ubranko zima dla startujacego amatora

makawity
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zaczalem wlasnie przygode z bieganiem :)
narazie uzywam t-shirta i "wiatrowki" termoaktywnej i jest wystarczajaco cieplo
pytanie co na zime? moze ktos podpowiedziec czy dobrze kombinuje?
pierwsza warstwa: podkoszulek + bokserki np. http://allegro.pl/item460169647_termoak ... mek_l.html
druga warstwa: bluza "zimowa" np http://allegro.pl/item452162519_nowosc_ ... m_xxl.html
trzecia na deszcz/snieg: jakis cienki wind/waterstoper np. to co mam teraz :)
plus czapeczka i rekawiczki

podpowiedzcie czy tak to powinno wygladac?
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, 15:33 przez makawity, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Blady
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chyba taniej:ta bluza
Półmaraton 4energy Katowice 21.09.08 - 02h00'56"
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przyłaczając się do postu chciał bym zpytać :

1. W opisach ubrań najczęściej można spotkać oznakowanie: XXL, XL, L, M, S. Tak opisane są również spodnie. Proszę o radę, z którego przedziału kupić odzież do biegania przy wzroście 176cm i obwodem pasa 108cm. Dodam, że jestem w trakcie zrzucania oponki (1kg/tydzień. obecna waga 99kg)

2. Jak ubierać się do biegania zimą? Przy jakiej temperaturze zakładać pod spodnie do biegania np. bieliznę termoaktywną (kalesonny)?, bo podkoszulek to zrozumiałe.

Mógł by mi ktoś polecić (z wyceną) cały komplet (1,2 i 3 warstwę) do biegania w jakiejś rozsądnej cenie, który chciałbym kupić x 2 i w którym to przebiagał bym do wiosny? Ile sztuk czego powinienem mieć biegając 5 razy w tygodniu aby nie bawić się w nieustanne pranie? Czy 1000pln wystarczy?

Wybaczcie ten chaos w pytaniach ale jestem początkujący i chciał bym się jakoś przyzwoicie ubrać bo na razie to wyglądam jak dresiarz z byłego "Stadionu Dzisięciolecia" :hej: . Mam też świadomość, że na forum siedzą ludzie zajmujący się tą branżą dlatego liczę na pomoc.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co do rozmiarów - każdy szanujący się sklep internetowy ma coś takiego jak tabele rozmiarów - i zawsze (często) podaje dla każdego rozmiaru obwód / dlugość w cm w konkretnym miejscu ciala, w podziale na zrost i płeć - dla przykładu klatka piersiowa, biodra, pas etc. I to się w zasadzie w praktyce sprawdza. Jeśli szczegółowej rozmiarówki nie ma, najwygodniej napisać do sklepu maila lub zadzwonić żeby dany egzemplarz zmierzono.

niektóre sklepy odzież sprzadają w kompletach (np rogelli - oni to nazywają zestawami akcyjnymi) - jest wtedy taniej.
Michał Rubaszewski
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jumper pisze:Przyłaczając się do postu chciał bym zpytać :

1. W opisach...

2. Jak ubierać się ...

3. Mógł by mi ktoś polecić...

Hej,
1. Nieźle Ci idzie zrzucanie oponki, ale na razie polecałbym rozmiar XL
2. Generalnie do biegania zaleca się żeby ubierać się tak, jakby na dworze było 10 stopni cieplej, ale sporo zależy też od indywidualnych odczuć. Ja np nie jestem typem zmarźlucha i nawet przy -5, -10 ubieram się stosunkowo "lekko". Z czasem wyczujesz siebie.
3. Za 1000 PLN to się nieźle obkupisz, a nawet na niezłe buty starczy. Jako przedstawiciel branży polecam wspomniane już w tym wątku: http://www.decathlon.com.pl/PL/odzie-bi ... -10633379/#
Zacytuje Tomka:
-Deefuz to warstwa 1 czyli odpowiedzialna za odprowadzanie ciepła i potu na zewnątrz
-Izolate to warstwa 2 zatrzymująca ciepło i chroniąca przed zimnem
-Protect to warstwa 3 ochronna , chroniąca przed deszczem ,wiatrem i zimnem
Im wyższy model np. Deefuz 3000 jest bardziej "oddychający" od Deefuz 1000, Isolate 2000 jest cieplejszy od Izolate 1000
A ile będziesz potrzebował, hmm...lepiej jak jest więcej:) Można założyć że wiatrówki nie pierze się tak często jak koszulek, więc np 2 bluzy na 1 wiatrówkę itp.
Jeżeli byłbyś zainteresowany czymkolwiek daj znać na priva.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OK - może na tym forum znajdę jakieś inne porady - przemarzam na dole. I jak każdy facet panikuję ;-) i nie chodzi bynajmniej o nogi czy stopy :oczko:. Biegam od jakiegoś czasu w slipach (przylegająca bawełna) + legginsy (isolate 2000). No i dziś wieczorem - 10 km biegu ciągłego w tempie jakieś 5 min / km przy temp. 5-7 stopni C - miasto+las+otwarty teren ale bez jakiegoś szczególnego wiatru....Straszne uczucie. Jakieś propozycje? Spróbuję z termoaktywną bielizną, ale może są inne patenty? Może luźniejsze gatki, ale pod legginsy? Może dodatkowa para krótkich legginsów pod długie? A może stare dobre szeleszczące dresy na wierzch?
JASO1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja tam myśle że ty poprostu sobje jaja robisz
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dowcip ok, ale ja naprawdę proszę o radę
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeżeli Cię tam przewiewa to gatki z windstoperem
jeżeli jest tam Ci zimno to coś ocieplającego

tu masz kilka opcji do wyboru

cieplejsze legginsy np. Izolate 4000- 169 pln, 5000- 199 pln
kolarki elastyczne pod spód np. Deefuz 1000- 24 pln, Deefuz 2000- 59 pln, Deefuz 3000- 109 pln
spodnie z windstoperem , wiatr nie będzie Ci penetrował do wewnątrz

no i termofor Babci :))) ale to żart
Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ