Buty do biegania po asfalcie - 80 kg do 150-200 zł
-
- Rozgrzewający Się
Witam, jestem nowy i szukam butów do biegania po asfalcie. Ważę około 80 kg ale nie wykluczam że może będę musiał zwiększyć wagę do około 85 kg.
Na buty przeznaczyć mogę około 150-200 zł. Biegać zamierzam 5-6 razy w tygodniu po 4 do 10 km.
Zastanawiałem się nad butami Kalenji Ekiden 75 (cena około 120 zł). Widziałem też Kalenji Ekiden 100 za 200 zł, czy te buty dużo się różnią ?
Zależy mi głównie na zdrowiu tzn żeby amortyzowały aby nie niszczyły się stawy.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Na buty przeznaczyć mogę około 150-200 zł. Biegać zamierzam 5-6 razy w tygodniu po 4 do 10 km.
Zastanawiałem się nad butami Kalenji Ekiden 75 (cena około 120 zł). Widziałem też Kalenji Ekiden 100 za 200 zł, czy te buty dużo się różnią ?
-
- Dyskutant
Co prawda nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale moim zdaniem najpierw powinienes zrobic tzw. mokry test, dzieki ktoremu dowiesz sie, jaka masz stope(neutralna, pronująca etc). Jesli masz neutralną to od siebie polecam :
ASICS Gel Blackhawk 2. Sam w nich biegam i sprawują się bardzo dobrze
.
ASICS Gel Blackhawk 2. Sam w nich biegam i sprawują się bardzo dobrze

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Nie miałem okazji w nich biegać. Wg opisu posiadają dobrą amortyzacje pięty i nic poza tym. Moim zdaniem but taki sobie - raczej bym go nie polecił. [mowa tu o Kalenji Ekiden 100]
edit: cena sugerowana przez Decathlon za Ekiden 100 wynosi - Cena sugerowana *
149,95 zł
149,95 zł
- rolek
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja polecam Stratusy 2 w których biegam na stopę neutralną, świetne buty z super amortyzacją, prawie nie czuje się że ma się je na nogach.wysek pisze:Nie miałem okazji w nich biegać. Wg opisu posiadają dobrą amortyzacje pięty i nic poza tym. Moim zdaniem but taki sobie - raczej bym go nie polecił. [mowa tu o Kalenji Ekiden 100]
149,95 zł
---
Biegaj dla zdrowia...
Biegaj dla zdrowia...
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Stratusy są dobre dla lekkich. Dla ciężkiego biegacza są po prostu zbyt słabe.rolek pisze:Ja polecam Stratusy 2 w których biegam na stopę neutralną, świetne buty z super amortyzacją, prawie nie czuje się że ma się je na nogach.wysek pisze:Nie miałem okazji w nich biegać. Wg opisu posiadają dobrą amortyzacje pięty i nic poza tym. Moim zdaniem but taki sobie - raczej bym go nie polecił. [mowa tu o Kalenji Ekiden 100]
149,95 zł
P.S Sam w nich biegam:)
- Grozza
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:44:05
- Życiówka w maratonie: 03:45:45
Wysek - ważąc 74 kg nadaję się jeszcze na Stratusy ? :Pwysek pisze:Stratusy są dobre dla lekkich. Dla ciężkiego biegacza są po prostu zbyt słabe. P.S Sam w nich biegam:)
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wydaje mi się, że zaliczasz się do końcówki wagowej. 75kg+ już raczej odpada. Wiadomo im więcej ważysz tym szybciej but się zużyje - obojętnie jaki model. Moim zdaniem nadajesz się.Grozza pisze:Wysek - ważąc 74 kg nadaję się jeszcze na Stratusy ? :Pwysek pisze:Stratusy są dobre dla lekkich. Dla ciężkiego biegacza są po prostu zbyt słabe. P.S Sam w nich biegam:)
- rolek
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A mi mówili że to buty do 80kg, ja mam 79 , 80kg i biegam w nich i nie ma problemu, chce schudnąć 12 kg więc jak zgubie to akurat będą a narazei nie widze zadnych oznak zuzycia to sa bardzo dobrze wykonane bucikiwysek pisze:Wydaje mi się, że zaliczasz się do końcówki wagowej. 75kg+ już raczej odpada. Wiadomo im więcej ważysz tym szybciej but się zużyje - obojętnie jaki model. Moim zdaniem nadajesz się.Grozza pisze:Wysek - ważąc 74 kg nadaję się jeszcze na Stratusy ? :Pwysek pisze:Stratusy są dobre dla lekkich. Dla ciężkiego biegacza są po prostu zbyt słabe. P.S Sam w nich biegam:)

Zresztą odsyłam do strony Decathlonu tam pisze że to są buty dla biegaczy do 80kg

http://www.decathlon.com.pl/PL/gel-stratus-2-58827957/
---
Biegaj dla zdrowia...
Biegaj dla zdrowia...
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zwiększ nieco budżet - na butach nie oszczędzisz, zwłaszcza przy słusznej wadzę. Więcej wydasz na lekarza, maści itp. Nike air pegasus bądz Asics 2130 i będzie wszystko ok. A jeżeli uparłeś się na markę Kalenji to wyślij pm do Tomka Michałowskiego on zapewne Ci doradziGR pisze:I nadal nie wiem jakie wybrać buty :|

-
- Zaprawiony W Bojach
jeśli chodzi o Kalenji to wszystkie do Ekiden'a 200 będę za słabe na Twoją wagę, Ekiden 200 kosztuje 209 zł ale to but do biegania raczej rekreacyjnego , za 250 zł spokojnie coś kupisz z wyższej półki z zeszłego sezonu , nie wiem natomiast czy szukasz butów dla neutrala czy pronatora ?GR pisze:Witam, jestem nowy i szukam butów do biegania po asfalcie. Ważę około 80 kg ale nie wykluczam że może będę musiał zwiększyć wagę do około 85 kg.
Tomek