując oczywiscie odpowiednim sprzetem typu GPS czy krokomierz.
?
a jakim należy dysponować sprzętem aby określić dokładnie dystans ?
Do tej pory kompletnie się tym nie interesowałam, przy rowerze mam licznik, który bardzo motywuje ;-) Chciałabym nabyć "coś" podobnego do biegania ...

Polecicie coś ?
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko takie, których nie pragniemy zbyt mocno ...
blog
komentarze
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest wiele możliwości. Jeśli masz telefon z symbianem lub windowsem i GPSem można zainstalować aplikację typu Nokia Sports Tracker (tylko nokia), sportypal, czy wiele innych dedykowanych dla sportowców. Bardziej zaawansowane urządzenia produkuje np Garmin, którego z pewnością kiedyś nabędę :oczko:
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jest jeszcze nike+ który jest dedykowany głównie dla "joggerów" którzy chcą się motywować z Ipoda, jest jeszcze kilka polarów z czujnikami GPS i timexów... Polary - to już sprzęt z wyższej półki, ale chyba najbardziej popularnym sprzętem od jakiegoś czasu jest Garmin Forerunner - i tutaj model zależy głównie od tego czego oczekujemy - przy czym bardzo dobre opinie (i moją rekomendację ;p) dostaje oczywiście 305 - najstarszy model z uwagi na świetną jakość i dość niską cenę (oczywiście żaden sprzęt nie jest idealny i o 305 też można znaleźć jakieś mankamenty ... np. - niewymienny akumulator, który neistety kiedyś będzie musiał paść... - ale zazwyczaj zajmuje to jednak trochę czasu ;-))
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie no przecież nie zalali tego sprzętu jakimś elektrolitem, więc musi istnieć sposób na wymianę aku :orany:
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no owszem - fizycznie się da : są nawet tacy co to zrobili : http://www.jimandkatrin.com/codeblog/20 ... ement.html,

ale oficjalnie forerunner jest sprzętem nierozbieralnym i żaden serwis tego nie wykona.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A czy niepokojąco krótkie trzymanie baterii w 305'tce może być przyczyną do reklamacji? Muszę obczaić ile mój trzyma - jest nowy, ale ostatnio zrobił mi psikusa i wyłączył się parę minut po starcie.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem ... mój ma już 1,5 roku... - i spokojnie trzyma co najmniej 5-6 h... - a nigdy nie próbowałem go rozładować do końca z dwóch powodów - po pierwsze "po co" o drugie - to szkodzi akumulatorowi ... co prawda garmin ma jakiś tam układ elektroniczny który zapobiega pełnemu rozładowaniu akumulatora... ale jednak strzyżonego Pan Bóg Strzyże.. ;p

raz mi się zdarzyło że się rozładował bez mojej wiedzy (musiał mi się włączyć w plecaku jak go pakowałem na dzień przed biegiem :/ ) nie ukrywam że się wtedy zestresowałem że będzie po mojej 305'tce... - ale oczywiście wystarczyło naładować, zrobić "hard reset" - i wszystko było ok.
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ