mierzenie wydolności organizmu

speeder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam

zamierzam wziasc sie w graść i zrzucic moje 15 kg nadwagi na ktore zapracowalem przez ostatnie 7 lat siedzącego trybu pracy

bede trenowal dosc intensywanie bo codziennie czasem 2 razy dziennie

bieg, pływanie, intensywane i dynamiczne cwiczenia areobowe, siłownie (dodatkowo wing chun, muhai thai)

mam za sobą juz 2 tygodnie takiej mieszanki i nie wiem czy nie przesadzilem

stąd moje pytanie:
potrzebuje sprzętu do kontroli organizmu, chciałbym wiedzieć czy moge wiecej czy juz przeciązam organizm (bo psychicznie to napewno dam rade nawet podwoić czas treningow teraz to srednio 1 h dziennie)
oraz jakie robie postepy i dzięki jakiego rodzaju treningom

możecie cos polecić?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To kup jakiś pulsometr - będziesz widział, z jakim tempem pokonujesz ten sam odcinek na stałym tetnie np 140 - raz będzie to 6 min/km, potem 5:30, potem 5:00 - itd - postęp ewidetny.

Oczywiście możesz od razu zainwestować trochę kasy w Polar RS800 lub Suunto t6 i wierzyć, że one wszystko zrobia za ciebie - ale ...to zależy od tego czy nad wydatkiem rzędu 1400-1600 zł musisz się zastanawiac czy nie? Bo jeśłi nie to kupuj. A jeśłi tak - wybierz coś tańszego - Polar RS200 z tempomierzem lub Foreruner 305 - 700-800 zł. lub coś tańszego Garmin Foreruner 50 z tempomierzem 500 zł, bez - 300, lub coś jeszcze tańszego ale tam juz się słabo poruszam.
speeder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki za wskazówke

rzuciłem okiem na pulsometry
moge wydać te 1500 wkoncu zdrowie nie ma ceny

znalazlem takie modele:

suunto t6c
+ chyba najlepsze wszechtronne badanie w tym EPOC,
- czytalem na bieganie.pl w testach ze suunto ma niewygodny interfejs, oraz sa problemy z softwearem

polar tf80
+ obecnie chyba najnowszy model narynku, przejrzysty, duzo funkcji, polar jest najpolularniejszy w polsce (sonda na bieganie.pl)
- moze wyglada troche jak bransoletka dla kobiet

Garmin Forerunner 405 HR
+ ogolnie bardzo przyjadny produkt (gps wbudowany, ladowarka, automatyczne laczenie z kompem, wygodne nowatorskie sterowanie
- z tego co widze to tylko brac pomiaru EPOC

POLAR RS800
nie rzebym byl jakims esteta ale nie pdoba mi sie...

pobierzna szybka analiza
rozumiem ze najlepszy byl by z tych suunto 6tc?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zastanów się - zadałeś pytanie co lepsze - mercedes, audi czy bmw.

To są wysoce specjalistyczne urządzenia treningowe i narazie (na Twoim poziomie) szybko nie dojdziesz do sensownego wykorzystywanie większości funckji więc to nie ma ma wielkiego związku ze zdrowiem tylko z ilością pieniędzy jakie sobie możemy pozwolić na wydanie na gadżety.

TF80 to model fitnesowy i nie ma podstawowych biegowych funkcji, jak choćby laps więc pytaj się o niego na forum fitnesowym.
speeder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kupilem suunto t6c wg mojej analizy jest najbardziej uniwersalny, oraz daje najlepszy "wgląd" w prace organizmu podczas biegania.

przetestuje go dokladnie i za tydzien przedstawie wam jak sie sprawuje
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ