Biegam rok czasu. 176 cm/83 kg. Ostatnio zmieniłem buty Nike Pegasus na Adidas Adistar Salvation. Mam lewą stopę z pronacją, prawą naturalną.
No i zaczęły się moje problemy. Na lewej stopie na podbiciu od wewnętrznej strony ciągle robią mi się odciski.
Prawa noga jak w mercedesie, lewa jakbym pobiciem uderzał o kamień. Zmieniałem wkładki i nic nie pomaga.
Nowe buty - odciski
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej,
Mam podobny problem.
Kupiłem sobie wczoraj w decathlonie butki dość tanie - pomarańczowe Kalenji (nie wiem jaki model, ale chyba dość popularne) i niestety wewnętrzne podbicie stopy tak jak u kolegi powyżej mam dość obtarte po porannym bieganiu. Zauważyłem, że jest tam pianka po której nie ślizgają się moje skarpetki i ocierają o stopę. Czy bieganie bez nich mogłoby więc ten problem rozwiązać?
Z góry dzięki za pomoc
Mam podobny problem.
Kupiłem sobie wczoraj w decathlonie butki dość tanie - pomarańczowe Kalenji (nie wiem jaki model, ale chyba dość popularne) i niestety wewnętrzne podbicie stopy tak jak u kolegi powyżej mam dość obtarte po porannym bieganiu. Zauważyłem, że jest tam pianka po której nie ślizgają się moje skarpetki i ocierają o stopę. Czy bieganie bez nich mogłoby więc ten problem rozwiązać?
Z góry dzięki za pomoc
[url=http://runmania.com/rlog/?u=profilone][img]http://runmania.com/f/b8c9c796d12a0d5920e99d9efe786c7d.gif[/img][/url]
-
- Rozgrzewający Się
Te buty, które kupiłem raczej tanie nie były. Specjalnie wybierałem takie, które byłyby pod moją lewą stopę (pronacja). Jest w nich od wewnątrz "słupek" wzmacniający, podtrzymujący kostkę w pionie. Ból i odciski zaczynają się po kilku kilometrach, kiedy stopa pod wpływem zmęczenia przechyla się do wewnątrz. Zaczynam się zastanawiać, czy tych chwalonych na forach butów nie sprzedać a kupić neutralne i odpowiednie wkładki ortopedyczne. Jestem z takiej miejscowości, gdzie nie mam możliwości wykonania pomiarów. Pozdrawiam. Może ktoś z Was miał podobny problem i z tym sobie poradził!
- kub44
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:46
- Życiówka w maratonie: 3:48:00
Miałem taki problem w butach NB M783BK, lewa stopa zawsze mi obcierała od spodu i miałem odcisk zawsze tak wielkość 1cm od zewnętrznej części stopy. Niestety, a może na szczęście, rozwaliłem te buty (no bo w końcu biegałem w terenie) podarła się siateczka i wytarły od strony pięty aż do plastiku (gwarancji mi nie uznali więc już butów u nich nie kupie). Równolegle miałem także NB SR902 (startowo-treningowe) i w nich nigdy tego problemu nie miałem, inny kształt wkładki i problem z odciskami zniknął.
Miesiąc temu kupiłem Asisc GT2130 i czasami też poczuję na asfalcie lekki ucisk od spodu (jak się stopa za bardzo zacznie do środka łamać) ale jeszcze nie odciski się nie pojawiły i chyba już nie pojawią. No a dziś po 15km nie czułem żeby przeszkadzały.
Mam wrażenie, że przy tej przypadłości najlepsze są najprostsze buty bez żadnych systemów i udziwnień i z płaskim podbiciem. Jeżeli te buty Cię mocno uwierają to je oddaj bo tylko się będziesz męczył. Jak podczas biegu czuję się dyskomfort to lepiej dać sobie spokój i popróbować z innymi butami, lub wizyta u ortopedy (ehhh kiedy ja w końcu do jakiegoś pójdę
)
Miesiąc temu kupiłem Asisc GT2130 i czasami też poczuję na asfalcie lekki ucisk od spodu (jak się stopa za bardzo zacznie do środka łamać) ale jeszcze nie odciski się nie pojawiły i chyba już nie pojawią. No a dziś po 15km nie czułem żeby przeszkadzały.
Mam wrażenie, że przy tej przypadłości najlepsze są najprostsze buty bez żadnych systemów i udziwnień i z płaskim podbiciem. Jeżeli te buty Cię mocno uwierają to je oddaj bo tylko się będziesz męczył. Jak podczas biegu czuję się dyskomfort to lepiej dać sobie spokój i popróbować z innymi butami, lub wizyta u ortopedy (ehhh kiedy ja w końcu do jakiegoś pójdę

5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
zibi, wiesz, co znaczy 'salvation'?
no to teraz cierp...
no to teraz cierp...
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable