Stały pomiar predkosci biegu i dane o tym na bieżąco ???

kobas8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!

to moj pierwszy post, jezeli juz byl taki post to, z gory sorrki! ;)

chodzi mi o zegarek, urzadzenie, ktore byloby wstanie na bieżąco w ciagu biegu rejestorwac i pokazywac mi predkosc biegu. I super byloby jezeli informowaloby mnie (np. jakims dzwiekiem), ze spada moja predkosc np. poniznej 15 km/h.

Prosilbym o wymienienie roznych propozycji na ten problem, wiem ze istnieje z gps-em Garmin i najwyzszy model Polara. bo podejrzewam ze gps chyba bedzie najdokladniejszy. Ale nawet nie wiem czy na biezaco by podawaly to co pisalem wczesniej. Ale jak jest jakas inna oopcja to jestem ciekaw.

Z gory wielkie dzieki!
PKO
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko co powiedziałeś i wiele więcej zapewni Ci Garmin FR 305. Polecam.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No - niezupełnie. Pytanie co znaczy na bieżąco?
Urządzenia oparte na GPS nie pokażą dobrze chwilowej prędkości biegu, one co jakiś czas uśredniają. Ewentualnie musiałbyś co chwila łapać jakiś punkt pomiarowy,

Dlatego nie wiem czy nie lepsze są urządzenia oparte na czujnikach bezwładnościowych (Polar300 wzwyż, Foreruner60, wyższe modele Suunto) choć nie tak dokładne w kwestii pomiaru dystansu jak GPS.
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Mam Garmina 310 i powiem Ci, że ciagły pomiar predkości w biegu to pomyłka. Skacze co chwilę np. przy śr 4.50/km pokazywał i 4.20 i 5.40/km i co kilka sek. zmieniał te wartości.
Może przy jeździe na rowerze jest to przydatne, w biegu nie.
Średnie tempo biegu jest wzkazaniem odpowiednim.
kobas8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tak myslalem ze gps, bedzie usrednial predkosc, to samo widac w odbiornikach gps w samochodzie. Rozuemiem ze np. ten Polar to model z sesnroeem biegowym gdzie urzadzenie podpina sie do sznurowadel buta, cos na wzor nike + ipod. a czy ktos wie czy ten polar lub inny ewentualnie tanszy model maja funkcje sygnalizowania dzwiekiem na biezaco, jezeli moje wyznaczone tempo (km/h) biegu bedzie nizsze niz sobie wyznaczylem ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Chyba nie mają, choćby z takiego powodu, że czasami mogą być chwilowe (zmyłki) - przy wbieganiu i podbieganiu - ale naprawdę nie myślę, żeby było Ci to tak potrzebne :)
I tak co chwilę patrzysz na zegarek.
kobas8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Chyba nie mają, choćby z takiego powodu, że czasami mogą być chwilowe (zmyłki) - przy wbieganiu i podbieganiu - ale naprawdę nie myślę, żeby było Ci to tak potrzebne :)
I tak co chwilę patrzysz na zegarek.
masz racje chyba Adam ;)

ale z tego co popatrzylem na rozne modele to w GARMIN FORERUNNER 60 HR/FP widzialem cos takiego: "Alarm czasu/dystansu" lub "blokowanie predkosci". trzeba sie wybrac do sklepu i sprawdzic na wsasnej skorze ;)
Awatar użytkownika
henley
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kobas8 pisze: chodzi mi o zegarek, urzadzenie, ktore byloby wstanie na bieżąco w ciagu biegu rejestorwac i pokazywac mi predkosc biegu. I super byloby jezeli informowaloby mnie (np. jakims dzwiekiem), ze spada moja predkosc np. poniznej 15 km/h.
Twoje kryteria spełnia każdy Polar z czujnikiem prędkości s3 (wcześniejszy s1 ma większą bezwładność). Właśnie chwilowy odczyt prędkości powoduje ,że używam tego urządzenia :hej: (w moim przypadku Polar RS800sd). Ustawiasz sobie zakres prędkości i jak biegniesz za szybko to pika szybko jak za wolno to pika wolno.
Możesz programować całe sekwencje treningów z różnymi zakresami prędkości np. 2 km w takim tempie, potem 10 km w innym itd.
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No to sorry, nie wiedziałem.
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

A w Polarze RS 200SD też sygnalizuje o prędkości niezakładanej. Ale po co Ci ta prędkość. Nieważniejsze jest HR?
kobas8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wiadomo, ze HR jest wazne, ale nie nauczy cie stalej predkosci biegu :/
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

w 305'tce też można programować trening z "sygnałem" jeśli wykroczy poza mierzone wartości... - no niestety właśnie problem jest z tym że gps jednak musi łapać prędkość z 5-10 sekund żeby to miało ręce i nogi - więc mimo że zegarek ma taką opcję nigdy tego nie używałem...

jest za to coś o wiele fajniejszego - ustawiasz planowany dystans i planowane tempo biegu - a następnie widzisz na ekranie ile jest przed lub za punktem w którym powinieneś się znaleźć biegnąc z planowaną prędkością - ... nazywa się to "wirtualny partner" ... i na prawdę fajnie się z tym biega odcinki z zaplanowanym "stałym tempem" - tego typu trening można ustawić prosto z zegarka ... lub "zaprojektować" coś bardziej złożonego na komputerze i wgrać na zegarek
może to wyglądać np. tak:

rozgrzewka do naciśnięcia LAP,
2km po 4:30
3 minuty, (odpoczynek)
dwa poprzednie zapętlij np. 4 razy,
schłodzenie - bieg do naciśnięcia "lap"

(końce poszczególnych etapów to może być wciśnięcie przycisku, spadek tętna poniżej jakiejś wartości albo wzrost powyżej jakiejś granicy, każdemu elementowi treningu możesz przyporządkować jakiś "cel" czyli np. bieg po 4:30, albo bieg w tętnie do 170 ale więcej niż 160 itd itp.. )

w sumie to całkiem fajna zabawka;-)
Szymon
Obrazek
kobas8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tez dobry pomysl!!! :)

thx ssokolow !
tomkolo77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, poszukuję oprogramowania Polar ProTrainer 5.
Nie wiem dalczego ale na nowym laptopie gdzie mam viste protrainer 3 mi nie chodzi.
Jezeli ktoś moze mi pomóc będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:w 305'tce też można programować trening z "sygnałem" jeśli wykroczy poza mierzone wartości... - no niestety właśnie problem jest z tym że gps jednak musi łapać prędkość z 5-10 sekund żeby to miało ręce i nogi - więc mimo że zegarek ma taką opcję nigdy tego nie używałem...

jest za to coś o wiele fajniejszego - ustawiasz planowany dystans i planowane tempo biegu - a następnie widzisz na ekranie ile jest przed lub za punktem w którym powinieneś się znaleźć biegnąc z planowaną prędkością - ... nazywa się to "wirtualny partner" ... i na prawdę fajnie się z tym biega odcinki z zaplanowanym "stałym tempem" - tego typu trening można ustawić prosto z zegarka ... lub "zaprojektować" coś bardziej złożonego na komputerze i wgrać na zegarek
może to wyglądać np. tak:

rozgrzewka do naciśnięcia LAP,
2km po 4:30
3 minuty, (odpoczynek)
dwa poprzednie zapętlij np. 4 razy,
schłodzenie - bieg do naciśnięcia "lap"

(końce poszczególnych etapów to może być wciśnięcie przycisku, spadek tętna poniżej jakiejś wartości albo wzrost powyżej jakiejś granicy, każdemu elementowi treningu możesz przyporządkować jakiś "cel" czyli np. bieg po 4:30, albo bieg w tętnie do 170 ale więcej niż 160 itd itp.. )

w sumie to całkiem fajna zabawka;-)
Wyczytałem w instrukcji Garmina 305, że gdy włączysz Wirtualnego partnera to nie działa Autolap. Ale czy wyłączenie funkcji autolap spowoduje, że po zgraniu biegu do kompa nie będę miał pełnej historii biegu?
:) Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ