Witam. Chciałbym zacząć swoją przygodę z bieganiem. Wspomnę, że nigdy dotąd nie biegałem. Postanowiłem coś ze soba zrobić, żyć aktywnie:) I mam prośbę jakie buty polecacie do biegania? Wydaje mi się, że mam stopę neutralną. Moja waga: około 65 kg. Wzrost: 185cm. I tu mam pytanie. Czy mimo mojej małej wagi powinienem zacząć biegać? Oglądałem buty z różnych firm: głównie z Mizuno, Asics, Saucony i itp. Znalazłem ciekawą ofertę na Allegro:
http://www.allegro.pl/item589630579_but ... sztyn.html
Dowiedziałem się, że są to buty na jesień i zimę.A czy nadawają się również na wiosnę i lato?
Co sądzicie o tych butach?
Pozdrawiam:)
Zakup butów.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Rozgrzewający Się
Chciałem jeszcze dodać, że mam zamiar biegać troche po miękkiej powierzchni (las, ziemia itp.) jak również po chodniku, asfalcie.
-
- Wyga
Mają te dobre technologie, ale te buty bardziej się nadają na nieco cięższe tereny. Tzn oczywiście możesz wszędzie w nich biegać, ale nie wiem, czy nie są trochę cięższe od 'zwykłych' i mogą się bardziej nogi przegrzewać. Chociaż Asics to dobra firma, każdy ich but jest raczej godny polecenia. Zobacz jaką masz stopę (pronatora, supinatora). I lepiej poszukaj troszkę lżejszych butów.
-
- Rozgrzewający Się
Zdecydowałem się na buty Asics 2130. Co o nich sądzicie? Cena mi odpowiada, bo za buty mogę zapłacić max. 350 zł. Zastanawiam się jednak czy warto zacząć biegać przy mojej niskiej wadze (około 65kg przy wzroście 185cm). Biegać czy nie? Pozdrawiam:)
-
- Rozgrzewający Się
Proszę o odpowiedź. Czy mimo mojej niskiej wagi (65kg 185cm wzostu) jest sens biegać? Czy lepiej dać sobie spokój i przybrać najpierw na masie?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Sorry, ale mimo, że podobno nie ma głupich pytań to tym razem przegiąłeś.nedved1989 pisze:Proszę o odpowiedź. Czy mimo mojej niskiej wagi (65kg 185cm wzostu) jest sens biegać? Czy lepiej dać sobie spokój i przybrać najpierw na masie?
Tak, najpierw przytyj do 100 kg żebyś miał z czego chudnąć.
No zastanów się chłopie o co Ty się pytasz.
-
- Zaprawiony W Bojach
biegać, a priori, zawsze warto , niezależnie od wagi ale...Ty masz chłopie z górki na starcie , żadne zbędne kilogramy nie będą Ci przeszkadzać , w bieganiu jest tak ,że im mniej ważysz tym szybciej potencjalnie biegasznedved1989 pisze:Proszę o odpowiedź. Czy mimo mojej niskiej wagi (65kg 185cm wzostu) jest sens biegać? Czy lepiej dać sobie spokój i przybrać najpierw na masie?
więc do roboty, Asics GT 2130/40 jak najbardziej chyba ,że jesteś supinatorem, z trailowym sobie bym dał spokój ,w teren możesz iśc również w 2130
Tomek