Prosty pulsometr

Rosenrot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co wybrać z poniższych:
- Pro Touch Beat 7
- Pro Touch Beat 9
- Sigma PC 3
- Sigma PC 9
???
Zegarek porządny mam i nie potrzebuję żadnych funkcji zegarkowych w pulsometrze, stąd chcę wybrać spośród prostych modeli.

I jeszcze jedno pytanie: czy podczas maratonu pasek pulsometra nie powoduje obtarć na piersi?? Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

Jeżeli chcesz pulsometry tylko po to, by pokazywał Ci aktualne tętno to możesz zakupić nawet tańszy, np firmy MEDION. Natomiast jakbym miał wybierać z w/w modeli, no to wziąłbym najtańszy.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

to ja w sprawie obtarć od paska - przebiegłem tylko 1 maraton z paskiem i od paska obtarć się nie nabawiłem (za to obtarła mnie np. guma w spodenkach ;p i to do krwi na plecach... więc pewnie każdy jest inny i trzeba samemu spróbować :-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

Zapomniałem o pasku. Nic takiego nie wystąpiło u mnie na jedynym półmaratonie. Na treningach do 01,30 h też nic.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bo tu nie ma co obcierać, żeby zachodziło tarcie, musi być luz... Sensor z paskiem musi idealnie przylegać, a nawet lekko ściskać klatę, a w zasadzie miejsce pod klatą, bo tam się go zakłada - klata mocniej pracuje, więc tam może i mogłyby być otarcia. Co najwyżej przez parę godzin po zdjęciu paska można mieć ślad po nim i to wszystko. Dodam, a propos tego uścisku, że w niczym to nie przeszkadza i śmiało można go nosić nawet i pół dnia, co mi się zdarzyło :D
lufi
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w dziale przecen Tchibo mozna znależć pulsometr za rozsądną cene - 75 PLN

http://www.tchibo.pl/is-bin/INTERSHOP.e ... ource=NAVI

Jak dla mnie, żółtodzioba i amatora biegania od maja w zupełności wystarczający ;-)
SERG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:43:17

Nieprzeczytany post

Jakie posiada funkcje ten pulsometr?
lufi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Puls średni, max i minimalny.
Możliwość ustawienia górnego i dolnego limitu pulsu (przy bieganiu w strefach) po przekroczeniu którego załącza sie alarm, dający do zrozumienia, ze trzeba albo przyspieszyć (puls poniżej min) lub zwolnić (puls powyżej górnej granicy)

Wyswietlany jest czas, aktualny puls, dystans (trzeba wczesniej skalibrować pulsometr), tempo, puls, spalone kalorie (w tym info o spaleniu tkanki tłuszczowej).

Mozliwość ustawienia treningu czasowego, jak i odległościowego, zarówno z powtórzeniami, jak i bez. Przy treningach z powtórzeniami, jest mozliwość ustawienia czasu na tzw. odpoczynek, czyli lekki trucht.

Poza tym budzik, zegarek, datownik, podświetlenie, wyliczenie BMI ..

Jak na moje potrzeby wystarczający gadzet ;-)
kisiel2241
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jak coś to ja mam na sprzedanie używanego POLARA F4 czarnego w rewelacyjnym stanie
w zestawie opaska - która nie powoduje żadnych otarć :)
skoczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem teraz coś takiego http://www.zegarki.com.pl/se-121-oregon ... -4415.html Jest trochę droższy od tych, o których tu mowa, ale w zasadzie wolałem kupić coś na dłużej - taka inwestycja na przyszłość :oczko: Dobrze się sprawuje, więc nie mogę narzekać.
walizbani
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu a nie mogę znaleźć odpowiedniego. Ale do rzeczy planuję kupić pulsometr za ok200zł. Już trochę szukałem i oto co znalazłem:

Sigma PC-15
Sigma Onyx Classic (Balance) (Easy)
Polar FS1
Canyon CNS-SW4
Topcom HBM 4M00
Ciclosportcc CP16is
Easy Touch Et 8101 Magnat
Beurer PM40 (PM60)

Co z tego moglibyście polecić? Szczególnie interesuje mnie co sądzicie o Polarze, ponieważ czytałem że Polar to b.dobra firma, ale akurat to odnosiło się do droższych modeli. Pulsometr będzie wykorzystywany do amatorskiego treningu biegowego:)

Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc:)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

polar i sigma to dobre "biegowe" firmy ... pozostałych nie znam ... albo znam i źle mi się kojarzą (Canyon, Beurer) zegarków jako takich nie znam niestety
Szymon
Obrazek
tolek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45,32
Życiówka w maratonie: 3.51.20

Nieprzeczytany post

Pulsometr ,SANITAS to zabawka czy ktoś zna ten typ proszę o opinie dzięki :niewiem:
Awatar użytkownika
Alexia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:Bo tu nie ma co obcierać, żeby zachodziło tarcie, musi być luz... Sensor z paskiem musi idealnie przylegać, a nawet lekko ściskać klatę, a w zasadzie miejsce pod klatą
Niestety ja mam złe doświadczenia z pulsometrem. Mam taki najtańszy pulsometr z Decathlonu (Geonaute). Mojemu mężowi mierzy on wszystko doskonale. Mi natomiast nie wyczuwa pulsu. No chyba, że bardzo mocno się ścisnę. Ale jak się tak mocno ścisnę to po pierwsze przeszkadza to w bieganiu, a po drugie godzinie biegania mam na mostku krwawe obtarcia. Próbowałam założyć pulsometr nad biustem (było tu gdzieś na forum takie zdjęcie), ale to też nic nie daje. Nie mam wyczuwalnego pulsu :(. Może za gruba jestem...
"Ja biegnę beztrosko, bieg biorę za żart
Lecz ci co żartują zostają gdzieś w tyle."

Blog treningowy

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ