Buty KALENJI EKIDEN 200
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Podobno jest na tym forum człowiek Decathlonu więc proszę niech mi powie coś o tych butach i co się stanie jak codziennie w nich będę biegał a nie tak jak w ulotce 2 razy w tygodniu
-
- Zaprawiony W Bojach
nic się nie stanie , to są porządne buty w wkładką amortyzacyjną z tyłu buta CS2 i z przodu In bar , mają podwójną gęstośc podeszwy Bipron , która likwiduje pronację i mostek stabilizująco -podtrzymujący Ark stab
w opisie jest napisane 1-2 x w tygodniu, to pojęcie przybliżone, powiedziałbym niefortunne
w opisie jest napisane 1-2 x w tygodniu, to pojęcie przybliżone, powiedziałbym niefortunne
Tomek
-
- Zaprawiony W Bojach
a nie jest to tak żeby ludzie kupowali droższe buty
w których to już niby można biegać codziennie javascript:emoticon(':niewiem:')
a i dzieki zza odpowiedz

a i dzieki zza odpowiedz
-
- Zaprawiony W Bojach
nie to nie to , ta wskazówka jest po to aby ktoś , kto biega dla przyjemności bez zacięcia na czas i wyniki nie wydawał niepotrzebnie kasy na buty , które mają więcej bajerów bo i po co mu one, kiedy bieganie traktuje jak czystą rekreację
Tomek
-
- Zaprawiony W Bojach
ale kto powiedział że ten kto biega rekreacyjnie biega 2 razy w tygodniu a nie 4-5 i w tym momencie kupuje droższe buty gdzie ulotka mówi mu możesz w nich stary codziennie napierdzielać a de facto wcale mu takie drogie buty nie są potrzebne
-
- Rozgrzewający Się
A ja je sobie już kupiłam
. Ciemny kolor zdecydował o zakupie. Biegam 5 razy w tyg a pan w sklepie zapewnił, że świetnie się sprawdzą. No to jutro zobaczymy
.

You say natural. I say lazy.
-
- Zaprawiony W Bojach
wszystko także zależy kto ile waży bo w butach które mają mniej amortyzacji inaczej będzie się czuł 65 kilowiec a inaczej 90 kilowiec
wyobrażcie sobie ,że biegałem w ekidenie 75 czyli najprostszym modelu i oprócz tego ,że sprawiał wrażenie twardego bo rzeczywiście taki jest to samo bieganie było ok, ekiden 200 jest butem , który ma podwójną amortyzację i system stabilizacyjny ark stab
wyobrażcie sobie ,że biegałem w ekidenie 75 czyli najprostszym modelu i oprócz tego ,że sprawiał wrażenie twardego bo rzeczywiście taki jest to samo bieganie było ok, ekiden 200 jest butem , który ma podwójną amortyzację i system stabilizacyjny ark stab
Tomek
-
- Zaprawiony W Bojach
no że między 75 a 200 jest różnica to ja wiem
ale miedzy ekiden 200 a droższymi modelami które mają te same systemy
czy np. jaka jest różnica miedzy kiprun 1000 a 2000
ale miedzy ekiden 200 a droższymi modelami które mają te same systemy
czy np. jaka jest różnica miedzy kiprun 1000 a 2000
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
-
- Zaprawiony W Bojach
zasadnicza
Kiprun 1000 to but dla stopy uniwersalnej i dla biegacza do 80kg
Kiprun 2000 to but dla stopy z tendencją do pronacji i dla kazdej wagi
w butach droższych czytaj dla zaawansowanych biegaczy inna jest struktura pianki , jest ona gęstsza, inaczej wtryskiwana przez co bardziej amortyzująca i sprężysta , mogą być również wstawki z poliuretanu który ma większą żywotnośc niż pianka EVA i jest przeznaczony dla biegaczy cięższych
same wkładki amortyzacyjne są również większe aby zapewnić konfort i bezpieczeństwo biegaczowi co robi dużo kilometrów w tygodniu
Kiprun 1000 to but dla stopy uniwersalnej i dla biegacza do 80kg
Kiprun 2000 to but dla stopy z tendencją do pronacji i dla kazdej wagi
w butach droższych czytaj dla zaawansowanych biegaczy inna jest struktura pianki , jest ona gęstsza, inaczej wtryskiwana przez co bardziej amortyzująca i sprężysta , mogą być również wstawki z poliuretanu który ma większą żywotnośc niż pianka EVA i jest przeznaczony dla biegaczy cięższych
same wkładki amortyzacyjne są również większe aby zapewnić konfort i bezpieczeństwo biegaczowi co robi dużo kilometrów w tygodniu
Tomek
-
- Dyskutant
Jako amator biegający sporadycznie (tak w sumie średnio godzine na tydzień) dodam że używam je już z 4 miesiące ponad i narazie są jeszcze idealne. Coprawda przeszły ostatnio troche bo brały udział w 4 dniowym chodzie i bieganiu po górach (szczyty powyżej 1000 metrów w błocie, po skałach, w słońcu po 20 km dziennie) ale nie widać tego ponich. No i duży plus że kolega miał specjalne markowe buty górskie rozchodzone już i nabawił sie obtarć a ja w w swoich kompletnie nic 

-
- Rozgrzewający Się
Skoro Ekiden 75 to najprostszy model, to jak nazwać model Ekiden 50?Tomek Michałowski pisze: wyobrażcie sobie ,że biegałem w ekidenie 75 czyli najprostszym modelu i oprócz tego ,że sprawiał wrażenie twardego bo rzeczywiście taki jest to samo bieganie było ok, ekiden 200 jest butem , który ma podwójną amortyzację i system stabilizacyjny ark stab
Osobiście właśnie w "50" biegam (czwarty tydzień "Pumy", 50% asfalt, 50% żużlowa bieżnia, waga około 85kg, stopa normalna) i czytając forum coraz mocniej zastanawiam się, czy przypadkiem nie robię sobie krzywdy. Zbyt wiele od buta za 59zł raczej wymagać nie można, aczkolwiek jak na razie zero obtarć, ucisku, poczucia dyskomfortu. But jest idealnie dopasowany do stopy i nie powoduje bólu czy zmęczenia stopy.
Po skończeniu "Pumy" zamierzam zacząć plan dla początkujących do biegu na 10km. Czy przypadkiem nie powinienem porozglądać się za innymi butami, czy pozostać przy najtańszym modelu? Oczywiście na wymianę decydowałbym się nie w momencie zmiany planu treningowego, tylko naturalnego zużycia się obecnie używanych butów.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ekiden 50 to but oparty tylko na piance EVA, prosta cholewka z siateczki , prosta podeszwa z pianki ,żadnych bajerów i udziwnień , jak ktoś ma zdrowe nogi to da radę
Tomek
-
- Wyga
Czy jest w ogóle produkowany but Kalenji Inspid w rozmiarze 48? Mam już 4tą parę Kalenji i chciałem sobie kupic startówki, więc jak przeczytałem, że są w promocji za 199 to zaraz poleciałem do decathlonu w Krk w Plazie. A tam nie dość, że 259 czy 256 to jeszcze rozmiary kończą się na 47.
Jak z innymi modelami. W poprzednich latach mieliście pełne rozmiarówki chociaż z Kalenji (Asicsy zawsze bez największych), czy teraz już w ogóle nie będzie można kupić butów 48 z Kalenji? (poza tym najtańszym modelem)
Jak z innymi modelami. W poprzednich latach mieliście pełne rozmiarówki chociaż z Kalenji (Asicsy zawsze bez największych), czy teraz już w ogóle nie będzie można kupić butów 48 z Kalenji? (poza tym najtańszym modelem)
-
- Rozgrzewający Się
czyli jak waze 95 kg, nbiegam 90 km tygodniowo i mam tendencje do pronacji a do tej pory biegalem nie wiedac ze sie do tgo nie nadaja w asics stratus 2 to kiprun 2000 mi wystarczy??? bardzo porsze o rade:)
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Przy takim kilometrażu i przy takiej wadze bardziej wskazany by był Kalenji Kiprun Comfortprzemek_mm pisze:czyli jak waze 95 kg, nbiegam 90 km tygodniowo i mam tendencje do pronacji a do tej pory biegalem nie wiedac ze sie do tgo nie nadaja w asics stratus 2 to kiprun 2000 mi wystarczy??? bardzo porsze o rade:)
Odnośnie Kalenji Inspid w rozmiarze 48 - może być problem. Ja osobiście nie widziałem startówki w takim wielkim rozmiarze. Sprawdziłem w systemie i wszędzie maksymalny rozmiar to 47, więc może być problem. Jak się czegoś dowiem to dam znać na PW.