SAUCONY Progrid Omni 7 , Kayano 14, 2130 czy Nike Structu...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
proszę o jakieś Wasze sugestie w kwestii wyboru:
- czy SAUCONY Progrid Omni 7 Moderate,
- Asics Kayano 14,
- Asics 2130,
- czy NIKE Air Zoom Structure Triax+ 11.
Mam stopę neutralną z tendencją do pronacji. Ostatnie 3 sezony biegałem w Kayano i byłem bardzo zadowolony,ale nie ukrywam ze ich obecna cena ...
Pozdrawiam
proszę o jakieś Wasze sugestie w kwestii wyboru:
- czy SAUCONY Progrid Omni 7 Moderate,
- Asics Kayano 14,
- Asics 2130,
- czy NIKE Air Zoom Structure Triax+ 11.
Mam stopę neutralną z tendencją do pronacji. Ostatnie 3 sezony biegałem w Kayano i byłem bardzo zadowolony,ale nie ukrywam ze ich obecna cena ...
Pozdrawiam
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jest jeszcze adiStar Control - ale też drogi, jest prawie niedostępna PUMA Magnetist.
Ja tez przez pierwsze chyba trzy sezony biegałem w Kayano bo mi gdzieś robili jakieś badania (przed maratonem w Berlinie i wyszło, że pronuję).
Ale potem zaczęli je udziwniać i przesiadłem się do Adidasa.
Każdy z wymienionych model jest dobry - pytanie czy ty się będziesz w nich dobrze czuł, to wszystko jest jednak subiektywne mimo, że biomechanicznie odpowiadają dokładnie Kayano.
Spróbuj - np Saucony i zdaj relację za kilka tygodni.
Saucony ma w Polsce (narazie) znacznie lepsze ceny niż w reszcie Europy.
Ja tez przez pierwsze chyba trzy sezony biegałem w Kayano bo mi gdzieś robili jakieś badania (przed maratonem w Berlinie i wyszło, że pronuję).
Ale potem zaczęli je udziwniać i przesiadłem się do Adidasa.
Każdy z wymienionych model jest dobry - pytanie czy ty się będziesz w nich dobrze czuł, to wszystko jest jednak subiektywne mimo, że biomechanicznie odpowiadają dokładnie Kayano.
Spróbuj - np Saucony i zdaj relację za kilka tygodni.
Saucony ma w Polsce (narazie) znacznie lepsze ceny niż w reszcie Europy.
-
- Zaprawiony W Bojach
jeżeli jesteś neutralem z tendencją do pronacji to Kayano są dla typowego pronatora , one sa tak naszpikowane technologią
myślę ,że dobrym pomysłem byłby wybór 2130 , to jeden z lepszych butów treningowych na świecie dla Twojego typu kroku optymalny i w rozsądnej cenie teraz
structure triax jest dla nadpronatorów , trochę też kosztuje
Saucony - tu specem jest Fredzio , on się wychował na amerykańskiej szkole treningu
myślę ,że dobrym pomysłem byłby wybór 2130 , to jeden z lepszych butów treningowych na świecie dla Twojego typu kroku optymalny i w rozsądnej cenie teraz
structure triax jest dla nadpronatorów , trochę też kosztuje
Saucony - tu specem jest Fredzio , on się wychował na amerykańskiej szkole treningu

Tomek
-
- Rozgrzewający Się
Forest,
Warto spróbować Saucony Hurricane 10. Zaawansowanie technologiczne takie jak Kayano ale bardziej dynamiczny. Cena niestety dosc wysoka - 470-480 zl
Warto spróbować Saucony Hurricane 10. Zaawansowanie technologiczne takie jak Kayano ale bardziej dynamiczny. Cena niestety dosc wysoka - 470-480 zl
PAIN IS TEMPORARY , PRIDE IS FOREVER
- sredniak
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
ja polecam pozostać przy kayano, cena jest porównywalna z pozostałymi modelami które wymieniłeś.Tutaj jest niezła promocja na Kayano: 14http://sklepbiegacza.pl/produkt/asics-kayano-14/
Jeżeli byłeś zadowolony to po co szukać czegoś innego.Znam wielu biegaczy którzy biegaja w kayano mozna powiedzieć od zawsze i pomimo że cena z roku na rok rośnie (jak na każdy inny model zresztą) to pozostają przy Kayano.
Jeżeli byłeś zadowolony to po co szukać czegoś innego.Znam wielu biegaczy którzy biegaja w kayano mozna powiedzieć od zawsze i pomimo że cena z roku na rok rośnie (jak na każdy inny model zresztą) to pozostają przy Kayano.
run your way
www.sklepbiegacza.pl - polecam
-
- Rozgrzewający Się
Witam Wszystkich,
sorki, że dopiero teraz się odzywam, ale byłem pewny, że nikt nie podjął tematu, bo ustawiłem "powiadamiacza", ale musiałem coś sknocić, bo jednak są Wasze wypowiedzi. W sumie do dziś jeszcze się nie zdecydowałem - chyba za dużo kombinuję. Zależy mi na najlepszej amortyzacji, ale z drugiej strony się naczytałem jak ważna jest równowaga mięśniowa (min. ciekawy artykuł dr. Czyrnego) że w sumie to chyba nie aż tak ważna sprawa. Niestety od jakiegoś czasu miewam problem z lewym kolanem i to dlatego tak kombinuję. Jak w końcu się zdecyduję na coś nietypowego to się pochwalę, bo jeśli to będzie 2130 lub Kayano to chyba nie ma się co chwalić. Pozdrawiam
sorki, że dopiero teraz się odzywam, ale byłem pewny, że nikt nie podjął tematu, bo ustawiłem "powiadamiacza", ale musiałem coś sknocić, bo jednak są Wasze wypowiedzi. W sumie do dziś jeszcze się nie zdecydowałem - chyba za dużo kombinuję. Zależy mi na najlepszej amortyzacji, ale z drugiej strony się naczytałem jak ważna jest równowaga mięśniowa (min. ciekawy artykuł dr. Czyrnego) że w sumie to chyba nie aż tak ważna sprawa. Niestety od jakiegoś czasu miewam problem z lewym kolanem i to dlatego tak kombinuję. Jak w końcu się zdecyduję na coś nietypowego to się pochwalę, bo jeśli to będzie 2130 lub Kayano to chyba nie ma się co chwalić. Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie napisałeś jeszcze ile ważysz? Według mnie to równie ważne niż to czy pronujesz czy nie...
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- sredniak
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
akurat każdy z tych modeli które wymienił mają bardzo dobra amortyzację więc może w nich biegać nawet jak bardzo duzo waży.
run your way
-
- Rozgrzewający Się
No fakt, że to bardzo ważne - ważę gdzieś ok. 74 kg (w sumie dawno się nie ważyłem, ale na oko nic nie przybyło w tym czasie
. Kusi mnie Kayano, bo jestem z nich zadowolony, ale z drugiej strony 2130 i 100 zł mniej też kusi, z kolei czytałem o Saucony że mają rewelacyjną amortyzację więc też kusi ... 

-
- Rozgrzewający Się
Jeszcze jedno pytanie w tej sprawie - skoro Asics 2130 jest średnio o 100 zł tańszy od Kayano i prawie tyle samo od Saucony Omni 7 to czy to może oznaczać że o tyle proporcjonalnie jest gorszy ? Ciągle najważniejsza wydaje się być dla mnie amortyzacja, więc w zasadzie chodzi mi o to czy amortyzacja w 2130 jest dużo słabsza ?
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
pytasz juz o rzeczy, ktore trzeba zbadac empirycznie. A jak wiadomo but, butowi nie rowny takze nie wykluczona jest sytuacja gdzie model nieco tanszy wytrzyma dluzej od drozszegoForest41 pisze:Jeszcze jedno pytanie w tej sprawie - skoro Asics 2130 jest średnio o 100 zł tańszy od Kayano i prawie tyle samo od Saucony Omni 7 to czy to może oznaczać że o tyle proporcjonalnie jest gorszy ? Ciągle najważniejsza wydaje się być dla mnie amortyzacja, więc w zasadzie chodzi mi o to czy amortyzacja w 2130 jest dużo słabsza ?

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Forest - może jest trochę mniej Gelu z przodu i z tyłu, element stabilizujący DuoMax jest też na mniejszej długości - no i Kayano jest pozycjonowane jako ten tpowpwy but - muszą go cenowo odróżniac.
-
- Zaprawiony W Bojach
ja zbadałem empirycznie , biegam i w Kayano 13 i w 2130
zdecydowanie lepiej amortyzujący i dynamiczniejszy jest 2130
moim zdaniem Kayano jest butem zdecydowanie bardziej nastawionym na stabilizację i kontrolę kroku a 2130 na amortyzację
nie wiem dlaczego ale moje Kayano są kapciowate , nie mają tzw. odejścia i są jakieś takie rozłażące się
zdecydowanie lepiej amortyzujący i dynamiczniejszy jest 2130
moim zdaniem Kayano jest butem zdecydowanie bardziej nastawionym na stabilizację i kontrolę kroku a 2130 na amortyzację
nie wiem dlaczego ale moje Kayano są kapciowate , nie mają tzw. odejścia i są jakieś takie rozłażące się
Tomek