foot pad kontra gps - prosze o rady

sas27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czesc wszystkim. Mam 7 dni do podjecia decyzjii o zakupie zegarka do biegania . Zalezy mi tylko na pomiarze dystansu i szybkosci jego pokonywania . Chcialbym prosic o opinie uzytkowników wyzej wymienionych systemów . Interesuja mnie zegarki jak Polar Rs200 sd oraz Garmin 205 lub 305 . Wiem ze zaraz podnisa sie glosy mówiace ze nie mozna porównywac tych zegarków bo to nie ta sama klasa itp. ale róznica cenowa midzy polarem rs 200 sd a garminem 305 wynosi okolo 20 funtów. Dziekuje za czas poswiecony na przeczytanie postu no i za rady ;)
...per aspera ad astra...
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Od lipca używam 305 ... - pomiar dystansu w miarę dokładny... - na krakowskich błoniach (teren odkryty) na 7km (dwa okrążenia wg oficjalnych pomiarów to 2x3534m) ma błąd rzędu 100m ale np. w półmaratonie 4 energy.. od początku złapał gdzieś jakieś dodatkowe 200m metró"\ i tak je potem dowiózł do mety... (na zegarku miałem dystans 21,480 zamiast 21,095) (choć pewnie nie biegłem najbardziej optymalną trasą więc może powinienem mieć 21,200 no w każdym razie na pewno 400 metrów więcej nie przebiegłem (wydaje mi się to mało prawdopodobne) no ale w Katowicach jest jeden tunel... i biegnie się poza tym po mieście... w dwóch miejscach po stosunkowo wąskich uliczkach...

raz mi się zdarzyło, że z treningu zachował tylko dystanse i "lap'y" a brakowało śladu gps... - może to był mój błąd jakiś .. bo nigdy mi się to nie powtórzyło.

Pomiar tętna fajny i dokładny.. (na moje "oko" ;-) bo do czego miałbym porównać ??)

Polara nie znam to się nie wypowiem...

a pytałeś jeszcze o prędkości... GPS pokazuje "prędkość aktualną" z dość dużymi wahaniami... lepiej wychodzi to na międzyczasach..., jest opcja pokazywania średniej prędkości ostatniego okrążenia (i np. do tego ustawiasz "autolapy" ) oczywiście jak chwilę poobserwujesz "peace" to też będziesz wiedział jak szybko biegniesz ;-) no i możesz ustawić jakieś tam strefy prędkości z alarmem...

jest też opcja budowania "złożonych" treningów z różnymi "Celami" do osiągnięcia w różnych fazach treningu np.

utrzymuj tętno < xxstrefy albo wartości 150 do naciśnięcia przycisku LAP
utrzymuj TĘPO <5:30/km przez 3km
biegnij do spadku tętna poniżej 150
utrzymuj Tępo <5:20/km przez 3km ...
itd...

Poza tym jest dość duży wyświetlacz z możliwością konfiguracji "3 ekranów" ... na każdym możesz mieć od 1 do 4 wyświetlanych informacji...

no to by było na tyle o 305 ;-) ja tam go lubię... ze sporttrackiem pokazuje masę fajnych informacji... i rysuje ślad na zdjęciach satelitarnych..., pluginy pozwalają liczyć TRIMP i inne takie ;-) ogólnie wypas
Szymon
Obrazek
sas27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jak sprawuje sie z tunelem ? na mojej trasie do dluzszych wybiegan jest jeden tunel o dlugosci 300 metrów...pytam sie o gps poniewaz milaem mozliwosc biegania z timexem bodylinkiem i podczas biegu przez waskie uliczki byla kicha jak zgubil sygnal to nie potrafil go zlapac na otwartej przestrzeni. Ale poniewaz byl to zegarek kupiony w second handzie wiec myslelem ze byc moze jest uszkodzony i dlatego tak sie zachowywal.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

300 metrów to dużo ... na pewno nie będzie tam łapał sygnału ;-)
po wybiegnięciu ... to ma tzw "gorący start" ... statystycznie łapie satelity w jakieś 5-10 sekund...

305 ma najnowszego GPS'a opartego na SirfStar III - słynie z tego, że świetnie łapie sygnał - oraz potrafi wykorzystywać bardzo słąby sygnał "odbity" ... - do tego antenka... która w "normalnym" biegu jest ustawiona "do góry" ...

305 łapie dość wolno sygnał z "zimnego startu" ... czyli jak go włączysz po miesiącu leżenia w szafce... może to wtedy potrwać nawet ze 2 -3 minuty... w DOBREJ widoczności nieba (a w słabej nawet dłużej)

Do wad 305 niektórzy zaliczają wbudowany akumulator którego nie da się wymienić (podobno wytrzymuje ok. 2 lat ale znalazły się też osoby które po roku musiały kupować nowego) na razie nie wiem bo swojego mam niedługo i na razie spokojnie wytrzymuje tydzień biegania (ostatnio ładowałem przed treningiem niedzielnym 21km.. czyli działał już dobre 6-7h plus czuwanie... a ma jeszcze "dwie kreski" czyli spokojnie jeszcze ze 2h wytrzyma..
Szymon
Obrazek
sas27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no wlasnie do minusów garmina zaliczylbym ten akumulator...chociaz gdzies przeczytalem ze po okresie gwarancyjnym mozna wymienic zegarek za jakás doplatá..
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem - nie oriętowałem się... ale nawet jak przez te 2 lata zrobię tylko 2000 - 2500 km... to i tak wyjdzie taniej taki zegarek niż buty :D w przeliczeniu na 1km
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ