buty trejlowe na zimę

darwol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Proszę Was o pomoc w zakupie nowych butów trejlowych.

Mam stopę neutralną lekko supinującą, z wysokim podbiciem i raczej szeroką, waże hm.. 100kg (z tendencją spadkową) wzrost 184. Jest to mój pierwszy rok biegania. Pierwsze moje udane buty w których czuje się bardzo dobrze to NB1062 w rozmiarze poszerzonym 2E od marca przebiegłem w nich 1400km tj ok. 40-50km tygodniowo, w tym były dwa starty: maraton (4:34) i półmaraton (1:56).

Wcześniej miałem problemy ze zbyt wąskimi butami co w efekcie odbiło się na odciskach na małym palcu. Z tego powodu wydaje się że najbezpieczniej jest pozostać przy NB bo mają różne szerokości np. model MT908,a może NB1224. Nie chce być może błednie zakładać że tylko te buty są dla mnie dobre stąd prośba o pomoc.

Chętnie także skorzystam z rekomendacji jaki wybrać letni but szosowy z głeboką amortyzacją.

Dzięki i pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

1224 to akurat buty dla pronatora nie supinatora.
Poczekaj jeszcze 24 godziny, dostaniesz pełną liste.
darwol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak wiem, ale ktoś mi radził że MB1224 (a raczej jego poprzednik 1223) będzie dobry z racji mojej wagi, a kontrola pronacji przy tym nie zawadzi. Mimo tego miałem wątpliwości czy ten model ma dla mnie sens.

Dzieki za odpowiedź i czekam na info!
Awatar użytkownika
Jog
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jako, że jestem truchtaczem z 1,5 rocznym stażem, wielu butów nie zniszczyłem. Zacząłem od adidasów niestety były dla mnie za wąskie. Przerzuciłem się na Asicsy i poczułem, że te buty sa dla mnie. Mam Nimbusy 9, Moriko Gore-tex 2 i Trail Sensor WR.
Oczywiście tylko Moriko i Trail Sensor to buty trailowe. We wszystkich biegało się fajnie (poza adidasami), ale tylko w Trail Sensor po założeniu i przebiegnięciu się stwierdziłem "O k...urczę, ale zaje....fajne" :oczko:
W tej chwili jest dostępna kolejna wersja z numerem 2. Nie wiem czemu nie sa to popularne buty, ale biega się świetnie. Jedyne co jest lepsze w Moriko to to, że są całkowicie nieprzemakalne (przetestowane w ulewie i kałużach), Sensory jednak w kałużach przemiękają.
Co do Asicsów polecam stronę:
http://www.asicsamerica.com/products/ca ... a250001543
a w jednej z podstron dopasowanie modelu obuwia do typu stopy:
http://www.asicsamerica.com/sports/runn ... Chart.aspx

Pozdrawiam
darwol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:1224 to akurat buty dla pronatora nie supinatora.
Poczekaj jeszcze 24 godziny, dostaniesz pełną liste.
Czy ta lista to "buty biegowe z sezonu 2008/2009" ?

Dzięki Jog , muszę poszukać sklepu z Asicsami i zobaczyć jak leża na mojej nodze. Czy w Łodzi jest jakiś sklep z tymi butami?
Awatar użytkownika
Jog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Buty Asics sprzedają na pewno w sklepach ATHLET'S FOOT, chyba w Decathlonie, a w jakich jeszcze nie wiem. Poza tym oczywiście w sklepach internetowych.
lhx

Nieprzeczytany post

Jog pisze:Buty Asics sprzedają na pewno w sklepach ATHLET'S FOOT, chyba w Decathlonie, a w jakich jeszcze nie wiem. Poza tym oczywiście w sklepach internetowych.
athlete's foot juz zmienili nazwę :D na szczęście, bo wcześniej znaczyło to tyle, co grzybica xD
Awatar użytkownika
Jog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

lhx pisze:
Jog pisze:Buty Asics sprzedają na pewno w sklepach ATHLET'S FOOT, chyba w Decathlonie, a w jakich jeszcze nie wiem. Poza tym oczywiście w sklepach internetowych.
athlete's foot juz zmienili nazwę :D na szczęście, bo wcześniej znaczyło to tyle, co grzybica xD
O. Tego nie wiedziałem. A jaką mają teraz nazwę?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ