Odpowiedni dobór butów. - Dla Sprintera.

dziubek3888
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam :)

Mam problem z doborem butów ponieważ na stronie jest duzo informacji dla biegaczy długo dystansowych.

Otóż trenuje sprinty głownie 100 i 200m. Idzie zima zatem wiąże się z tym dużo wytrzymałości tempowej, siłowni. Czterysetki pięćsetki. Mam problem z dobraniem odpowienich butów. Jeśli zechciałby ktoś coś poradzić to z góry dziękuje. Jeśli nie podałem czegoś ważnego prosze o tym pisac :)
PKO
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Buty dla sprintera to nie problem.
Sprinter biega na palcach i to raczej krótkie dystanse więc te wszystkie szmery- bajery stosowane w butach dla biegaczy są mu zbędne.

Kup sobie wygodne buty z podeszwą, która łatwo się zgina i nie jest gruba. Jeżeli kupisz buty z grubą podeszwą, to potem przesiadka w kolce będzie bolesna. Jeżeli biegasz w terenie to dobrze by było, żeby nie były zbyt gładkie bo się będziesz ślizgał.

Polecam buty typu Nike Free, Adidas Adizero.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Potrzebujesz lekkich i dynamicznych butów. Poszukaj półstartówek one będą odpowiednie. Albo pumy eutopia, tenos, concinity czy infinitius chodź nie wiem czy jeszcze gdzieś są do dostania. Asics speedstar, trainer itp.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
sobek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:11
Życiówka w maratonie: 2:55:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Still RuNNer pisze:Potrzebujesz lekkich i dynamicznych butów. Poszukaj półstartówek one będą odpowiednie. Albo pumy eutopia, tenos, concinity czy infinitius chodź nie wiem czy jeszcze gdzieś są do dostania. Asics speedstar, trainer itp.
pumy można dostać w sklepie www.zbiegiemmiasta.pl oraz na maratonie warszawskim.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem źle kombinujecie. Przecież sprinter w zimie biega rozbiegania, wytrzymałość - minutówki itp. Wiadomo, że buty startowo-treningowe lub startówki mają dużo krótszą żywotność niż buty treningowe. Moi koledzy sprinterzy biegają w: Asics GEL Nimbus, Asics GEL Stratus (kiedyś w Cumulusach), w NIKE Air Vomero, Mizuno Wave Cycolone. I nikt nie narzeka, że a to but za mało dynamiczny, a to za mocno amortyzuje (no może oprócz na Nike Air Vomero są za miękkie i widziałem na własne oczy jak słabo są stabilne).

Dlatego ja bym polecał coś ze standardowych butów treningowych - Nike Air Pegasus, Asics GEL Stratus lub jak ktoś ma większy budżet Asics Gel Nimbus.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ