Komentarz do artykułu Puma Complete Magnetist III - test

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Biegam w tym od kilku tygodni.
Ale dostałem je do testów, nie musiałem za nie płacić.
No i się zastanawiam - czy gdybym musiał je kupić to bym je kupił?
Jakie mam alternatywy dla pronujących biegaczy (wymieńmy tylko te topowe modele)?

Asics Kayano - używałem
adidas Adistar Salvayion - używałem Control (poprzednia wersja, moja żona używa Salvation)
Nike Equalon - nie używałem
Saucony Hurricane - nie wiem jeszcze ale mamy do testów
Reebok - Premier Road Plus lub Trinity
Brooks czy NB - pojęcia nie mam nawet jakie modele, nie próbowałem - NB dawno a Brooks jeszcze nigdy.

Jak spojrzycie na Kayano, Salvation czy Hurricane - a po drugiej stronie postawicie Magnestist - to widać jedną zasadniczą różnicę - wielkość stabilizującego elementu - w Magnetist jest on na znacznie krótszym fragmencie podeszwy (to jest to żółte M2D na pierwszym obrazku).
I bardzo bym chciał się zapytać projektantów z Pumy - czy oni to przemyśleli, czy robili jakieś badania czy co - że uznali, że większy stabilizujący element nie jest potrzebny.
Zresztą do projektantów z Pumy miałbym więcej pytań, o różne modele.
Ale tu pojawia się problem.
Tak jak mogliśmy porozmawiać z Andrzejem (Bartiem z adidasa), Kevinem z Nike, Gwidonem z Saucony (narazie z nikim z Asicsa ale i na to przyjdzie pora) - to w Pumie - nie ma takich szans.
Już gdzieś to pisałem - że puma zazdrośnie strzeże swoich projektantów i wszystko zatrzymuje się na jakiejś Pani rzecznik prasowej gdzieś w Hohen....:)

Mi ten but pasuje, Salvation niestety wg mnie ma braki w kwestii trwałości, Kayano jest jak czołg, Hurricane jeszcze nie wiem - a ten jest teraz moim butem pierwszego wyboru kiedy mam zrobić spokojny, dłuższy bieg. Ale ja jestem raczej słabym pronatorem (jedną stopą) w dodatku z tendencją do odciążania pięty więc nie jestem dobrym przykładem a ten krótki stabilizujący element mnie trochę zastanawia, gdybym miał ten but polecać jakiemuś zdecydowanemu pronatorowi.

A - i nie zgadzam się z Krzyśkiem, że wizualnie ten but jest ładny :) - choć jak ostatnio biegam po okolicznych wioskach to słyszałem komentarze dzieciaków: "Ty, zobacz, ale ma bajeranckie PUMY" :)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A mi się wizualnie bardzo podobają. ;-)

Model z 2008 Puma Magnetist prezentował się tak:

Obrazek

Warto wspomnieć jeżeli już mówimy o butach Pumy, że jest drugi model dla pronatorów ; )

Oto i on:

Obrazek
Puma Complete Vectana

Jak to wyliczyli naukowcy około 75% wszystkich biegaczy są pronatorami. Dlatego butów stabilizujących jest bardzo dużo. Adam ograniczyłeś się do topowych modeli. (topowy, najdroższy, a co za tym idzie zapewne najlepszy - jednak sporo w tym marketingu :hej:)

Sam Asics posiada szeroki wachlarz butów dla pronatorów (wymienię te najnowsze):

- Asics GEL 1140
- Asics GEL GT 2140
- Asics GEL 3010
- Asics GEL Kayano 15
- Asics GEL DS Trainer 14

Nike:

- Nike Zoom Structure Triax+12
- Nike Air Equalon+ 3
- Nike Air Span+ 6

Adidas:

- Adidas Supernova Sequence 2
- Adidas Adistar Salvation
- Adidas Response Control 7

Saucony:

- Saucony ProGrid Omni 8 Moderate
- Saucony Pro Grid Trigon 5 Guide
- Saucony Hurricane 11

Mizuno:

- Mizuno Wave Inspire 5
- Mizuno Wave Nirvana 5

Jak widać wyżej butów dla pronatorów jest dużo. Czy Puma Complete Magnetist ma szansę się przebić? Moim zdaniem nie ponieważ Puma jest bardzo ciężko dostępna w Polsce no i cena zapewne nie będzie zachęcająca.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tą dostępnością nie jest tak źle. W każdym sklepie Pumy w centrach handlowych jest jakiś model biegowy, nie przyglądałem się jaki dokładnie bo nigdy mnie Puma nie interesowała. No i są w Intersporcie ich rzeczy, nawet sporo.

Nie wiem jak nowy rekord świata ma się do butów, w których został pobity ale mam wrażenie, że jakby więcej Pumy jest w tym roku w Intersporcie na półkach.
Awatar użytkownika
sobek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:11
Życiówka w maratonie: 2:55:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

...na maratonie warszawskim Puma będzie dostępna i w dodatku w bardzo przystępnych cenach... :)
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:A - i nie zgadzam się z Krzyśkiem, że wizualnie ten but jest ładny :) - choć jak ostatnio biegam po okolicznych wioskach to słyszałem komentarze dzieciaków: "Ty, zobacz, ale ma bajeranckie PUMY" :)
A dla mnie są ładne:), na pewno ładniejsze niż poprzednie pumy jak tenos czy eutopia, tutaj mamy trochę bardziej stonowane kolory:)
Druga sprawa to jak teraz czytam ten test, troszeczkę głupio mi jest że napisałem, że te buty są mało dynamiczne:) ponieważ porównywałem je do poprzednich modeli pumy, która fakt były szybsze. Ale jak bym miał je porównać do innych marek to one i tak są bardziej lub podobnie dynamiczne.
I zapomniałem jeszcze dodać że przebiegłem w nich naprawdę już sporo kilometrów, nie powiem wami ile bo nie zapisuje w jakich butach ile biegam. Ale buty wyglądają jak nowe.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

sobek pisze:...na maratonie warszawskim Puma będzie dostępna i w dodatku w bardzo przystępnych cenach... :)
A jakieś konkrety? :)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

run pisze:
sobek pisze:...na maratonie warszawskim Puma będzie dostępna i w dodatku w bardzo przystępnych cenach... :)
Dokładnie, jakie to przystępne ceny ?

Moim zdaniem PUMA powinna dać na prawdę atrakcyjne ceny żeby móc się wypromować. Bo ceny rzędu 400zł+ jednak nie zachęcają do zakupy zwłaszcza, że można kupić w tej cenie buty sprawdzonych marek.

Porównując ceny z UK

Buty dla Neutrali

Puma Complete Velosis 2009 - 80 funtów vs Asics Gel Nimbus 11 2009 - 75 funtów vs Adidas adiSTAR Ride 2009 - 80 funtów vs Nike Air Pegasus+ 26 2009 - 60 funtów

Buty dla Pronatorów

Puma Complete Magnetist 2008 - 68 funtów vs Asics Gel Kayano 15 - 85 funtów (nie wiem czy nie lepiej porównywać te Pumy do Asics GEL GT 2140 bo do Kayano nie mam przekonania) vs Adidas Adistar Salvation 2009 - 90 funtów vs Nike Air Structure Triax+ 12 2009 - 70 funtów

Jak widać w tych porównaniach niezwykle korzystnie wypada Nike, które promocji takiej jak Puma nie potrzebuje.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

run pisze:
Sobek będzie miał stoisko jak przypuszczam. :)
Awatar użytkownika
sobek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
run pisze:
Sobek będzie miał stoisko jak przypuszczam. :)
dobrze przypuszczasz :) co do cen to buty będzie można zakupić od 149zł,
nowe modele będą miały cenę niższą niż katalogowa - zapraszam na stoisko podczas targów - ...dobra na tym kończę, bo jeszcze ktoś mi zarzuci spamowanie :hejhej:
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

WOW! Przyjrzyjcie się dokładnie podeszwie, tam są małe zajączki! Ale czad! :bum: Chcę te buty :D

sobek - Są inne wersje kolorystyczne albo wersja zimowa? :)
Awatar użytkownika
sobek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

run pisze:WOW! Przyjrzyjcie się dokładnie podeszwie, tam są małe zajączki! Ale czad! :bum: Chcę te buty :D

sobek - Są inne wersje kolorystyczne albo wersja zimowa? :)
tego modelu nie mam na tą chwilę...za to są inne z ...zajączkami:)
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gdzie można je obejrzeć na żywo? Oprócz MW oczywiście? :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

W ogóle - Puma pod względem takich małych niuansików jest absolutnym liderem. Zajączki to jedno sle przyjrzyjcie się opakowaniom - butów, skarpet, czegokolwiek. :)
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie takie 'puszczanie oka' do klienta mi się podoba. Ten but jest bardzo ładny. Jedyny ładniejszy to nowy Reebok Premier Trininty - wstawki wyglądające jak włókno węglowe wyglądają fantastycznie. A może to nawet jest włókno węglowe? ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ