foot pad kontra gps - prosze o rady
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
czesc wszystkim. Mam 7 dni do podjecia decyzjii o zakupie zegarka do biegania . Zalezy mi tylko na pomiarze dystansu i szybkosci jego pokonywania . Chcialbym prosic o opinie uzytkowników wyzej wymienionych systemów . Interesuja mnie zegarki jak Polar Rs200 sd oraz Garmin 205 lub 305 . Wiem ze zaraz podnisa sie glosy mówiace ze nie mozna porównywac tych zegarków bo to nie ta sama klasa itp. ale róznica cenowa midzy polarem rs 200 sd a garminem 305 wynosi okolo 20 funtów. Dziekuje za czas poswiecony na przeczytanie postu no i za rady 

...per aspera ad astra...
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
Od lipca używam 305 ... - pomiar dystansu w miarę dokładny... - na krakowskich błoniach (teren odkryty) na 7km (dwa okrążenia wg oficjalnych pomiarów to 2x3534m) ma błąd rzędu 100m ale np. w półmaratonie 4 energy.. od początku złapał gdzieś jakieś dodatkowe 200m metró"\ i tak je potem dowiózł do mety... (na zegarku miałem dystans 21,480 zamiast 21,095) (choć pewnie nie biegłem najbardziej optymalną trasą więc może powinienem mieć 21,200 no w każdym razie na pewno 400 metrów więcej nie przebiegłem (wydaje mi się to mało prawdopodobne) no ale w Katowicach jest jeden tunel... i biegnie się poza tym po mieście... w dwóch miejscach po stosunkowo wąskich uliczkach...
raz mi się zdarzyło, że z treningu zachował tylko dystanse i "lap'y" a brakowało śladu gps... - może to był mój błąd jakiś .. bo nigdy mi się to nie powtórzyło.
Pomiar tętna fajny i dokładny.. (na moje "oko"
bo do czego miałbym porównać ??)
Polara nie znam to się nie wypowiem...
a pytałeś jeszcze o prędkości... GPS pokazuje "prędkość aktualną" z dość dużymi wahaniami... lepiej wychodzi to na międzyczasach..., jest opcja pokazywania średniej prędkości ostatniego okrążenia (i np. do tego ustawiasz "autolapy" ) oczywiście jak chwilę poobserwujesz "peace" to też będziesz wiedział jak szybko biegniesz
no i możesz ustawić jakieś tam strefy prędkości z alarmem...
jest też opcja budowania "złożonych" treningów z różnymi "Celami" do osiągnięcia w różnych fazach treningu np.
utrzymuj tętno < xxstrefy albo wartości 150 do naciśnięcia przycisku LAP
utrzymuj TĘPO <5:30/km przez 3km
biegnij do spadku tętna poniżej 150
utrzymuj Tępo <5:20/km przez 3km ...
itd...
Poza tym jest dość duży wyświetlacz z możliwością konfiguracji "3 ekranów" ... na każdym możesz mieć od 1 do 4 wyświetlanych informacji...
no to by było na tyle o 305
ja tam go lubię... ze sporttrackiem pokazuje masę fajnych informacji... i rysuje ślad na zdjęciach satelitarnych..., pluginy pozwalają liczyć TRIMP i inne takie
ogólnie wypas
raz mi się zdarzyło, że z treningu zachował tylko dystanse i "lap'y" a brakowało śladu gps... - może to był mój błąd jakiś .. bo nigdy mi się to nie powtórzyło.
Pomiar tętna fajny i dokładny.. (na moje "oko"

Polara nie znam to się nie wypowiem...
a pytałeś jeszcze o prędkości... GPS pokazuje "prędkość aktualną" z dość dużymi wahaniami... lepiej wychodzi to na międzyczasach..., jest opcja pokazywania średniej prędkości ostatniego okrążenia (i np. do tego ustawiasz "autolapy" ) oczywiście jak chwilę poobserwujesz "peace" to też będziesz wiedział jak szybko biegniesz

jest też opcja budowania "złożonych" treningów z różnymi "Celami" do osiągnięcia w różnych fazach treningu np.
utrzymuj tętno < xxstrefy albo wartości 150 do naciśnięcia przycisku LAP
utrzymuj TĘPO <5:30/km przez 3km
biegnij do spadku tętna poniżej 150
utrzymuj Tępo <5:20/km przez 3km ...
itd...
Poza tym jest dość duży wyświetlacz z możliwością konfiguracji "3 ekranów" ... na każdym możesz mieć od 1 do 4 wyświetlanych informacji...
no to by było na tyle o 305

-
- Rozgrzewający Się
a jak sprawuje sie z tunelem ? na mojej trasie do dluzszych wybiegan jest jeden tunel o dlugosci 300 metrów...pytam sie o gps poniewaz milaem mozliwosc biegania z timexem bodylinkiem i podczas biegu przez waskie uliczki byla kicha jak zgubil sygnal to nie potrafil go zlapac na otwartej przestrzeni. Ale poniewaz byl to zegarek kupiony w second handzie wiec myslelem ze byc moze jest uszkodzony i dlatego tak sie zachowywal.
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
300 metrów to dużo ... na pewno nie będzie tam łapał sygnału
po wybiegnięciu ... to ma tzw "gorący start" ... statystycznie łapie satelity w jakieś 5-10 sekund...
305 ma najnowszego GPS'a opartego na SirfStar III - słynie z tego, że świetnie łapie sygnał - oraz potrafi wykorzystywać bardzo słąby sygnał "odbity" ... - do tego antenka... która w "normalnym" biegu jest ustawiona "do góry" ...
305 łapie dość wolno sygnał z "zimnego startu" ... czyli jak go włączysz po miesiącu leżenia w szafce... może to wtedy potrwać nawet ze 2 -3 minuty... w DOBREJ widoczności nieba (a w słabej nawet dłużej)
Do wad 305 niektórzy zaliczają wbudowany akumulator którego nie da się wymienić (podobno wytrzymuje ok. 2 lat ale znalazły się też osoby które po roku musiały kupować nowego) na razie nie wiem bo swojego mam niedługo i na razie spokojnie wytrzymuje tydzień biegania (ostatnio ładowałem przed treningiem niedzielnym 21km.. czyli działał już dobre 6-7h plus czuwanie... a ma jeszcze "dwie kreski" czyli spokojnie jeszcze ze 2h wytrzyma..

po wybiegnięciu ... to ma tzw "gorący start" ... statystycznie łapie satelity w jakieś 5-10 sekund...
305 ma najnowszego GPS'a opartego na SirfStar III - słynie z tego, że świetnie łapie sygnał - oraz potrafi wykorzystywać bardzo słąby sygnał "odbity" ... - do tego antenka... która w "normalnym" biegu jest ustawiona "do góry" ...
305 łapie dość wolno sygnał z "zimnego startu" ... czyli jak go włączysz po miesiącu leżenia w szafce... może to wtedy potrwać nawet ze 2 -3 minuty... w DOBREJ widoczności nieba (a w słabej nawet dłużej)
Do wad 305 niektórzy zaliczają wbudowany akumulator którego nie da się wymienić (podobno wytrzymuje ok. 2 lat ale znalazły się też osoby które po roku musiały kupować nowego) na razie nie wiem bo swojego mam niedługo i na razie spokojnie wytrzymuje tydzień biegania (ostatnio ładowałem przed treningiem niedzielnym 21km.. czyli działał już dobre 6-7h plus czuwanie... a ma jeszcze "dwie kreski" czyli spokojnie jeszcze ze 2h wytrzyma..
-
- Rozgrzewający Się
no wlasnie do minusów garmina zaliczylbym ten akumulator...chociaz gdzies przeczytalem ze po okresie gwarancyjnym mozna wymienic zegarek za jakás doplatá..
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach