Początkujący - wybór butów

Awatar użytkownika
toja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Rozpocząłem swoją przygodę z bieganiem :-)) Buty, które do tej pory mi towarzyszyły w żaden sposób nie mieszczą się w kategorii biegowej.

Proszę więc Was o pomoc w doborze butów.

Biegam w parku po po asfalcie i ubitej ziemi. Dystans, który pokonuję to około 2 km. Ważę ok. 65-70 kg przy 172 cm wzrostu. Budżet na buty to 200 zł (max 250)

Dołączam zdjęcie stopy oraz kostek
Obrazek
Obrazek

z góry dziękuj i pozdrawiam
Początkujący :-))))
PKO
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Do takiego kilometrarzu nie będą potrzebne drogie buty. Wydaje mi się że masz stopę neutralną z tendencją do lekkiej supinacji. Proponuję cos z tych modeli:

Asics Gel Blackhawk
Asics Gel Kanbarra3
Nike Pegasus+ 2007
New Balance 736
New Balance 645

To dosyć tanie buty z wyjątkiem Pegasusa ale tego możesz znaleźć gdzieś na przecenie.
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
toja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy jeśli mój dystans zwiększy się do 5-7 km, te buty nadal będą odpowiednie?
tequila
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A moze na poczatek kup tanie buty dosyc popularne wsrod biegaczy? Tzn. cos od Jomy. Wytrzymaja polowe tego co marki z wyzszej polki, ale przy niewielkich ilosciach kilometrow spokojnie wystarcza na rok:

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... r_id=13448

T.
pozdrawiam
TeQuila
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

może i model fajny ale to dla pronatora.Pewnie o tym nie wiesz ale buty biegowe dzielą się na kilka kategorii. My szukamy modelu dla supinatora a ten jest dla stopy pronującej. Asics Gel Blackhawk 2 można dostać w tej samej cenie co te jomy, a marka pewniejsza
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
toja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Ostatecznie kupiłem buty inne, niż te polecane w wątku. Mizuno Wave Mustang 2.
Buty zakupiłem w sklepie Studio Sport w Warszawie, opisywanym w jednym z artykułów na portalu. Szkoda tylko, że klimat sklepu przedstawiony w tekście nie pokrył się wrażeniami na miejscu :-( (ale to moje bardzo subiektywne zdanie, nie chcę generalizować). Może to dlatego, że jestem "raczkującym" biegaczem i nie orientuję się w sprzęcie.
Buty sprawdzę jutro w terenie :-)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

toja pisze: Buty zakupiłem w sklepie Studio Sport w Warszawie, opisywanym w jednym z artykułów na portalu. Szkoda tylko, że klimat sklepu przedstawiony w tekście nie pokrył się wrażeniami na miejscu
Napisz więcej co masz na myśli.
Rozumiem, że chodzi o ten tekst ?

http://bieganie.pl/?show=1&cat=53&id=685
Awatar użytkownika
toja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
toja pisze: Buty zakupiłem w sklepie Studio Sport w Warszawie, opisywanym w jednym z artykułów na portalu. Szkoda tylko, że klimat sklepu przedstawiony w tekście nie pokrył się wrażeniami na miejscu

Napiszę w ciągu najbliższych dni. Ustawiczny, chroniczny brak czasu.
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:

Ciekawe, ja jestem zachwycony tym sklepem... Mój kolega z pracy jak tam pojechał to męczyli go przez godzinę :hahaha:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
toja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

vrs pisze:
Adam Klein pisze:

Ciekawe, ja jestem zachwycony tym sklepem... Mój kolega z pracy jak tam pojechał to męczyli go przez godzinę :hahaha:
Właśnie z tego powodu nie chcę pisać "na szybko". Mój odbiór był subiektywny i nie chcę aby ocena była krzywdząca, tylko uczciwa i mam nadzieję rzetelna
piotrekb
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć jestem amatorem biegania.
Chciałbym kupić dla siebie buty wstępnie rozpatruje dwa modele ASICS 1130 i SAUCONY Progrid Jazz 12. W tym celu przejrzałem forum by znaleźć opinie na ich temat. Przymierzałem w sklepie tylko modele Asicsa Cumulus, Stratus 2, 2140 i spośród wszystkich Asics 1140 leżał mi najlepiej. Również Nike Pegasus +25 leżał dobrze, ale mam obawy o ich trwałość ponieważ koledze się rozlazły... Mam stopę neutralna, suponującą i wąską na pewno nie jestem pronantem, ale to właśnie w modelu 1140 było mi najwygodniej. Domyślam się, że model 1130 nie różni się niczym prócz wyglądu od 1140? Model 1130 jest tańszy więc chętniej go kupie przez internet. (w sklepie o którym mowa wyżej) Czy ze względu na charakter mojej stopy nie powianiem kupować butów z grupy Cusioning Stucture (Stability) jakimi są modele 1140, 1130 i 1120 mimo, że moje sklepowe odczucia skłaniają mnie właśnie ku nich? Nie przymierzałem jeszcze Sauconów 12, ale będę miał niedługo taką okazje. Ten but pasowałby do charakteru mojej stopy tak wnioskuje z opisów. Zewsząd słyszę jednak, że Asicsy to klasa sama w sobie. Co byście mi doradzili spośród tych modeli? PZDR
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ