I jeszcze raz prośba o pomoc w wyborze butów

elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Od 2 tygodni zacząłem biegać w celach odchudzających :) Na razie jest to 45 minut marszo-biegu przeważnie po drogach polnych 3 razy w tygodniu. Teraz biegam w halówkach co jak się zorientowałem jest niezbyt dobre dla moich stawów. Poszukuję butów z dobrą amortyzacją ze względu na moją wagę (93kg/176cm). Stopy mam neutralne. Na butki chciałbym wydać do 300 zł i tak w jednym sklepie widziałem Asics Cumulus 10 za 279 zł. Tyle, że w katalogu butów one figurują w przedziale wagowym 70-85kg. I teraz nie wiem czy te będą się nadawały, czy może wydać troszkę więcej i kupić Nimbus 10 albo NB 1063 albo jeszcze jakieś inne? A może jakieś modele z poprzednich sezonów?
I jakie sklepy internetowe możecie polecić na zakup butów, ewentualnie jakiś sklep w Szczecinie? Jeżeli nie można tu podawać adresów do sklepów to prosiłbym na PW?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

zobacz sobie Nike te pegasusy nowe zdaje się ze są do tej wagi też, musiałbyś sprawdzić (bieganie.pl) za 300 juz je kupisz
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Asics 2310, pegasusy tez powinny sie sprawdzic. A te cumulusy to rzeczywiscie - sa za slabe.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
karaluch21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie.
Biegam bo lubię biegać.
Do pewnego czasu biegałem sobie amatorsko po parkach i po ścieżkach... do pewnego czasu tzn do półmaratonu.
Wystartowałem i osiągnąłem czas 1h53min. Nie wiem czy to dobrze czy źle.
Po tych zawodach trochę bardziej zacząłem interesować się biegami. Teraz jestem na etapie kupna butów i w związku z tym mam pytanie:
co sądzicie o tych butach? Warto któreś kupić?
- nike air trid run III
- adidas vanquish
- adidas pure trainer fw
- adidas allegra
- puma ceylon
- puma jantis
- puma dukoz III
- reebok austin
- action trainer
- reebok quarterside
- reebok omni trainer
- reebok trail laroga

mam możliwość kupna, którychś z tych butów ale nie wiem czy warto. to są modele na które mnie jeszcze będzie stać.

Jak już pisałem to biegam raczej po ścieżkach w parku, po drogach polnych, sporadycznie po asfalcie czy betonie (raczej unikam). W tej chwili mój dystans to 30 km tygodniowo, ale się trochę się zwiększa każdego tygodnia (wg. mojego planu treningowego http://bieganie.pl/index.php?cat=19&id=432&show=1)
Test wodny: lekka pronacja.

Z góry dziękuję za odpowiedź
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i zamówiłem Asics Nimbus 10 z kolekcji wiosna-lato 2008 TUTAJ. Mam nadzieję, że to dobry wybór. Już nie mogę się doczekać ich na nogach :)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

elektrod pisze:No i zamówiłem Asics Nimbus 10 z kolekcji wiosna-lato 2008 TUTAJ. Mam nadzieję, że to dobry wybór. Już nie mogę się doczekać ich na nogach :)
Dobry wybór - czekam na opis jak się w nich czujesz :hejhej:
Obrazek
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj lub jutro już powinienem odebrać buciki to zdam relację. Czy do takich bucików i moich parametrów szukać jeszcze jakiś wkładek żelowych, amortyzacyjnych czy jakich tam (bo się na tym nie znam)? Czy już sama amortyzacja butów wystarczy?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

elektrod pisze:Dzisiaj lub jutro już powinienem odebrać buciki to zdam relację. Czy do takich bucików i moich parametrów szukać jeszcze jakiś wkładek żelowych, amortyzacyjnych czy jakich tam (bo się na tym nie znam)? Czy już sama amortyzacja butów wystarczy?
Póki but "młody" nie musisz się tym martwić. Jak będziesz czuł, że amortyzacja siada to będziesz mógł się tym zainteresować.
Obrazek
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i wczoraj dostałem butki. Jak je założyłem w domu to miałem wrażenie, że stoję na jakimś miękkim podłożu. Bucik świetnie dopasowany do stopy, z każdej strony równo dociśnięty. Podczas pierwszych metrów biegu w tych butach miałem wrażenie, że biegnę na jakiś amortyzatorach czy sprężynach :). To tak jakbym się przesiadł z malucha do mercedesa. Nie mam porównania do innych butów biegowych bo to są moje pierwsze 'mercedesy' :). Przy tych butach teraz wiem, że mój ciężar jest 'odbierany' przez podeszwę buta, a nie stawy.

Jak dbać o buty? Można je jakoś prać, albo czyścić żeby za bardzo nie zniszczyć? Moje po 1 bieganiu są mocno zakurzone. W większości biegam po drogach polnych, a teraz jest bardzo sucho i mocno się kurzy.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zadowolenie klienta...bezcenne
buty mają biegać a nie wygladać :bum:
miękka szmatka z lekkim roztworem szarego mydła np. Biały Jeleń
żadnego prania w pralce
Tomek
kasienkaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam :)

Chcialabym zaczac biegac i szukam butow
wiek- 30lat
wzrost- 168cm
waga- 83-85kg
stopa supinator

Kiedys kilka lat temu dosc aktywny tryb zycia rower, jazda konna, plywanie, jazda na nartach - ostatnio 2lata temu kajakarstwo
Od prawie roku praktycznie zero wysilku i aktywnosci - komplikacje po operacji wyrostka
cena butow do 300-350zl
Bede wdzieczna za kazda sugestie

Pozdrawiam
Kasia
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ