Forerunner 50 czy 305?

panPiotr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Noszę się z zamiarem kupienia fajnego pulsometru. Sporo biegam po trasach, gdzie ciężko post factum zmierzyć przebytą odległość (czasami trochę zabłądzę;) i doszedłem do wniosku, że potrzebuję jakiegoś urządzenia pomiarowego. Biegam amatorsko, daję radę 10 km, będę biegł (pierwszy raz "oficjalnie":) na tym dystansie w sierpniu.

O ile przeczytałem trochę o Forerunnerze 50 i wiem, czego się spodziewać, to mam kilka pytań odnośnie modelu 305:
- jak się sprawdza duet 305 i Google Earth?
- jak odbiornik zachowuje się w lesie? Nie gubi sygnału? Potrafi znaleźć waypoint?
- no i czy, według Was, warto zainwestować w ten sprzęt? Czy może lepiej kupić 50 Bundle?
PKO
Szydlak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie mam ani 50 ani 305, też nie wiem jak to działa, zastanawiam się nad kupnem 405, będę również wdzięczny za wszekie porady.
panPiotr pisze:Noszę się z zamiarem kupienia fajnego pulsometru. Sporo biegam po trasach, gdzie ciężko post factum zmierzyć przebytą odległość (czasami trochę zabłądzę;) i doszedłem do wniosku, że potrzebuję jakiegoś urządzenia pomiarowego. Biegam amatorsko, daję radę 10 km, będę biegł (pierwszy raz "oficjalnie":) na tym dystansie w sierpniu.

O ile przeczytałem trochę o Forerunnerze 50 i wiem, czego się spodziewać, to mam kilka pytań odnośnie modelu 305:
- jak się sprawdza duet 305 i Google Earth?
- jak odbiornik zachowuje się w lesie? Nie gubi sygnału? Potrafi znaleźć waypoint?
- no i czy, według Was, warto zainwestować w ten sprzęt? Czy może lepiej kupić 50 Bundle?
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

z tych trzech , 50, 305 i 405 ;-)
z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że najlepszym sprzętem do treningów jest 305...

- przewagi nad 50:
- bardzo czuły gps, nie gubi sygnału na wąskich ulicach... a tym bardziej w lesie... dokładność pomiaru - im większy dystans tym lepsza... na 1km może się walnąć o 1-3% ...
ale na 42,195m błąd większy niż 400m to rzadkość (1%)
- możliwość rysowania tracków na wszystkich możliwych programach i portalach w sieci ;-) - ps. zamiast googleEarth - polecam Sporttrack... - świetny dzienniczek+mapki google, + pełno różnych analiz treningu ... dodatkowe "wtyczki"
liczące takie rzeczy jak "TRIMP" etc... czyli wszelkie możliwe "pomoce" treningowe.

przewaga nad 405:
- Większy, czytelniejszy wyświetlacz,
- możliwość podziału "wyświetlacza" aż na 4 wskazania (+3 w pełni konfigurowalne "pulpity") czyli jak byś był szalony to możesz kontrolować 12 wskazań. (tylko po co to komu? ;-) ), ale możesz ustawić 3 sety np. do różnych treningów - bo czasem potrzebujesz kontrolować HR, a czasem długość odcinka, a czasem prędkość chwilową albo prędkość odcinka ;-)
- odrobinę lepsza bateria (osobiście nie robię treningów powyżej 5h... więc w sumie ten parametr też byłby dla mnie obojętny, ale może dla kogoś ma znaczenie)

aa... no i kto widział 405 w "realu" ten wie że niestety "zegarka" to on nadal nie przypomina... a skoro biegasz z komputerem na ręku... - to niech przynajmniej ma duży wyświetlacz... - zresztą nowy garmin który wyjdzie pod koniec roku "wraca" z wyglądem w stronę właśnie 305'tki
Szymon
Obrazek
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z 50, 305 i 405 brałbym 310XT :oczko:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

vrs pisze:Z 50, 305 i 405 brałbym 310XT :oczko:
Jeżeli lubisz sprowadzać tego rodzaju sprzęt z zagranicy to spoko - a i cena wysoka, bo złotówka słaba. A i w razie gwarancji długi czas oczekiwania.

305 > 310XT (na ten moment)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
panPiotr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sugerowana cena detaliczna 310XT to 350$ - raczej dla mnie poza zasięgiem. Na ebayu 305 chodzą po ok. 185$ z dostawą. Poza tym 310XT AFAIK jest jeszcze niedostępny w sprzedaży:)
Pytanie techniczne: czy 305 pokazuje w każdej chwili przebyty dystans (od początku biegu, od dowolnego momentu)?
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

panPiotr pisze:
Pytanie techniczne: czy 305 pokazuje w każdej chwili przebyty dystans (od początku biegu, od dowolnego momentu)?
tak
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
vrs pisze:Z 50, 305 i 405 brałbym 310XT :oczko:
Jeżeli lubisz sprowadzać tego rodzaju sprzęt z zagranicy to spoko - a i cena wysoka, bo złotówka słaba. A i w razie gwarancji długi czas oczekiwania.

305 > 310XT (na ten moment)
Nie jest kwestią co kto lubi tylko co w tej chwili jest najlepsze :oczko:
305 to model stary, dostępny na rynku już kilka lat. 310 będzie w pl pewnie w wakacje, cena będzie zapewne zaporowa ale wolałbym wydać 200-300zł więcej i mieć 310 niż kupować schodzącą technologię 305/405. A jeżeli ktoś się upiera na 305 to też poczekałbym na 310 i wtedy skorzystał z wyprzedaży 305
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
panPiotr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Garmin wypuści 310XT, obwieści następcę (360GTX?:) i będziemy czekać na wyprzedaż 310:)
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Jutro zamawiam 305. Dla mnie nie jest ważne, żeby dysponować najnowszą technologią, ale dysponować technologią na miarę moich potrzeb. Być może podzielę się wrażeniami z jego użytkowania:)
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

panPiotr pisze:Garmin wypuści 310XT, obwieści następcę (360GTX?:) i będziemy czekać na wyprzedaż 310:)
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Jutro zamawiam 305. Dla mnie nie jest ważne, żeby dysponować najnowszą technologią, ale dysponować technologią na miarę moich potrzeb. Być może podzielę się wrażeniami z jego użytkowania:)
o GF 305 możesz poczytać tutaj:
http://biegajznami.pl/forum/viewtopic.p ... start=2235
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

schodzącą technologię 305/405
;-) a to dobre ;-)

oczywiście na razie 310xt wygląda super... - tak samo jak rok temu - czy półtorej - super wyglądała 405 ;-) szkoda że potem wyszła kupa ;-)

a z ta schodzącą technologię to rozumiem masz na myśli schodzące modele... w sensie że może nie będą już produkowane... bo technologia - cóż... - ciężko ją nazwać schodzącą...
Szymon
Obrazek
panPiotr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zamówiłem sprzęt na ebayu 12 maja, wczoraj (19 maja) go odebrałem, a dzisiaj trochę z nim pobiegałem.
Cóż mogę powiedzieć:) Z początku bałem się, że będę zagubiony w gąszczu opcji i funkcji. Ale nie, Garmin przemyśliwuje swoje interfejsy i po 15 minutach zabawy wiedziałem, co, gdzie i jak.
F305 daje mi wszystko to, co potrzebuję i duuużo więcej:) Bardzo przydatne (albo fajne, jak kto woli) są widoki i analizy w Garmin Training Center. Zainstalowałem też SportTracksa i wtyczkę Apply Routes Plugin (pierwszą znalezioną na temat rzucania tras na mapy) - to jest to, o co mi chodziło:)
Czeka mnie mnóstwo frajdy z zabawy (ekhem, treningu;) z tym zegarkiem (?).
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:z tych trzech , 50, 305 i 405 ;-)
z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że najlepszym sprzętem do treningów jest 305...

zgadzam się w 100%, kiedyś właśnie miałem podobny dylemat, teraz wiem, że wybór 305 to było najlepsze co moglem zrobić :-)

nie gubi sygnału ( biegałem w zamieci śnieżnej w terasie leśnym i nigdy sygnału nie zgubił), duża dokładność pomiaru, rzeczywiście im dystans większy tym lepsza chociaż odmierzałem już odległości 100, 200, 300 metrów i też odmierza to dokładnie no i 3 lata gwarancji, przynajmniej ja kupiłem z taką opcją:-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze: oczywiście na razie 310xt wygląda super... - tak samo jak rok temu - czy półtorej - super wyglądała 405 ;-) szkoda że potem wyszła kupa ;-)
ech..te obiegowe opinie - miałeś 305 ,405? porównywałeś?
a ja miałem i to i to- mam garmina 405 ,mam 705 ,miałem też polara -ostatnio 625sx ,rs 800 sd ,cs 600 i o żadnym nie powiem,że kupa lub że cienizna -każdy dla innego grona odbiorców tak jeżeli o porfel chodzi ,tak jak i potrzeby.
różną się od siebia tak jak porsche od ferrari a te od bmw ale czy to zły sprzęt??
Strasznie mnie drażni powtarzanie obiegowych opinii ,że TO jest cud, a TAMTO dno-żeby coś powiedzieć o danym sprzęcie to trzeba mieć setki km wybiegane /przejeżdzone i porównać z innymi modelami jeszcze.

305 to świetny zegarek i kolega na pewno będzie z niego zadowolony ale proszę o niepowtarzanie bredni,że to cud nad cudami bo tak nie jest. Jeden woli blondynki inny brunetki a trzeci kozę sąsiada...
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:
ssokolow pisze: oczywiście na razie 310xt wygląda super... - tak samo jak rok temu - czy półtorej - super wyglądała 405 ;-) szkoda że potem wyszła kupa ;-)
ech..te obiegowe opinie - miałeś 305 ,405? porównywałeś?
a ja miałem i to i to- mam garmina 405 ,mam 705 ,miałem też polara -ostatnio 625sx ,rs 800 sd ,cs 600 i o żadnym nie powiem,że kupa lub że cienizna -każdy dla innego grona odbiorców tak jeżeli o porfel chodzi ,tak jak i potrzeby.
może opisz krótko co o którym myslisz i dlaczego? :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ