Asics GT2130 dla Neutralnego

techon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie zrobiłem wcześniej rozeznania i kupiłem spontanicznie buty Asics GT2130.
W domu poczytałem, że są to buty dla średniego pronatora, zrobiłem test wodny, oraz analize zużycia butów (od garnituru) i stwierdzam, że jestem Neutralny.

Czy moge bez żadnych konsekwencji biegac w tych butach, czy powinienem je zwrócić (jeszcze nie używane) bo mogą zepsuc mi stopę?

Dodam, że biegam rekraacyjnie w celu schudnięcia waga (89kg, 176cm).

Proszę o pilna pomoc i radę.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wg mnie krzywdy sobie nie zrobisz. Sa jedynienie tak elastyczne jakie mógłbys mieć gdybys wybrał neutralne.

Jedyny "problem" jaki się może pojawiać ma chyba raczej małą "wagę" - chodzi o to, że jeśli jesteś nieutralny to będziesz w równym stopniu obciążał całą platforme buta a to spowoduje, że zewnatrzne krawędzie szybciej sie "spłaszczą" (?? nie wiem o ile ale pewnie to jakieś mikrometry) i teoretycznie będziesz biegł na minimalnie wykrzywionych na zewnatrz podeszwach. Ale - jak mówię wydaje mi się, że problem jest raczej minimalny.

Nasz kolega Bartie może by się wypowiedział ale chyba jest w Chinach? A moze wrócił ? Podeśle mu ten link.
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

po pierwsze trudno jest wlasciwie okreslic sposob biegu na podstawie testu wodnego i butow od garnituru. Wiekszosc osob ktorzy sa pronatorami zakladaja, ze sa neutralni dopoki nie przeprowadza wlasciwego testu. Jest wiec bardzo prawdopodobne, ze wybrales buty poprawnie.

Poza tym w butach dla lekkich pronatorow moga biegac osoby o przetoczeniu neutralnym. Problem pojawia sie jesli ktos jest Supinatorem bo wowczas takie obuwie spycha stope jeszcze bardziej na zewnetrzna krawedz.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dzięki - o wielki.

;)
Awatar użytkownika
Tytus68
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czesc
bartie pisze: Problem pojawia sie jesli ktos jest Supinatorem bo wowczas takie obuwie spycha stope jeszcze bardziej na zewnetrzna krawedz.

No no i nozki bola :) ale jak ktos jest twardy to da rade, przebiegalem w Kayano ponad 800 km pomimo supinacji.

P.S. Bartie AdiStar CSH 6 rulezzzzzz, jesli Nimbus jest mercedesem to ten Adi to sportowy Jaguar - kapitalny but i sporo tego na wyprzedazach
Pozdrawiam
Jacek
Moczydlo,Lasek na Kole
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Tytus][img]http://runmania.com/f/de4df23e146ca51f040c4f58e4f805ca.gif[/img][/url]
techon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za pomoc. Wyczytałem wiele pozytywnych opini nt tego modelu i coraz bardzej jestem na tak.

Jeżeli więc nie powinienem sobie zepsuć stóp, to chyba zostanę przy tych butach i wyprobuje je pomimo,że raczej jestem neutralny. Dodakowo za ty,mi butami przemawia fakt, że ważę ok 89kg
Pozdrawiam.
marol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tytus68 pisze:AdiStar CSH 6 rulezzzzzz i sporo tego na wyprzedazach
Można wiedzieć gdzie i za ile?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Może w outletach Adidasa ?

Warszawa
Fashion House Centre Piaseczno i Centrum Factory Ursus

Łodź
CH Pasaz Łódzki

Gdynia
CH Tesco

Poznań
Centrum Factory Poznań

Wrocław
Cantrum Factory Wrocław
Marek Szostek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ASICS GT2130 i nowszy model ASICS GT2140 są odpowiednie dla "neutralnych" biegaczy; bardziej ukierunkowane na "neutralnych" biegaczy są jednak Gel LANDRETH 3 i 4, Gel 1130 i 1140;
dla osób ze zdecydowanie wyższą wagą można
rozważyć "neutralne" ASICS Gel-Fortitude 3;
Pozdrawiam,
techon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bartie pisze: Problem pojawia sie jesli ktos jest Supinatorem bo wowczas takie obuwie spycha stope jeszcze bardziej na zewnetrzna krawedz.
Dzisiaj obserwowałem podczas biegu jak stawiam stopy i wydaje mi się, ze stawiam stopy jak supinator.
Nadal zastanawiam się więc czy wymienić te buty na bardziej odpowiednie, czy ew. męczys się w GT2130?
Ale jeżeli wymienić to na jakie?
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

techon pisze: Dodakowo za ty,mi butami przemawia fakt, że ważę ok 89kg
To Ty niezły STRONGMAN musisz być jak takie buty nosisz :hahaha: :hej: :hejhej:
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
techon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej, może ktoś używa takich butów?
Czy te buty sa dla neutralnych?

Jak się sprawują Prosze o opnie.
Czy w talich butach można biegac również po zwykłych ścieżkach? i używac ich np. cały rok? Czy na wiosne będzie mnie czekać kolejny wydatek?

Mam zamiar wymienic buty, które kupiłem niedawno Acisc2130 na M795 (zbliża sie zima).
Dzieki
Rafał
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Również mam gt 2130. Również ważę "swoje". Powiem tylko, że kiedyś biegałem w butach za 50zł. Teraz czuję się jakbym przesiadł się z ikariusa do neoplanu :)
Polecam - widzę jak poprawiła mi się technika biegu! Z testu wodnego + starte podeszwy drewniaków (50zł) wynika, że jestem miedzy neuatr. a średnim koślawcem (czyt. pronatorem)
Z drugiej strony po doświadczeniach z poprzednimi butami (na samym początku biegałem w starych, krzywo startych adidas marathon = ból piszczeli) pewnie byłbym zachwycony wieloma modelami.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ