Problem z Nike Air Trial Pegasus +

radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,

Zakupiłem kilka miesięcy temu te pegasusy i mam z nimi spory problem. Konkretnie z prawym butem, lewy chodzi super jest szybki, lekki, świetnie amortyzuje po 20 km biegu nic mnie nie boli i ogólnie miodzio.

Ale prawy doprowadza mnie do okropnego bólu, rozwala mi stopę, po 20 km mam taki ból ze kuleje, jest on umiejscowiony zaraz nad stopa po jej zewnetrznej czesci. W czasie biegu stopniowo czuje jakby stopa uciekała mi na zewnętrzną stronę (jakby nie było tam amortyzacji,but mi nie stawiał oporu, możliwe ze jest jakaś wada w strukturze buta ?)

Dodam ze nie mam raczej żadnych problemów ortopedycznych (poza delikatnym platfusem). Mam trzy pary butów do biegania i problem występuje tylko w tych.

Gram tez w piłkę na hali w bucikach bez praktycznie żadnej amortyzacji i tez żadnych problemów.

chciałbym buty zareklamować (kupiłem je w sizerze) nie wiem jednak jak ująć taka reklamacje, na co mogę się powołać oprócz okropnie dokuczliwego bólu.

Z góry dzięki za pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem pianka okazała się zbyt miękka, a co za tym idzie zużyła się i po ptokach. Ile km zrobiłeś w tych butach? Z Twojego opisu wynika iż supinujesz, a więc buty są dobrane odpowiednio. Krótko mówiąc: zajechałeś prawego.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1. jaki przebieg w kilometrach?
2. miałeś takie problemy od początku, czy dopiero od niedawna?
3. nogi masz tej samej długości?

o reklamacji niestety zapomnij, buty są już zużyte albo były źle dobrane.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

zrobiłem w tych butach kolo 100 km... rozumiem jakby takie coś stało się przy osiemsetnym no niech nawet będzie ze przy sześćsetnym km ale buty które wytrzymują niecałe dwa miesiące. Problem pojawił się po dwóch tygodniach ale myślałem ze je rozbiegam i but musi się dopasować.

Moja waga to 100kg, ok sporo ale hello to nie są buty za 100 zl kalenji które mam juz ponad dwa lata i hulaja jeszcze mimo praktycznie braku amortyzacji w nich i tak biega mi sie w nich lepiej niz w prawym pegasusie.

Czy taki "zajechany" but nadaje sie do reklamacji?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

radeon pisze:zrobiłem w tych butach kolo 100 km... rozumiem jakby takie coś stało się przy osiemsetnym no niech nawet będzie ze przy sześćsetnym km ale buty które wytrzymują niecałe dwa miesiące. Problem pojawił się po dwóch tygodniach ale myślałem ze je rozbiegam i but musi się dopasować.

Moja waga to 100kg, ok sporo ale hello to nie są buty za 100 zl kalenji które mam juz ponad dwa lata i hulaja jeszcze mimo praktycznie braku amortyzacji w nich i tak biega mi sie w nich lepiej niz w prawym pegasusie.

Może zrób fotkę tego prawego bo 100km to rzeczywiście ZA mało.
Obrazek
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

bartie pisze:1. jaki przebieg w kilometrach?
2. miałeś takie problemy od początku, czy dopiero od niedawna?
3. nogi masz tej samej długości?

o reklamacji niestety zapomnij, buty są już zużyte albo były źle dobrane.
Ad. 2 Ciężko mi powiedzieć (o zawodna pamięci) ale pierwsze kilka biegań było raczej ok (inna sprawa ze były to początki i nie biegałem w nich więcej jednorazowo niż 5-10 km. Im więcej biegnę bardziej boli, teraz po około 20 km jest katastrofa lód jedynym ratunkiem

Ad 3 Nie wiem, jak to można sprawdzić? powiedziałbym za to ze mam trochę dłuższa prawa stopę od lewej (ale to kwestia kilku milimetrów)

Ad4. Hmm no tak tylko dlaczego lewy but chodzi perfekcyjnie? skoro źle dobrałem buty, może lewa stopa pracuje u mnie inaczej i muszę w tym wypadku poratować sie jakąś wkładką
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
radeon pisze:zrobiłem w tych butach kolo 100 km... rozumiem jakby takie coś stało się przy osiemsetnym no niech nawet będzie ze przy sześćsetnym km ale buty które wytrzymują niecałe dwa miesiące. Problem pojawił się po dwóch tygodniach ale myślałem ze je rozbiegam i but musi się dopasować.

Może zrób fotkę tego prawego bo 100km to rzeczywiście ZA mało.
Bardzo proszę na środkowym zdjęciu but prawy jest z lewej strony, sfotografowałem oba dla porównania

oto link:
http://s62.photobucket.com/albums/h82/turadek/buty/
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hmm, buty praktycznie nie zużyte. Na forum za bardzo nie pomożemy - chyba coś z Twoją stopą nie tak.
Obrazek
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Hmm, buty praktycznie nie zużyte. Na forum za bardzo nie pomożemy - chyba coś z Twoją stopą nie tak.
No tak nie oczekuje fachowej porady ortopedy :)

Jakby tylko ktoś doradził w których drzwiach lepiej szukać odpowiedzi na mój problem, wina po stronie butów czy raczej stopy?

Zaoszedziloby mi to pewnie sporo czasu i nerwów. A jeśli po stronie stopy to od razu do ortopedy czy poszukać jakichś wkładek które oszczędzą mi stopę.

I jeśli tak to jakich?
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim warto by ustalić czy to winna tych butów. Jeśli masz inną parę zrób podobny dystans i sprawdź czy problem się powtarza. Jeśli nie to wiesz, że to buty, a nie twoja stopa itd...

Osobiście podejrzewam, że buty masz źle dobrane. Po 20km biegu (i takiej wadze) stopa, jeśli jest niestabilna nie daje już rady korygować przetoczenia.

Jeśli kupiłbyś buty w sklepie specjalistycznym, który dobiera obuwie na podstawie badania biegu wówczas miałbyś prawo do reklamacji, bo byłaby to ich wina.

ad3 Milimetrowa różnica w długości nóg nie ma znaczenia
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bez urazy, ale może to jednak Twoja waga? 100kg to dość sporo! Chyba, że mamy do czynienia z umięśnionym dryblasem? Ja ważę 90kg i biegam w butach z bardzo dobrą amortyzacją i mimo to, przy znacznie mniejszych dystansach, odczuwam różne boleści. 20km to dość spore obciążenie dla nóg. Pewno jak trial to w terenie crosowym? Może powinieneś odłożyć te buty jak waga spadnie a rozglądnąć się za innym modelem?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

może tam są jakieś poduszki powietrzne i sie zepsuły? gdzieś już słyszałem o takim problemie z butami nike
reklamuj
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jumper pisze:Bez urazy, ale może to jednak Twoja waga? 100kg to dość sporo! Chyba, że mamy do czynienia z umięśnionym dryblasem? Ja ważę 90kg i biegam w butach z bardzo dobrą amortyzacją i mimo to, przy znacznie mniejszych dystansach, odczuwam różne boleści. 20km to dość spore obciążenie dla nóg. Pewno jak trial to w terenie crosowym? Może powinieneś odłożyć te buty jak waga spadnie a rozglądnąć się za innym modelem?

a co ma waga do 100 km przebiegu i to butów własnie dla niechudych ;) ?
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

bartie pisze:Przede wszystkim warto by ustalić czy to winna tych butów. Jeśli masz inną parę zrób podobny dystans i sprawdź czy problem się powtarza. Jeśli nie to wiesz, że to buty, a nie twoja stopa itd...

Osobiście podejrzewam, że buty masz źle dobrane. Po 20km biegu (i takiej wadze) stopa, jeśli jest niestabilna nie daje już rady korygować przetoczenia.

Jeśli kupiłbyś buty w sklepie specjalistycznym, który dobiera obuwie na podstawie badania biegu wówczas miałbyś prawo do reklamacji, bo byłaby to ich wina.

ad3 Milimetrowa różnica w długości nóg nie ma znaczenia

Ok dzięki za pomoc, w razie czego zostawię te buty na przebieżki i krótkie biegi w terenie, myślę ze dokupię do nich jeszcze jakieś miękkie wkładki. Tak na szybko po googlowanie znalazłem ten temat i problem dość podobny do mojego.

http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... 5&code2=11

problemem może tez być nadwaga, choć w sumie nie jakaś masakryczna bo jestem wysoki.

jeszcze raz dzięki za zainteresowanie.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
jumper pisze:Bez urazy, ale może to jednak Twoja waga? 100kg to dość sporo! Chyba, że mamy do czynienia z umięśnionym dryblasem? Ja ważę 90kg i biegam w butach z bardzo dobrą amortyzacją i mimo to, przy znacznie mniejszych dystansach, odczuwam różne boleści. 20km to dość spore obciążenie dla nóg. Pewno jak trial to w terenie crosowym? Może powinieneś odłożyć te buty jak waga spadnie a rozglądnąć się za innym modelem?

a co ma waga do 100 km przebiegu i to butów własnie dla niechudych ;) ?
Moim zdaniem ma i to sporo. Sam ważyłem jeszcze we wrześniu 104,5 i mam w ty temacie jako takie doświadczenie. 20km w trudnym terenie to bardzo duże obciążenie dla nóg! Radzę zmniejszyć dystanse to może problem zniknie?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ