Który model wybrać?

_gacek_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, od jakiś 2 tygodni zachciało mi sie biegać . jednak mam mozliwość biegania tylko po twardych nawierzchniach( asfalt, chodniki i kostka brukowa). Chciałbym abyście mi doradzili w wyborze
butów. Moje fundusze wynoszą ok 200-300zł . I chodzi mi o takie buty które zbyt szybko sie nie zużyją i będą dobrze amortyzowały stopę i kolana( dodam że jakies 5 miechow temu mialem artroskopię prawego kolana). mój wzrost to : 184cm , waga 66kg , wiek 17lat. biegam 2 razy w tygodniu (sobota i niedziela) po jakies 30-40 minut dziennie . Jeśli macie dla mnie jakies inne propozycję to bardzo proszę, ja wacham się między tymi dwoma modelami: http://www.allegro.pl/item603536532_nik ... ancja.html

oraz

http://www.allegro.pl/item600768021_nik ... ganie.html

z góry dzięki
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To zależy, czy nie masz jakichś niestabilności, zbytniej pronacji kostki itp.
Artroskopia mówisz - czyli pewnie miałeś jakąś rehabilitację - ważne, żebyś miał teraz już mocne nogi a - jeśli nie koślawisz bardzo mocno kolan i kostek wziąłbym Pagasusy.
_gacek_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ogólnie wydaje mi sie , że mam stopę lekko pronującą ,oraz podczas biegu lekko wykrzywiam kolana do wewnatrz- czy wg Ciebie nadal powinienem zdecydować sie na Pegasusy?

z góry dzieki
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli wykrzywiasz do środka to polecałbym triaxy, lub jakiś inny model dla pronatorów z dobrą amortyzacją, np. Asics Gel 2130.
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
_gacek_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki Wam :)
_gacek_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a i jeszcze jedna prośba- możecie podać jakies adresy sklepów w ktorych mogę dostać (niedrogo :bum: )np. Nike Air Structure Triax 11+ oraz Asics Gel 2130 ?

z góry dzięki
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

2130 dostaniesz w dobrej cenie w sklepiebiegacza http://sklepbiegacza.pl/produkt/asics-gt-2130/, a triaxy w run4fun http://www.run4fun.pl/zoom-structure-triax-p-231.html
run your way

Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a tu Triaxy dostaniesz jeszcze taniej http://www.decathlon.com.pl/PL/zoom-str ... -58282225/
i GT 2130 również niżej bo za 249

zdaje mi się ,że mieliśmy z tym skończyć ale nie zamierzam pozostawać obojętny jeśli pojawiają się linki innych
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=13516
Tomek
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

tomek - tutaj akurat człowiek sam chciał linka ... więc trudno to nazwać nachalnym spamowaniem... - gdyby zapytał o buta a w odpowiedzi dostał by 5 linków do sklepu - to można by się czepiać ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
pejot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:44
Życiówka w maratonie: 3:32:39
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem Asics 2130 z czerwonym "wystrojem" w sieci Sizeer za 269zł.
_gacek_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sorry że się tak dopytuję parenaście razy ale juz mam mętlik w głowie :ojoj:
- to nie ma zbyt duzego znaczenia który model wybiorę : ASICS GT 2130 czy Nike Air Structure Triax 11+, bo oba są dla mnie odpowiednie?
Awatar użytkownika
pejot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:44
Życiówka w maratonie: 3:32:39
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wcześniej miałem Nike+Triax (10), teraz Asics 2130 i z porównania w użytkowaniu wychodzi mi, że Asicsy są bardziej miekkie, biegnie się jak na poduszkach. Nike były dla mnie za twarde (172cm/70kg).
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2009, 15:51 przez pejot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

_gacek_ pisze:Sorry że się tak dopytuję parenaście razy ale juz mam mętlik w głowie :ojoj:
- to nie ma zbyt duzego znaczenia który model wybiorę : ASICS GT 2130 czy Nike Air Structure Triax 11+, bo oba są dla mnie odpowiednie?
Oba są dla Ciebie odpowiednie, różnica polega na tym że asics stosuje żel, a nike poduszki gazowe. Oba modele są dla pronatorów więc możesz wybrać to co Ci się bardziej podoba : )
run your way

liq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to ja może tu się wypowiem, żeby nie tworzyć nowego tematu :)

Z tego co się dowiedziałem mam stopę mocno pronującą. Szukałem, ale nie znalazłem dość informacji o odpowiednich butach dla mnie (70 kg i 180cm wzrostu) i mojej stopy. Zastanawiam się nad Acis Kayano bądź któryś z oferty Nike. Cena chociaż istotna to wolę wydać więcej i mieć dobre buty na dłużej niż mniej a buty tylko na krótko. Biegam głównie po terenie leśno-polnym
Born to run
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gacek, ja niedawno kupiłem Asics gel 2130 i na razie jestem bardzo zadowolony, faktycznie buty są miękkie, biega się trochę jak na amortyzatorach :hej: Gdy biegnę mam takie uczucie, że po prostu te wszystkie napięcia nie rozchodzą się po stawach, tylko zostają w tym żelu :hej: . A też starałem się kupić w miarę miękkie buty, bo miałem kontuzję stawu skokowego + później zapalenie okostnej gdzieś ponad tym stawem, pewnie jakieś powikłanie czy coś. Biegam już kilka tygodni w tych Asicsach i nie poczułem nawet najmniejszego dyskomfortu w tym miejscu. Polecam te buty, inni też polecają więc można brać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ