Komentarz do artykułu Rolls Royce wśród pulsometrów Garmin F
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Tompoz już kto jak kto, ale ty nie powinieneś poprawiać błędów językowych. Kadencja to inaczej rytmiczność, rytm, takt. Bardziej zrozumiała dla ludzi jest rytmiczność pedałowania niż kadencja, ale specjalnie dla ciebie dopisze w nawiasie - pasuje??
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Wyga
Pozwolę sobie dodać kilka uwag. Pierwsza po rzuceniu okiem na ekran to to że w Polsce dostępny jest tylko kolor czarny/antracytowy. Tego jaśniutkiego nie ma w sprzedaży, no chyba że dostawca chciał sprzedać ten który miał na półce i po prostu łgał. Dla mnie to nie problem ale dla mojej koleżanki to baaardzo duży
Sprawa mniejszego ekranu w 405-tce to chyba też nie problem. W sumie można na ekranie ustawić jeden parametr oraz tzw. przewijanie ekranów, podobnie zresztą jak w 305-tce. Nie jest prawdą że 405-tka nie gubi sygnału. Jest lepsza w tym względzie od 305-tki ale sporo biegałem z 405-tką w górach i przy gęstym zalesieniu tracił i to bardzo szybko. Bezsprzecznie 405-tka szybciej łapie sygnał po załączeniu. Zgadzam się z autorem tekstu że po kilku sekundach jest gotowa do pracy.
Nie wiem czy rozgryzłem 405-tkę do końca ale według mnie są w niej inne wady:
- Nie mogę z poziomu zegarka ustawić alertu tempa. W 305-tce to banalna rzecz.
- Nie wiem czy można, a według mnie nie, korzystać z jednego programu do obsługi 305 i 405. Zastrzegam że może tak ale ja jestem raczej komputerowym ciemniakiem i nie wiem jak to zrobić. Korzystam zamiennie raz z jednego zegarka raz z drugiego. Na treningach raczej z 405-tki startuje z 305-tki ( ten drugi jest jednak bardziej czytelny a ja jestem krótkowidzem ). Jednego odczytuje w stacjonarnym drugiego w przenośnym komputerze.
- Czułość pierścienia jest istotnie dosyć duża i sugeruje tak jak autor blokować pierścień.
Nie wiem dlaczego ale w zakresie pomiarów większe zaufanie mam do 405-tki. Uważam że te pomiary są bardziej wiarygodne. To jest w ogóle odrębny temat. Biegniemy obok siebie z koleżanką imamy różne pomiary. Bardzo wyraźnie słychać też sygnały alertów. Super w 405-tce pokazane są parametry na okrążeniach. Na przykład jak ktoś ustawi sobie pomiar każdego kilometra. Bardzo łatwo i przejrzyście można to sprawdzić z ekranu zegarka. W 305-tce sugeruje sprawdzać to z poziomu komputera.

Sprawa mniejszego ekranu w 405-tce to chyba też nie problem. W sumie można na ekranie ustawić jeden parametr oraz tzw. przewijanie ekranów, podobnie zresztą jak w 305-tce. Nie jest prawdą że 405-tka nie gubi sygnału. Jest lepsza w tym względzie od 305-tki ale sporo biegałem z 405-tką w górach i przy gęstym zalesieniu tracił i to bardzo szybko. Bezsprzecznie 405-tka szybciej łapie sygnał po załączeniu. Zgadzam się z autorem tekstu że po kilku sekundach jest gotowa do pracy.
Nie wiem czy rozgryzłem 405-tkę do końca ale według mnie są w niej inne wady:
- Nie mogę z poziomu zegarka ustawić alertu tempa. W 305-tce to banalna rzecz.
- Nie wiem czy można, a według mnie nie, korzystać z jednego programu do obsługi 305 i 405. Zastrzegam że może tak ale ja jestem raczej komputerowym ciemniakiem i nie wiem jak to zrobić. Korzystam zamiennie raz z jednego zegarka raz z drugiego. Na treningach raczej z 405-tki startuje z 305-tki ( ten drugi jest jednak bardziej czytelny a ja jestem krótkowidzem ). Jednego odczytuje w stacjonarnym drugiego w przenośnym komputerze.
- Czułość pierścienia jest istotnie dosyć duża i sugeruje tak jak autor blokować pierścień.
Nie wiem dlaczego ale w zakresie pomiarów większe zaufanie mam do 405-tki. Uważam że te pomiary są bardziej wiarygodne. To jest w ogóle odrębny temat. Biegniemy obok siebie z koleżanką imamy różne pomiary. Bardzo wyraźnie słychać też sygnały alertów. Super w 405-tce pokazane są parametry na okrążeniach. Na przykład jak ktoś ustawi sobie pomiar każdego kilometra. Bardzo łatwo i przejrzyście można to sprawdzić z ekranu zegarka. W 305-tce sugeruje sprawdzać to z poziomu komputera.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Dzięki za przypomnienie bo zapomniałem o autoprzewijaniu w tekście.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
oczywiscie ze mozna w jednym programie korzystac z 305 i 405 musisz tylko w menu wybrac zakładke user i nastepnie kliknac new device. Oczywiscie wczesniej musisz zainstalowac sterowniki do obu urządzeń i gotowe. Mozesz nawet przeniesc do swojego profilu od 405 wszystkie dane z programu na ktorym uzywales 305. Nie dokonca rozumie o co ci chodzi z alertem tempa mozesz troche dokladniej nakreslic o co ci chodzi, albo podaj jak to robiles w 305 to pewnie zrozumie.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Musze jeszcze poprawic jedna rzecz wlasnie wyszla najnowsza wersja programu sporttracks obslugujaca 405
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- darek284
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A ja myślałem, że Rolls Roycem wśród pulsometrów dla biegaczy jest Polar RS800. Dla biegaczy, nie dla poszukiwaczy skarbów.
Może ktoś z redaktorów przeprowadziłby test porównawczy tych dwóch urządzeń.
Pozdrawiam,
Darek
Darek
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
chyba o "został" za dużo...Forerunnera 405 został nie da się wyłączyć,
Kiedy planowałem zakup zegarka F405 kusił mnie tym że będzie go można nosić "zawsze" a wiadomo F305 był wielki i raczej tylko na trening...
poszedłem do sklepu, przymierzyłem 405... i zrozumiałem że też nie da się go nosić na co dzień... (wygląda jak zwykły zegarek... ale jest 3x grubszy, i ... (patrzniżej))
dla mnie fragment artykułu dotyczący paska - mija się z prawdą

W końcu zdecydowałem się na F305... - przemówiła też cena... bo za nówkę z finlandii na allegro można wydać ~550 PLN a funkcjonalność podobna (bez bajerów typu bezprzewodowe zgrywanie danych czy dotykowy pierścień) ale jednak

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Darek - Polar to RollsRouce ...dla kardiologów.darek284 pisze:A ja myślałem, że Rolls Roycem wśród pulsometrów dla biegaczy jest Polar RS800. Dla biegaczy, nie dla poszukiwaczy skarbów.

Spoko, coś zrobimy.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Porównanie polara z garminem mogłoby być ciekawe, ale myślę że polar na starcie przegrywa z dokładnością pomiaru odległości i prędkości, chodź ciekawe jak spisuje się ten nowy sensor polara.
- darek284
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z moich obserwacji nie jest tak jak piszesz. Wychodziłem na trening z Renatą, ona miała na ręku Polara RS800, ja Garmina 305. Pomiar tempa wygrywa Polar. Nie można wierzyć w to co pokazuje Garmin, wartości skaczą od kosmicznej do żółwiej prędkości. Co innego po zrzuceniu do komputera, wtedy wartości są podobne, ale w terenie zdecydowanie wygrywa Polar. Piszę o Polarze RS800 i czujniku S3. Pomiar odległości to wartości bardzo zbliżone. W lesie różnica na trasie 8700 m wynosi maksymalnie 100 m.Still RuNNer pisze:Porównanie polara z garminem mogłoby być ciekawe, ale myślę że polar na starcie przegrywa z dokładnością pomiaru odległości i prędkości, chodź ciekawe jak spisuje się ten nowy sensor polara.
Pozdrawiam,
Darek
Darek
-
- Wyga
.................................................................................................MichalJ pisze:oczywiscie ze mozna w jednym programie korzystac z 305 i 405 musisz tylko w menu wybrac zakładke user i nastepnie kliknac new device. Oczywiscie wczesniej musisz zainstalowac sterowniki do obu urządzeń i gotowe. Mozesz nawet przeniesc do swojego profilu od 405 wszystkie dane z programu na ktorym uzywales 305. Nie dokonca rozumie o co ci chodzi z alertem tempa mozesz troche dokładniej nakreslic o co ci chodzi, albo podaj jak to robiles w 305 to pewnie zrozumie.
Michale, w 305-tce wchodzisz w opcje trening-opcje treningu-alerty i tam masz do wyboru alert czas/dystans, alert tempa oraz alert tętna. W 405-tce alert tętna możesz mieć ale wówczas wchodzisz w odpowiedni trening. Nie wiem jak na przykład ustawić alert zbyt szybkiego tempa biegu.
Dodatkowo należy zaznaczyć że w 305- trening zaawansowany można ustawić z poziomu urządzenia a w 405-tce wyłącznie z poziomu komputera.
Proszę jednak abyś mnie zweryfikował ponieważ mogę czegoś nie wiedzieć.
Pozdrawiam.
-
- Wyga
Jeżeli chodzi o Polara RS800SD to mogę nie być obiektywny ponieważ mam Garmina 305 i 405. Jednak mój serdeczny kolega ma nerwice i twierdzi że to z ciągłego kalibrowania Polara. Jak wiadomo pomiar dystansu jest bazą do wyliczenia pozostałych parametrów. Jeżeli źle pokazuje urządzenie odległość to i pozostałe parametry są mało wiarygodne.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
W 405 wystarczy ustawic zamiast pomiaru predkosci, pomiar predkosci okrążenia. Wtedy jak chcemy ocenic predkosc wlaczamy lap i po kilkunastu sekundach wskaze nam dobra predkosc srednia,
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl